Verdiende nederlaag VVV-Venlo in Groningen: 2-1

263 kilometer. Die afstand moest VVV-Venlo afgelopen zaterdag overbruggen om aan te kunnen treden in de verste uitwedstrijd van het seizoen. Dat deed de equipe van Hans de Koning wel zonder John, Schmitz en Coric. Zij bleven door blessures en een positieve coronatest achter in Venlo.

Om iets voor 20:00 uur floot scheidsrechter Lindhout voor het begin van de wedstrijd. Het eerste wapenfeit kwam van Venlose zijde. Machach wist zich tussen drie spelers van Groningen knap vrij te spelen en zocht ruimte voor het schot. Jammer genoeg trof zijn poging geen doel. Ook de tweede mogelijkheid was voor de Venlonaren, maar de vrije trap van van Crooij zeilde aan alles en iedereen voorbij. Zo was VVV de bovenliggende partij in de openingsfase, maar werd het eerste doelpunt gescoord door de thuisploeg. Het was de Noorse spits Strand Larsen die met een individuele actie van Kaam bereikte. Met zijn linkervoet wist de 20-jarige middenvelder van Groningen de 1-0 op het scorebord te zetten. Althans, dat dacht iedereen. Voorafgaand aan het doelpunt beging Larsen een overtreding op Swinkels. Na het bekijken van de beelden kwam ook Lindhout tot die conclusie, en zo werd het doelpunt van FC Groningen afgekeurd. Het was slechts een waarschuwing voor de Venlonaren, want zeven minuten later was het weer raak. En ditmaal telde het doelpunt wel. Da Cruz kon in alle vrijheid de bal voorgeven en vond Joosten. De ex-speler van VVV wist dit buitenkansje feilloos af te ronden: 1-0. Amper een minuut later stond het al bijna 2-0. Een vlot lopende aanval kon net niet tot doelpunt worden gepromoveerd door van Kaam. Zo begon VVV aardig, maar was het wedstrijdbeeld intussen helemaal veranderd. Drie minuten voor rust sloeg de schrikt toe bij iedereen die VVV een warm hart toedraagt. Topscorer Giakoumakis ging uit het niets zitten en greep naar zijn knie. Er moest verzorging aan te pas komen, maar gelukkig leek het mee te vallen met de Griekse spits. In het slot van de eerste helft klopte VVV nog even op de deur van de tegenstander. Verder dan twee ongevaarlijke corners kwamen de ‘blauwen’ niet, en zo gingen beide ploegen met een 1-0 tussenstand de rust in. Een goed begin en een goed eind van de Venlonaren. Daartussen was het matig, maar in de tweede helft was er nog genoeg tijd om de opgelopen schade ongedaan te maken en tot een resultaat te komen in het Hoge Noorden.

