Taken

De Koel2Ik was al supporter van VVV voordat ik ze had zien spelen. Dat had alles te maken met mijn vader en zijn vriend. Samen gingen ze naar De Kraal en de zoon van de vriend mocht mee en ik niet. Elke zondag dat ze gingen keek ik ze zolang mogelijk na. Verdrietig want hij mocht wel en ikke niet. Tot op een mooie dag familie uit Tilburg op bezoek was. VVV speelde die dag thuis, tegen NOAD (mooie naam: Nooit Ophouden Altijd Doorgaan) uit Tilburg. Omdat mijn 3 dagen jongere neefje wel naar het voetballen mocht was deze dag de ultieme voetbalvreugde, ik mocht mee met mijn vader, de vriend en zijn zoon en voor deze keer gingen ook oom en neef mee. En daar stond ik op de betonnen richels van De Kraal, tussen lange mannen met lange jassen. Van de wedstrijd heb ik amper wat gezien. Het enige dat ik me nog herinner is de uitslag: 2-2.

De jaren daarop was ik er bij, elke wedstrijd en wat genoten en verwensten we ze, onze idolen. Gijs Nass, de aanvoerder in alles, Jan Klaassen, de zwoeger, Hans Sleven, goaltjesdief en soms 3 keer niks, Jan Schatorje, het kanon uit Horst, de backs Hay Steegh en Hay Lamberts en stopperspil Tonny van de Hurk, Herman Teeuwen de karakterman. En Frans Swinkels, de man in het doel.

Voor zover het kon volgde je alle nieuws van je club en er werd dagelijks over gesproken op school, bij Jan Klaassen in zijn sigarenwinkeltje en later in het kleine kroegje bij De Kraal. Geruchten werden al snel hele waarheden en vooral in de zomer waren de namen die rondzongen van alle regio’s.

Zo kan ik me nog de entree herinneren van Arie de Oude en Dick Schenkel, beide van DWS uit Amsterdam, en het gemor onder sommige supporters, want wat moesten we met die westerlingen met hun grote bek. En ze verdienden ook veel meer dan onze lokale helden. Dick Schenkel bracht wel wat we verwachten, Arie niet, die miste Amsterdam teveel denk ik.

Er is niet veel veranderd sindsdien. Ze komen wat van verder weg. Ze verdienen meer en ze worden verkocht voor veel meer. En het gemor en gepraat op en over geruchten is hetzelfde. Dankzij internet gaat het alleen vlugger en massaler. Ik heb de afgelopen dagen de reacties op diverse fora wat meer gelezen. Het leuke is dat je hetzelfde ziet als in de tijd van De Kraal, er wordt niet gelezen en niet nagedacht, er worden aannames gedaan die op weinig of geen feiten zijn gebaseerd. Met de grootste stelligheid worden waarheden verkondigd die niet waar blijken te zijn. En dat hoort ook zo. Ieder zijn eigen waarheid die gevoed wordt uit liefde voor de club en dat leidt tot het weergeven van je eigen hoop op wat gaat komen tot je eigen waarheid. En met heerlijke stelligheid verkondigen we wie er wel (moeten) komen en waarom de ander niet. Met nog grotere stelligheid wordt aangegeven dat Ahmed Musa het absoluut niet redt bij CSKA, net zoals dat over Keisuke Honda werd geschreven. En Uchebo hoort natuurlijk niet thuis in de PL.

Vandaag stond er op een site dat Bayern München de pest in had omdat ze achter het net hadden gevist bij Musa. Of dat waar is weet ik niet, maar het zou zo maar kunnen. De reacties zijn bijzonder want de meeste die op dat nieuws reageren zijn van mening dat Musa niet slaagt bij Bayern noch CSKA. Ik vraag me dan wel af waar dat op wordt gebaseerd. Als je Musa’s recente wedstrijdschema en vlieguren beschouwd kun je op je vingers natellen dat dat voor ieder mens een negatief effect op de prestatie zal hebben. Je presteert minder dan je kunt en bovendien heeft Musa in de zomer laten zien dat hij verrekt goed kan voetballen. Dat het er bij ons niet uitgekomen is heeft vooral met dat reizen te maken met zijn nationale ploegen. Ik durf het wedje wel aan dat Musa over 5 jaar een hele grote meneer is in voetballand. En natuurlijk zijn er supporters die dat niet vinden, en zo hoort het ook.

Zo zijn er ook supporters die vinden dat Hay Berden niet goed bezig is. Ik moet bekennen dat ik dat ook wel eens dacht: “Hay wat doe je nou weer, waarom zeg je dit” en dat sloeg dan bijvoorbeeld op uitspraken over de kwaliteiten van de exotische jongens of over de kwaliteit van de ploeg, nu en in de toekomst. Het interview met Marco Bogers, deze week in de VI, geeft aan wat Hay beweegt en ik begrijp het beter. En hoe je het wendt of keert, Musa is verkocht voor een leuk bedrag en wie weet wat Stoke City oplevert. Alleen Musa levert al zoveel op als menigeen dacht dat VVV dat totaal zou vangen voor Uchebo en Musa samen. Daarnaast ben ik overtuigd dat Hay ook nu weer zijn deel van de opbrengsten van Musa en eventuele anderen in nieuwe aanwinsten zal steken. Ook daar zijn de meningen over verdeeld en dat begrijp ik niet. We kunnen, nee moeten weten dat Hay eerst supporter is, dan pas bestuurder. Er zijn mensen die dat niet goed vinden maar ik durf rustig te stellen dat zonder de supporter Hay VVV niet stond waar het nu staat. En ook dat Hay veel verder is dan wij, hij gaat te ver voor de troepen uit. En wij kunnen daar dan lekker commentaar op geven via de sites. Dat moeten wij doen om frustraties of gelukzaligheid te ventileren. En zo hebben wij allemaal onze eigen taak!

Geschreven door Sem

5 Responses

Leave a Reply