Verslag supportersavond

Bij de supportersavond waren helaas maar een man of 60 aanwezig. Desondanks was het een fijn ontvangst in de mooie opgeknapte ruimte in het stadion, alleen de koffie smaakte helaas niet. Voor de eerste vragen ronde waren Stan Valckx en Robert Maaskant aan de beurt om aan de tand gevoeld te wordenm waarna Marco Bogers aan het woord kwam. Hieronder is een kleine samenvatting met de belangrijkste punten van de avond samengevoegd.

Sportieve zaken

Tevredenheid Stan over de resultaten van afgelopen transferperiode, transfer van Lee Cattermole, meetrainen Keisuke Honda, komst Robbert Maaskant, visie op het spel, missen van kansen, Susic, interesse Pachonik

Valckx was content met de afgelopen transferperiode. VVV wilt minder huurspelers aantrekken en op deze manier meer kapitaal generen. Zo zijn er de afgelopen transferperiode maar liefst 11 spelers vertrokken en 10 spelers bijgekomen. Met vele spelers was VVV al sinds de winter bezig. Ondanks principe akkoorden zijn er verschillende transfers niet rondgekomen omdat de spelers simpelweg meer €1.000 meer konden verdienen bij concurrenten. Daarom was VVV genoodzaakt om vooral over de grens te kijken. Met name de 2. Bundesliga is interessant. Ondanks de blessures van spelers en late instromers heeft dit wel voor oponthoud gehouden voor wat betreft het afronden van de selectie. Verder was Stan tevreden.

Ook over Lee Cattermole werd er nog eenmaal gesproken. Het lag eigenlijk niet in de planning om hem te contracteren. Door de dunne bezetting en het feit dat Post nog wel eens wat kaarten wilt pakken, is er toch besloten om in gesprek te gaan over een verblijf. Lee kwam eigenlijk alleen even rondlopen en wennen of dit iets was voor. Hij is wekelijks ook eenmaal bij de jeugd om daar ervaring op te doen als trainer. VVV wilt graag langer door met Cattermole en Cattermole staat daar ook voor open.

Keisuke Honda trok ook veel aandacht bij zijn terugkomst in de Koel. Hij wilt graag naar een club in een top 5 land. VVV gaat er niet vanuit dat ondanks de geruchten hij nog terug komt in de Koel. Honda is ook niet fit en zal nog een tijd nodig hebben om fit te worden. Hij heeft namelijk al 2 maanden niet meer getraind met een groep.

Robbert wou eigenlijk niet meer trainer zijn maar heeft er toch voor gekozen om op het veld te gaan staan omdat hij als TD toch vaker in de kleedkamer kwam dan hij eigenlijk wou en het toch nog mistte. Hij had het Stan als een van de eerste mensen verteld dat hij ging stoppen met coachen en en later ook dat hij weer terug wou keren als trainer, niet wetende dat Steijn richting de zandbak zou vertrekken enkele maanden later. Zijn komst was snel gedaan en arriveerde vlak voor de eerste training. Hij had ook nog een keuze in Amerika maar is hier niet op ingegaan. Hij vindt dat VVV een team heeft dat waardig is voor handhaving in de Eredivisie en heeft het naar zijn zin in de Koel.

Over de nederlagen was Maaskant uiteraard niet tevreden maar geeft aan dat de laatste wedstrijden de manier zijn waarop hij wil spelen, vooral zoals tegen Vitesse. Volgens Robbert was het de beste wedstrijd en veel beter zal zijn ploeg niet kunnen spelen. Ondanks dat was hij tevreden en gaf hij aan dat het applaus na de wedstrijd veel deed met de spelers en een boost gaf. Hij gaf ook aan waarom hij Wright en Sinclair bracht na het vierde doelpunt. Hij wou de spelers het vertrouwen schenken die erin stonden omdat het spel goed was de eerste helft, alleen de doelpunten lukte niet. Na de 4-0 was het gedaan maar om toch nog een beetje in de flow te blijven kregen Soriano en Sinclair nog minuten. Ook om wedstrijdritme op te doen hoe gek het voor de supporters ook klinkt. Ondanks de nederlagen zal hij zijn visie niet overboord gooien. Hij gaf ook aan dat dankzij blessures en vorm hij pas tegen PSV de balans op het middenveld had gevonden. Op vragen van supporters dat hij aanvallend speelde en of hij meer zou gaan verdedigen bij nog meer nederlagen antwoorde hij dat ze dat al vaker deden. Uit bij Utrecht en thuis tegen Ajax speelde van Bruggen puur op van de Beek. Ook op vragen over het moeilijk scoren van de spitsen gaf hij antwoord. Volgens Maaskant vertoond Wright statistisch gezien goede cijfers. Hij heeft een van de hoogst Xg, waarde die aangeeft hoe groot een kans is, van de Eredivisie alleen het scoren komt er niet uit en hij laat potentie zien. Hij gaf ook aan dat je dan een afweging moet maken hoelang je vol kunt houden aan een speler als het niet lukt. Valckx voegde daaraan ook nog toe dat er vrij onervaren en jonge spelers staan die ook nog de tijd nodig hebben ondanks dat die er misschien niet is. Valckx, Maaskant en Bogers, spraken ook nog de hoop uit dat ze zaterdag voor een vol uitvak zullen spelen. Dat geeft de spelers een enorme boost. Bogers deed dit overigens met een mooie brief.