Alle goede bedoelingen waarmee de Venlonaren aan de tweede helft begonnen konden meteen de prullenbak in worden gegooid. Een fout van Gelmi leidde een drie-tegen-een situatie in. In eerste instantie leek het goed af te lopen voor VVV, maar niets was minder waar. Da Cruz werd goed naar de buitenkant gedreven, maar zag in het midden de volledig vrijstaande Larsen staan. De Noor kreeg alle tijd en ruimte van de Venlose defensie en verdubbelde zo de score: 2-0. Op deze manier kon het nog wel eens een hele lange tweede helft gaan worden. Dat zag ook Hans de Koning. De trainer bracht eerst van Dijck in voor de lichtgeblesseerde Pachonik, en na een uur spelen werden ook Machach en Janssen naar de zijkant gehaald. Voor hen in de plaats kwamen Arias en Hunte. Voor laatstgenoemde een bijzondere invalbeurt, want hij speelde in Groningen zijn 100e duel namens VVV. De wissels leken gelijk effect te hebben. De Venlonaren creëerden namelijk enkele kleine kansjes, maar de aansluitingstreffer bleef vooralsnog uit. Na deze korte Venlose bevlieging keerde het vertrouwde spelbeeld weer terug. FC Groningen viel aan, VVV hield tegen. Het leek wel alsof de Venlonaren naar Groningen waren gereisd om de schade te beperken. Het enige lichtpuntje van deze avond was dan ook dat dat redelijk lukte. De thuisploeg had verschillende (kleine) mogelijkheden gehad om de score nog verder uit te breiden, maar de echte wil om die derde te maken, ontbrak. Met nog vijf minuten officiele speeltijd zette VVV een slotoffensief in. Er werd zowaar goed gevoetbald met een gevaarlijke kopkans voor van Dijck tot gevolg. De vraag die nu toch vooral heerste was: waarom niet vanaf minuut één zo voetballen? Dat bleek al helemaal toen het tien seconde voor tijd 2-1 werd. Een prachtige omhaal van Giakoumakis was een persoonlijk hoogtepunt, maar helaas enkel voor de statistieken. Gelijk hierna klonk het laatste fluitsignaal namelijk en zodoende eindigde het in het Hitachi Capital Mobility Stadion in een meer dan verdiende 2-1 overwinning voor FC Groningen.

Wederom een zeer matige vertoning van VVV. Ondanks het feit dat de Venlonaren goed aan de wedstrijd begonnen en ook goed eindigden, zat er eigenlijk geen moment een resultaat in. Groningen dicteerde en VVV probeerde vooral uit standaardsituaties iets te forceren. Maar ondanks dat de fraaie aansluitingstreffer van Giakoumakis uiteraard te laat viel, liet het wel zien dat er wel degelijk meer in het vat zit dan dat er tot nog toe is uitgekomen. Het is voor mij dan ook echt een raadsel waarom VVV besluit om pas in minuut 85 serieus de aanval op te zoeken. Toen dit gebeurde zag je namelijk dat de Venlonaren echt wel kansen konden creëren. Helaas tevergeefs. Zo begon het seizoen erg voortvarend, maar moeten er zo langzamerhand toch weer punten worden gepakt, te beginnen tegen Heracles, volgende week zaterdag om 18:45 uur.

FC Groningen-VVV-Venlo 2-1 (1-0)

Scoreverloop:

’26 Joosten 1-0

’48 Larsen 2-0

’90+5 Giakoumakis 2-1

Opstelling FC Groningen: Padt, Dankerlui, Dammers, Itakura, van Hintum, Matusiwa, El Messaoudi, van Kaam (Lundqvist ’46), Da Cruz (El Hankouri ’60), Larsen (Balk ’90), Joosten (Gudmundsson ’75)

Opstelling VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik (van Dijck ’49), Gelmi, Swinkels, Schäfer, Linthorst, Post, Janssen (Arias ’62), Machach (Hunte ’62), Giakoumakis, van Crooij

14 Responses

 1. FC VVV03

  Laten we aub met zijn alleen een kaarsje op steken en bidden dat Giakoumakis het hele seizoen fit blijft. Denk deze spits eens weg uit dit team. Er blijft niks aanvallends over. Op dit moment de enige VVV’er die echt niet gemist kan worden. Als je 6 keer scoort uit 6 wedstrijden bij dit huidige VVV, dat amper kansen creeert verdien je wat bij betreft al een standbeeld. Let us pray

