Venlonaren interviewt: Edwin Linssen

Na het seizoen 2014-2015 sloot jij je actieve voetbalcarrière af. Mis je het leven als profvoetballer?

Ik mis het leven als profvoetballer niet en dat heeft vooral te maken met het feit dat ik meteen als trainer aan de slag kon en dus toch heel actief ben gebleven in de voetbalwereld. Het leven als trainer of voetballer is wel totaal anders. Als trainer maak je veel meer uren dan als speler. Het leventje van trainen-wedstrijd spelen-rusten en alles in het teken om te kunnen presteren, mis ik wel.

Je hebt 265 duels achter je naam staan bij VVV. Ben je er trots op om zoveel wedstrijden te hebben gespeeld voor VVV en ben je tevreden met je uiteindelijke carrière?

VVV is MIJN club. Ik ben er op mijn 10e begonnen met 1 keer in de week trainen en vanaf mijn 12e 5 keer in de week. Vervolgens heb ik op mijn 17e een contract getekend voor 7 jaar waarna het contract nog eens verlengd werd met 3 jaar. Ik ben dus apetrots dat ik zolang en zoveel wedstrijden voor mijn club heb mogen spelen waarin ik alles heb meegemaakt, van laatste in de eerste divisie tot promotie naar de eredivisie etc. Ik heb een mooie carrière gehad en natuurlijk zijn er altijd momenten waar je even geluk gehad hebt om een stap te kunnen maken of ook wel pech hebt gehad dat een stap niet doorgegaan is, zoals mijn eventuele overstap naar PSV destijds.

Na het beëindigen van je carrière ben je begonnen aan je trainersloopbaan. Sinds dit seizoen ben je assistent-trainer bij De Graafschap. Hoe bevalt deze functie tot nu toe?

Het bevalt uitstekend. De samenwerking met hoofdtrainer Mike Snoei en de andere stafleden verloopt uitstekend. Daarnaast kan ik werken in mijn persoonlijke kwaliteiten (tactische speelwijze ontwikkeling en individuele ontwikkeling spelers). Het is een mooie club om voor te werken. De mensen zijn er nuchter en bovendien hebben ze een fantastische supportersschare.

Zijn er volgens jou grote verschillen merkbaar in het profvoetbal in deze tijd, als je dat vergelijkt met de tijd dat jij actief profvoetballer was?

Die zijn er absoluut! Als je alleen al kijkt naar alle mogelijkheden die spelers krijgen aangereikt zoals video analyse, data, aantal specifieke trainers etc. Daarnaast is het voetbal veel fysieker geworden en zijn de ruimtes kleiner om in te spelen. Het verschil met mijn tijd is wel dat je veel zelf moest regelen, ondervinden en naar oplossingen moest zoeken omdat je het anders niet zou redden. Maar je moest ook zelf overwinnen waardoor je mentale weerbaarheid en veerkracht enorm sterk was.  

Heb je nog grotere ambities als trainer en zou je eventueel ooit terug willen keren bij VVV?

Ik zorg ervoor dat ik me elke dag weer kan ontwikkelen om uiteindelijk hoofdtrainer te kunnen worden in het betaalde voetbal. Ik hoef natuurlijk niet te zeggen dat hoofdtrainer zijn bij VVV een droom van mij is, maar ook in een andere rol zou ik in de toekomst graag bij MIJN club willen werken. Uiteindelijk gaat het om de kwaliteiten die je bezit als trainer, maar ook de mensen binnen de club die deze kwaliteiten erkennen en je die kans gunnen.

Wie is je beste teamgenoot ooit en waarom?

Ik heb met heel veel spelers gespeeld en daar zaten ook veel topspelers tussen, zoals Keisuke Honda, Tim de Cler, Kevin Hofland en Gregoor van Dijk. Zij zorgden er allemaal voor dat ik ook boven mezelf uit kon stijgen. Daarnaast heb ik in de Nederlandse jeugdteams met Dirk Kuijt en Theo Janssen gespeeld waarbij je meteen zag dat het toppers gingen worden.

Wat is het leukste moment dat je hebt meegemaakt in je tijd bij VVV en dat je altijd zal bijblijven?

Mijn eerste jaar bij VVV was echt fantastisch. Er waren geen verwachtingen en alles, maar dan ook echt alles, lukte. Ook de promotie naar de eredivisie was een hoogtepunt. Mijn hoogtepunt in het algemeen maar wel het belangrijkste, was dat ik profvoetballer was bij mijn eigen club en daar elke dag trots op was.

Heb je nog contact met mensen binnen VVV of teamgenoten uit die tijd?

Echte vriendschappen heb ik niet meer met mensen binnen VVV maar als je elkaar weer eens tegenkomt, dan is het wel altijd weer leuk om even een babbeltje te maken (Marco Bogers, Maurice Graef, Nol Hornix, Sjors Verdellen). Daarnaast heeft Ardon De Waard twee jaar bij VVV gespeeld en daar heb ik wel een zeer goede vriendschap mee.

Voetbal jij zelf nog ergens in je vrije tijd?

Ik heb het eerste jaar nadat ik gestopt was met het profvoetbal, bij Veritas in Neeritter gespeeld in het 35+ team en dat deed ik omdat ik met mijn broertje (Patrick)  en met mijn vrienden samen wilde spelen. Nu doe ik heel af en toe mee als ze spelers te weinig hebben en als het past in mijn schema. Ik vind het leuk om soms even zelf te spelen maar het moet niet als een verplichting voelen. Ik wil nu mijn eigen tijd invullen buiten mijn job bij De Graafschap.

Hoe gaat VVV het komend seizoen presteren in de Eredivisie?

Ik ken de selectie van VVV niet goed genoeg om daar een zinvol antwoord op te geven. Wat ik wel hoop is dat VVV stappen vooruit gaat en blijft zetten. Het gevaar voor een club als VVV is namelijk dat als men denkt dat het wel goed komt het ook meteen fout kan aflopen. Je zal dus altijd  moeten kijken naar vernieuwing, verfrissing en kwaliteit, zodat je kan groeien in plaats van tevreden te zijn met wat je hebt. Daarin hoop ik dat VVV met de samenstelling van de selectie goede keuzes maakt en weg kan blijven uit de onderste regionen van de eredivisie.

VVV of De Graafschap?

Dit is een vraag die ik niet direct ga beantwoorden, omdat elk antwoord dat je geeft op verschillende manieren kan worden geïnterpreteerd. Bij De Graafschap heb ik als speler twee bijzondere jaren gehad, en vooral het laatste half jaar was op elk gebied fantastisch. Daarom was ik ook erg blij met het telefoontje van De Graafschap of ik assistent trainer wilde worden bij hun en dat gevoel wat ik had werd meteen bevestigd. Wat betreft VVV zit daar veel meer historie en heb ik daar 16-18 jaar rondgelopen, dus op basis van mijn club zeg ik dan VVV. Ik hoop er in de toekomst ooit terug te kunnen keren en mee te kunnen helpen om de club steeds weer stappen te laten zetten naar een nog stabielere eredivisieclub met elke keer weer hogere ambities.

Ik wens alle VVV-fans een fantastisch seizoen toe en zeg TOT ZIENS!

3 Responses

  1. Dond

    Erg leuk om dit soort interviews te lezen!!

    off topic;
    Zian Flemming niks voor ons?
    Is een spits maar kan volgens mij net zo goed als aanvallende middenvelder uit de voeten.

Leave a Reply