Het vertrek van Susic kwam ook nog aanbod. Het niet trainen gebeurde in onderling overleg omdat hij moeite had om zich te concentreren op VVV omdat er verschillende zaken speelde. VVV wou niet dat dit het groepsproces zou storen dus is er besloten om hem alleen te laten trainen zodat hij zich zou focussen op een transfer. Susic was namelijk ook niet gebudgetteerd voor komend seizoen, dus een vertrek was zeker. Er waren verschillende aanbiedingen geweest voor Susic in de transferperiode. Volgens Valckx zijn die biedingen allemaal afgewezen door Susic en waarschijnlijk vooral door zijn vader. Nu speelt Susic in Oostenrijk onder slechtere voorwaarden die hij eigenlijk had kunnen krijgen.

De interesse in Pachonik was volgens Valckx ook een compliment aan VVV maar dit is verre van concreet. Pachonik beschikte volgens Bogers niet over een clausule omdat VVV daar liever niet mee werkt. Tenzij er staffelbonussen aanzitten.

Het generen van kapitaal op het veld is een van de doelstelling die Valckx en Maaskant hebben meegekregen van Bogers, dat is de enige manier om zo snel mogelijk kapitaal te generen

Jerold Promes is nog lang niet fit, daar mocht verder ook niks over gezegd worden in het kader van de privacywetgeving. Daarnaast is hij ook als trainer te vinden bij de jeugd van VVV op dit moment en doet hij een trainerscursus.

Financiële zaken 2018/2019

Resultaten, verdienmodellen, horeca, structuur

Bogers maakte bekend dat de club afgelopen jaar een verlies heeft gemaakt van 3 ton. Ondanks het verlies is er veel afgelost op het spelersfonds waar de investeerders recht op hebben. In dit boekjaar zijn ook de transfers opgenomen van Leemans en Van Crooij. Voor Mlapa heeft VVV geen bedrag van 2.5 miljoen gekregen gaf Bogers aan.

De sponsorinkomsten zijn flink gestegen met een half miljoen maar daar tegenover staat een verlies van 1.5 ton aan wedstrijdbaten. De club had op een beter resultaat gerekend gezien de sportieve prestaties van afgelopen seizoen. Zelfs met een zesde plaats op de ranglijst was het stadion niet vol, dat gaf de bestuurders toch de nodige grijze haren. Ook het nieuwe belofte elftal zorgt voor een extra kostenpost terwijl de omzet minder snel stijgt. Voor een positief resultaat zullen transfers noodzakelijk zijn. Om de kosten te drukken zal er veel gedaan moeten worden maar dit blijft lastig. Door het aflossen van het investeringsfonds zullen transfers in de toekomst meer opleveren voor VVV.

Er zijn ook nieuwe verdienmodellen nodig en daar wordt aan gewerkt. Zo krijgt VIA VVV een andere invulling en waarschijnlijk ook een nieuwe naam. Ook de horeca is aangepakt. Hierover kwamen nog veel vragen kritiek op de nieuwe cateraar. De cateraar kreeg zelfs meer vragen dan de trainer, bijna allemaal over bier. Hierop gaf de cateraar overigens goed antwoord. De betaalkaart werd besproken en er werd vooral gesproken over kinderziektes aangezien het een nieuw systeem en een nieuwe cateraar betreft. De fouten kwamen met name door miscommunicatie, fout Lindeboom, onervaren personeel en een storing met Ideal voor de betaalkaarten. Voor de komende wedstrijden zal er voldoende bier aanwezig zijn in de grote tanks achter O waardoor er niet meer gesjouwd hoeft te worden met fusten door tieners.