 2. Goed verslag van de wedstrijd dat ook nog eens de spijker op zijn kop slaat met de vraag: wat er in hemelsnaam aan de hand met het team en waarom wordt er pas zo laat aanvallend gespeeld: is het de angst voor nog meer tegentreffers gedurende de wedstrijd en wordt dan pas met een slotoffensief getracht om nog wat terug te doen?
  Ik heb het al eens eerder hier aangegeven, het lijkt erop dat er iets mis is met de mindset binnen het team. Faalangst, denken dat je vooral tegendoelpunten moet voorkomen, geen geloof in eigen kunnen en een gebrek aan zelfvertrouwen kan verlammend werken op een elftal waardoor het lijkt dat ze er niet voor gaan en te weinig inzet tonen, maar ik denk dat iedereen ze stinkende best probeert te doen, maar het komt er totaal niet uit…
  Voer voor psychologen dus, maar de technische staf speelt hier ook een rol in, die zouden het tij moeten keren, want anders ga je heel vaak verliezen…
  Een overwinning en dus 3 punten tegen Heracles zou vast kunnen helpen, maar in deze situatie kun je van iedereen verliezen.
  Een echt lichtpuntje is inderdaad onze spits die er toch zomaar al zes heeft ingeschopt, ook zoals gisteren weer een geweldige goal maakt, uit een situatie die hij zelf creëert. Als het verdedigend nou wat beter staat (met Kum) en gelukkig weer Kirchbaum in de goal, dan weten we dat er voorin iemand speelt die altijd wel een kans krijgt tijdens de wedstrijd en die kans ook nog eens vaak verzilvert.

 3. Ievel Knievel

  Ik vind de reacties onder de voorbeschouwing weer veel te negatief.

  Groningen is gewoon een betere ploeg, dus niet zo raar dat zij beter zijn en wij slechter en dat we er niet helemaal aan te pas komen. Desondanks houd je het verschil klein.

  Net als bij de bekerwedstrijd van afgelopen week. De afgelopen jaren vlogen we er steeds uit, nu blijven we er in en scoren ook nog eens vaak; bedenk dat in de beker de underdog het vaak erg goed doet. Omdenken heet dat.

  Wij hebben nog steeds niet in onze sterkst mogelijke opstelling kunnen spelen. We hebben toch steeds cruciale spelers die wedstrijden moeten missen. Dat zijn toch wel verzachtende omstandigheden.

  Het moge inmiddels duidelijk zijn dat Swinkels een wisselspeler zou moeten zijn en geen basisspeler. Ik zou dus Post meer verdedigend laten spelen, als het kan, naast Pacho, Gemli en Schimtz. Ik denk dat je John toch ook wel mist voorin. Onze beiden aankopen moeten gewoon beiden vast op het middenveld gaan spelen. Dan ziet de wereld er compleet anders uit.

  We spelen nog steeds om plek 13 t/m 15 en lijken gewoon op dat niveau te zitten, gelet op onze concurrenten.

  Het enige dat Driessen/ De Koning verkeerd doen is Swinkels vast naast Kum zetten en dat de ploeg te bescheiden start, mijn inziens (al was dat wel de Steijn-tactiek).

  1. Leonardus

   En wat dan nog. Ja, kwalitatief ben je de mindere. Ja, je mist een aantal spelers. Ja, een aantal spelers is niet in vorm. Maar GVD waar is die tomeloze inzet? Meer dan 100% geven is wat dan gevraagd wordt. Gegroepeerd spelen en loeren op je kansen.

   Buiten de inzet die zeer pover is, laten ook belangrijke spelers het na. Zie Post die opzichtig in de fout gaat bij de 2-0. En dan Pachonik die gewoon niet verdedigt tegen Joosten. En ook Linthorst en van Crooy lopen meer dan ze rennen. Alleen Gio, van Dijk en Hunte scoren een mager zesje,. De rest is zwaar onvoldoende.

   De komende wedstrijden moet het echt anders, ander gaat dit VVV op deze manier keihard degraderen

   1. Rossie

    Zo jammer weer dit. De ‘greek’ heeft 100% gelijk namelijk. Als uit de komende 4 wedstrijden niet minimaal 6 punten worden gehaald (liefst tegen PEC en RKC) heeft VVV een héél groot probleem, mark my words!

