Voetbal International: Hai Berden

VVV-VenloHai Berden is voorzitter van VVV-Venlo, de club die Frank van Kouwen geen nieuw contract aanbood in een fase dat de speler voor zijn leven vocht. Nu hij genezen is van darmkanker doet van Kouwen in de VI zijn verhaal. Berden reageert op de aantijgingen.

Wij hebben deze week een interview met Frank van Kouwen. Hij heeft zich daarin nogal kritisch uitgelaten over uw club. We willen u enkele opmerkingen van hem voorleggen.

Vind ik moeilijk. Frank is een speler die heel lang bij ons heeft gespeeld en met wie ik altijd een heel goede relatie heb gehad. Ik kan me niet voorstellen dat hij heel kritisch is op VVV. Wel dat hij in een moeilijke positie heeft gezeten en dat het uitblijven van een nieuw contract moeilijk is gevallen bij hem. Maar dat was de uitkomst van een afspraak die we een half jaar eerder op zijn eigen verzoek al hadden gemaakt. Toen hebben we afgesproken dat hij na het afgelopen seizoen zou stoppen.

Waarom?

Hij had duidelijke signalen gekregen dat er weinig kans op een basisplaats zou zijn, gezien de ontwikkeling die VVV het afgelopen jaar heeft meegemaakt. De situatie was op zich al helder. Daarna bleek dat Frank ziek was. Dat is natuurlijk een bijzonder trieste samenloop van omstandigheden.

Vooral de wijze waarop technisch directeur Mario Captein hem dit mededeelde heeft van Kouwen pijn gedaan. Op zaterdagavond laat, na een thuiswedstrijd waar hij voor het eerst sinds drie maanden weer eens bij de club was. En binnen twee minuten stond hij weer buiten.

Ja goed, ik hoorde daar op maandagochtend van en ben toen direct naar Frank zijn huis gereden om dit te bespreken. Dit is natuurlijk nooit de bedoeling geweest.

Kunt U zich voorstellen dat dit heel slecht gevallen is bij Frank en zijn vrouw?

De manier waarop hem dit is meegedeeld en het moment zijn beide heel erg ongelukkig geweest. Ik kan me voorstellen dat dit heel moeilijk is geweest voor hem.

Heeft U Captein daarop aangesproken?

Uiteraard bespreken wij dit soort zaken intern. Je krijgt signalen dat Frank zich aan bepaalde dingen heeft gestoord en dat moeten we een plaats geven. Laten we eerlijk zijn: hierop zit niemand te wachten. Het is een mededeling die formeel gedaan moet worden en dan is ieder moment slecht. Iedereen doet dit soort dingen op zijn eigen manier. Ik zou het anders hebben gedaan, maar het is gezegd in de veronderstelling dat het voor Frank een bevestiging zou zijn van wat eigenlijk al besproken was. Heel vervelend allemaal.

Je zou het een gebrek aan empathie kunnen noemen.

Vindt U het erg als ik daar niet op reageer? Het is allemaal al erg genoeg. Ik wil iedereen binnen de club in zijn waarde laten. Het is heel gemakkelijk om nu te zeggen: Ik had dit beter gedaan dan een ander. Nogmaals: Ik kan alleen zeggen dat ik het anders zou hebben gedaan. Niet op die avond, niet als je een speler uitnodigt om naar een wedstrijd te komen kijken. De timing was ongelukkig, dat zal mario achteraf ook beseffen. 

Van Kouwen legt uw bezoek bij hem thuis uit als een poging om het gezicht van VVV te redden.

Zo zit ik helemaal niet in elkaar. Dat weet Frank ook wel. Ik heb hem gebeld en ben direct naar hem toegegaan. Niet om dingen goed te praten, dat deed ik toen niet en dat doe ik nu niet. Ik heb alleen geprobeerd het contact met Frank op een goede manier in stand te houden. We proberen een positieve relatie te onderhouden met hem en Frank nog steeds bij VVV te betrekken.

Op welke manier doet U dat?

We doen bepaalde dingen voor hem die ik niet allemaal in VI terug hoef te lezen, maar die we wel met Frank bespreken. Met een bepaalde regelmaat nodigen wij hem uit. Maar het laatste wat ik wil, is dat de buitenwereld in zo’n zaak nu gaat zeggen: Wat zijn jullie goed bezig. Die dingen bespreken we met Frank. Als hij de behoeft heeft om daarover iets naar buiten te brengen, dan zal hij dat wel doen.

Op de regionale omroep L1 heeft U in Mei wat details verteld over het contract van Van Kouwen, maar hij zegt dat U daarover met hem nooit gesproken heeft. 

Op de dag dat ik naar hem toe ben gegaan, heb ik tegen Frank gezegd dat het aanbieden van een nieuw minimumcontract het meest onverstandige zou zijn wat we konden doen. Hij zou dan bij langdurige ziekte of arbeidsongeschiktheid een veel lagere uitkering krijgen. Ik heb hem geadviseerd dit soort zaken goed uit te zoeken en te bespreken met zijn zaakwaarnemer Kees Ploegsma. Frank worstelde toen nog volop met zijn ziekte. Het leek ons het beste dat hij eerst zou afwachten hoe hij hieruit zou komen. Frank was toen met heel andere zaken bezig. Ik kan me niet voorstellen dat dit zo’n belangrijk punt is voor hem.

Voor zijn gevoel wilde hij de handelswijze van de club goedpraten.

Ik wil hier eigenlijk verder liever niet over praten. wat ik je vertel is de gang van zaken zoals ik die heb ervaren en beleefd. Ik vind dat ik heel fatsoenlijk met Frank en zijn situatie ben omgegaan. Ik ben natuurlijk niet elke dag op de club, maar het management van VVV spant zich in om Frank zo positief mogelijk ter zijde te staan. Ik denk dat Frank en zijn vrouw dat ook zo ervaren.

Bron: Voetbal International

Leave a Reply