Ook de nieuwe structuur kwam aanbod. Door de nieuwe structuur wil VVV meer kapitaal ophalen door aandeelhouders te werven. VVV heeft een aandelen kapitaal uitgegeven voor €5.000.000. Het is de bedoeling dat de aandelen voor 80% verdeeld worden onder ondernemers uit de regio die een binding met de club hebben. Op dit moment is er gesproken met een groep ondernemers over de uitgifte van de eerste 40% van de aandelen. Deze moeten alleen nog bijelkaar komen voordat hier meer over gezegd wordt. Ondanks dat het de bedoeling is dat iedereen ongeveer een gelijk percentage heeft zodat er verschillende eigenaren zijn en geen sjeik, Mexicaan, Zwitser, Rus of een Zwitserse Rus die alles voor het zeggen heeft en gekke dingen gaat doen kan het uiteindelijk nog voorkomen dat dit gaat gebeuren. Indien iemand boven de 50% van de aandelen in bezit heeft dan kan diegene alsnog eigenaar worden van de club. Maar om dit tegen te gaan is er gekozen voor een breder draagvlak door mensen uit de regio te vinden als aandeelhouder. Indien iemand 25% van de aandelen in bezit heeft wordt diegene eerst gescreend door de KNVB. Op dit moment is er een partij die 24,9% van de aandelen in bezit heeft.

Bogers gaf ook nog aan dat de tweede groep ondernemers benaderd waren en hier binnenkort een gesprek mee heeft voor nog eens 40% van de aandelen. De overige 20% van de aandelen kan gekocht worden door supporters die ook graag eigenaar willen zijn van de club.

Stemrecht heeft iemand pas als diegene boven de 2.5% van de aandelen bezit.

Verbouwing stadion

Investeringen stadion, fancafé, beslissingen over het stadion

Over het stadion was ook het nodige te melden. Op dit moment is er al veel geïnvesteerd in de nieuwe kantoren, parkeerplaatsen, het museum (opening wordt nog bekendgemaakt) en het water- en winddicht maken van de Zuid tribune. De volgende fase is het afmaken van de rondweg en de afwatering. De club vindt het verschrikkelijk en amateuristisch dat supporters met natte voeten staan in het stadion als ze een biertje willen halen of het stadion inkomen. Dit wordt als eerste aangepakt nu. Daarnaast staat verbouwing van de Oost tribune nog steeds op de planning. De uitgifte van de aandelen is hiervoor van cruciaal belang.

Het fancafé is er tot dit moment nog niet van gekomen door diverse redenen. Het is voornamelijk de vergunningen die veel tijd in namen. Op dit moment is er gekozen voor een semi permanent gebouw van Neptunus omdat het niet helemaal duidelijk is wanneer de Oost tribune af is. Vanaf de wedstrijd tegen Twente zou dit café afkunnen zijn maar dan zou het alleen een kale tent zijn met een bar en er is voor gekozen om het in een keer goed te openen. Dit zal waarschijnlijk 5 jaar in gebruik zijn.

De aandeelhouders gaan ook over de verbouwing van het stadion, deze kunnen besluiten om het niet door te laten gaan of dit aan te passen.

Mochten er nog onduidelijkheden, vragen, tips of aanvullingen zijn? Dan horen wij het graag!

16 Responses

 1. robvvv

  Bedankt voor het verslag.! Helder!.
  Heel spijtig dat ik er niet bij kon zijn.
  Veel herkenbare zaken en ook de historie gehaalt zich. Zo lang de bezoekersaantallen zo laag blijven zal VVV zijn (financiële) heil moeten zoeken in ander bronnen. Zo lang de sportieve successen niet te wensen over laten is er hoop. Pijnlijk wel om te lezen dat er al is gesproken over verkoop van spelers om de begroting op peil te houden.
  Interessant is te weten dat VVV op zoek is naar aandeelhouders. Op het bedrijfsleven met een binding met VVV worden de pijlen nu gericht. Wellicht interessant is om na te gaan of een consortium van supporters te porren is voor een investering.. (Ik kijk hier naar de inspanningen 2 jaar geleden ) om budget te verwerven voor het fancafe..

  Bovenal laten we met zijn allen VVV met al onze kracht steunen ,zowel langs het veld als ook in de commentaren en de financiële support.

  Forza VVV !!!