   2. chretien

    Helemaal met je eens. Ik schrijf over apathie, en gras opvreten en dat zie ik niet gebeuren op het veld. Wel bijzonder dat de twee invallers (terecht overigens) een voldoende scoren. Misschien beide spelers van begin af aan een basisplaats geven?
    Noot: bedankt voor het goede artikel

  2. Dat was zeker ook de Steijn tactiek, maar toen hadden we wel Lars Unnerstall in de goal staan en die heeft mimimaal 9 punten xtra opgeleverd per seizoen, vergeet dat niet.
   Kirchbaum is een prima keeper, maar Lars is van bovengemiddeld niveau, die heeft ons er zo vaak doorheen gesleept…

 4. Goodie

  Groningen was veel feller dan VVV. Zo’n beetje elk duel werd verloren. Dat De Koning zegt dat ze de huid duur hebben verkocht is toch onbegrijpelijk. Groningen had 0 moeite met ons. Ophouden met dat aaien en geef is iemand op z’n kloten. Groningen uit kun je verliezen. De komendr 4 wedstrijden moet er echt minimaal 6-7 punten gepakt gaan worden.

 5. En wie is dan de controlerende middenvelder als je Post in de verdediging zet? Het middenveld wordt nu al vaak overlopen, dus als je Post daar weghaalt, dan kan de tegenstander helemaal zo doorstomen richting ons strafschopgebied. En we hebben helemaal geen vervanger voor hem op die plek, dus ik zou Post daar lekker laten staan!
  Bovendien, als hij net zoveel overtredingen maakt als op het middenveld, dan regent het strafschoppen voor de tegenstander en rode kaarten.
  Die Machach bevalt me vaak wel een beetje hangend op rechts, misschien moet van Vito van Crooij dan maar eens even op de bank plaatsnemen.
  Als Coric weer corona-vrij en fit is moet hij misschien maar eens een keer een serieuze kans krijgen om te laten zien wat ie in huis heeft. Tegen FC Den Bosch viel het niet echt mee begreep ik, maar misschien had ie toen al corona onder de leden…
  Op dit moment vind ik de inschatting dat we voor plek 13 – 15 gaan strijden wel erg optimistisch, dat hangt er helemaal van af hoe we het tegen de mede-degradatieksndidaten gaan doen, tegen ADO hebben we het natuurlijk b.v. al ontzettend laten liggen… Als dat vaker gebeurt gaan het niet goed aflopen, want dat zijn de wedstrijden waar het om gaat!

 6. Ievel Knievel

  Het gaat over z’n algemene stylo.

  We weten allemaal hoe VVV er voor staat, VVV zit nu eenmaal in een positie dat het KAN verliezen (en kan degraderen), omdat er minimaal 13-15 ploegen beter zijn. Ook van plekken 18 t/m 16 kan verloren worden en er zijn KKK-divisie-ploegen die er beter voor staan.

  Natuurlijk moet de 110% mentaliteit er iedere wedstrijd zijn, maar er kunnen genoeg factoren op dit moment bedacht worden, waarom het even niet helemaal loopt. We zijn er immers niet bij achter de schermen. Wil ook niet zeggen dat er niet aan gewerkt wordt.

  That’s all. En fijn dat je het jammer vindt dat ik een greek een greek noem. Dat mag.

  Laten we het gewoon maar eens even aankijken in november en december en we bekijken rond kerst wel of er reden is tot paniek of dat we dan precies aan het verwachtingspatroon voldoen, en eigenlijk is dat tot nu toe op basis van gepakte punten gewoon zo. Alleen ADO viel echt tegen (en natuurlijk het kaartenhuis dat instortte tegen Ajax, maar zie Fortuna, die verliezen zelfs van een slecht Ajax nog fors, dus).

   1. Rossie

    Dat had ik al zo begrepen 😉
    Is ook helemaal prima hoor, ieder heeft recht op z’n mening, geen enkel probleem. Maar ook Leonardus dus. Je kunt van alles van ‘m vinden maar hij wordt op dit forum echt te vaak afgefakkeld. Is niet nodig.

Leave a Reply