 2. pavisto67

  Dank voor het verslag. Tsja, de geschiedenis herhaalt zich, eerst hoog van de toren blazen dat ze de Koel gaan verbouwen, en dan weer de keutel intrekken, en het lage aantal toeschouwers hier de schuld van geven. Kijk naar clubs zoals Zwolle, en Heracles, je ziet wat een nieuwe stadion voor een effect kan hebben op een club. Investeer eerst hierin, desnoods vanuit een divisie lager, en ga dan echt bouwen aan de club.
  Op deze manier doorgaan heeft wat mij betreft weinig zin, het is niet de vraag of maar wanneer je weer in een neerwaartse spiraal terecht komt. Ik vind het echt niet erg, dat je uiteindelijk weer een keer degradeert, dat is inherent aan onze club en begroting. Alle respect voor de mensen die keihard aan het werk zijn daar, maar toch twijfel ik cultuur binnen VVV. Ik mis echt (commercieel) leiderschap. Als het in Zwolle of Almelo kan, dan toch zeker ook wel in Venlo? Waarom altijd de schuld leggen bij de regio en/of de supportersaantallen. Ik vind dat wel erg gemakkelijk.
  Het zou dan geen nieuwbouw worden maar wel een flinke upgrade van de Koel, maar toch.
  Ik kom en zal altijd blijven komen voor het voetbal, maar ik erger me de laatste jaren echt kapot aan de voorzieningen in de Koel en hoe VVV de gewone supporters hiermee eigenlijk schoffeert. Het supportershome omtoveren tot persruimte zonder alternatief te bieden aan de supporters, wat denk je dan wel niet als club zijnde??? Is de pers belangrijker dan de supporters? Je had toch ook een (tijdelijke) persruimte kunnen creëren door het plaatsen van bijvoorbeeld een kantoor container? Ik denk dat je voor een dergelijke voorziening veel makkelijker een vergunning losgepeuterd krijgt van de gemeente dan voor die feesttent (lekker dan dat crowdfunding, storten ze dat nog terug?). De voorzieningen in de Koel zijn voor de gewone supporter nog nooit fatsoenlijk geweest. Tot aan je knieën in de modder bij regen, catering waarbij wachtrijen ontstaan gelijk aan die van lancering van een nieuwe IPhone… het verschil behandeling van supporters ten opzichte van bezoekende supporters ( al dan niet in het thuisvak), amateurisme ten top…. En toch, blijf ik komen, al kan ik mij heel goed voorstellen dat er mensen zijn afgehaakt of zullen afhaken, dood en doodzonde dit.

  1. Gerardus

   Ze trekken juist de keutel helemaal niet in. Er wordt alleen gezegd dat ze wachten op een tweede impuls en dat de verbouwing nog steeds op de planning staat en dat het niet komen van supporters niet zorgt voor een extra boost en geld zodat het stadion wat sneller aangepakt kan worden.

   De persruimte omtoveren was volgens mij verplicht en daar zitten bepaalde eisen aan vanuit de KNVB, dat heeft weinig met belangrijker vinden te maken.

  2. Grad

   pavisto67 Pfff en steeds maar näölen of klagen, hoe men het ook noemt, over wat er allemaal niet goed is, of beter kan. Ik noem het erg laf om op deze wijze op dit forum te reageren. Als je een echte kerel bent, uit dan je ongenoegen bij de verantwoordelijken van VVV en maak gebruik van de gelegenheid als VVV je die biedt.

   1. pavisto67

    Hoi Grad,

    Ach, klagen, wat is klagen…. Kijk is iets goed dan is iets goed, maar ben je een klager als je benoemt wat er beter zou kunnen ( catering, laagje asfalt aanbrengen achter O, supportersbeleid)? Volgens mij is iedereen het er toch over eens dat deze zaken veel beter kunnen en moeten? Ben je dan een klager, dat vind ik niet. Ik vind dat deze basisvoorzieningen gewoon onder peil zijn, dat kun je gasten met goed fatsoen gewoon niet aanbieden. Of je dat dan klagen noemt, tsja daar valt over te discussiëren.

   2. Grad

    Hoi pavisto67

    Ik ben het met helemaal met je eens dat nog veel verbeterd kan/moet worden, maar feit is wel dat men het ongenoegen hierover steeds weer uit op dit forum, maar men het lef niet heeft om rechtstreeks met de direct verantwoordelijken bij VVV hierover te praten/discussiëren en men kan ook niet zeggen, dat VVV hier niet de gelegenheid voor biedt.
    Verder, als je het verslag goed leest, is de volgende fase het op peil brengen van (een deel) van zoals je noemt basisvoorzieningen (rondweg, wateroverlast) . Dit zou, wat ik begrepen heb, rigoureus en met de hoogste prioriteit opeen zo kort mogelijke termijn gebeuren.

 3. chretien

  Gerardus, mijn oprechte dank. Heel blij dit te kunnen lezen! Wat een job…

  Supporters die alleen maar blij zijn met alles wat de club onderneemt, daar heeft werkelijk niemand wat aan.

  Ik kan me op veel punten vinden met wat Pavisto schrijft. Investeringen, kosten gaan voor de baat. Bij onze mooie club is echt nog het een en ander nodig. Ik wil niet in herhalingen vallen, maar kik eens naar een club als Heracles. Vlak bij de grens met Duitsland (zoals ook wij), maar dan ook nog naast de deur een heel grote club als FC Twente. En toch flikken ze het om op alle fronten succesvol te zijn….

  Die investeerders van het spelersfonds hebben die geen zin om mee te investeren in het nieuwe stadion? Mij lijkt dat minder risicovol dan investeren in jonge spelers waarvan de toekomst altijd heel erg onzeker is…

  VVV zoekt kapitaal. Dat heb ik niet, maar is er ook een commissie die zoekt naar kleintjes die bijvoorbeeld 100 of 1000 EUR willen spenderen? Is er ooit gekeken naar de mogelijkheden?

  FORZA VVV!

  1. Gerardus

   Geen idee of die investeerders van het spelersfonds willen mee investeren maar mij lijkt het aannemelijk dat zij ook bij de groep regionale investeerders/ondernemers zullen zitten die aandelen zullen kopen. Juist met dat geld gaat het stadion gerenoveerd worden zodat er niet weer een schuld ontstaat en er op deze manier eigen vermogen is. Met een fonds zou dan weer een gedeelte van de inkomsten moeten worden gebruikt om dit af te lossen en maak je alsnog geen winst op het stadion.

   Zoals Bogers had gezegd en misschien niet helemaal duidelijk is in het verslag, er zouden 3 etappes volgen voor wat betreft de aandeelhouders. De eerste met 40% aandelen kapitaal aan investeerders/ondernemers uit de regio, die is al afgerond. De tweede ook met 40% aandelen kapitaal aan investeerders/ondernemers uit de regio. De laatste etappe is waarschijnlijk met certificaten waarmee supporters deze ook zouden kunnen kopen. De laatste etappe is vooral bedoeld voor de supporters of andere die alsnog een belang willen hebben.

   Ik denk eerlijk gezegd dat ze best goed bezig zijn maar dat we het niet direct zullen merken doordat er simpelweg geen geld direct beschikbaar is en er ook geïnvesteerd moet worden voor de sportieve prestaties maar ook omdat er vernieuwd is. De cateraar leek een duidelijk plan te hebben en de app is ook een goed idee om de betaling voor de betaalkaarten in het stadion tegen te gaan. maar ze gaven al aan dat een storing voor iDeal al zorgde voor een fout terwijl niemand het wist en het getest was. Ook het bierplan en meer horecahokjes zijn natuurlijk een verbeterpunt maar doordat het allemaal nieuw is en door miscommunicatie is dit ook nog niet al te soepel aan het lopen. Ook het personeel is helemaal nieuw en die moeten er nog voor gaan zorgen dat het loopt. Dit zijn punten waarover volgend seizoen waarschijnlijk niemand over zal klagen omdat het gewoon tijd nodig heeft. Ook over het natte voetenwerk bij de rondweg werd besproken en het is de bedoeling dat dat als eerste aangepakt gaat worden waardoor simpele basisvoorwaarden uit eindelijk weer voldoende zijn.

 4. Venleau

  Gerardus, bedankt voor het uitgebreide verslag.

  @Offtopic: kan de comment-container wat lichter worden qua kleur? Ik was op mijn laptop met een lage schermhelderheid aan het zoeken naar het typvak maar kon hem niet vinden omdat deze bijna even donker is als de background colour.

  1. Zeker wete

   Eerst was het te donker en nu té licht. Ja dat klopt wel. Ik keek gisteren naar TV na het lezen van dit verslag en ik zag nog een tijdje allemaal lichte balkjes…haha trekt wel weg maar toch.
   Verder alleen maar complimenten over de site. Topwerk!

 5. twiggy11

  Wat een wanprestatie unerstall pakte punten kischbaum kost ons punten voorin is er nog niet een die eredivisie niveau aan kan ze vergeten wel als volgend jaar weer tegen top Oss of den bosch moeten spelen dat ze er ook flink op salaris achteruit op gaan .nee met dit elftal en deze instelling ben je kandidaat nummer 1 die eruit vliegt.
  Als er van boven niet snel wordt ingegrepen is de eredivisie volgen seizoen weer verleden tijd .
  Ik verwacht tegen groene ster niet veel beter voor de beker aanstaande woensdag.

Leave a Reply