Voorbeschouwing De Graafschap – VVV-Venlo

Na het winterreces van drie weken staat zondag ein-de-lijk weer een wedstrijd van ons cluppie op het programma. Op de Vijverberg speelt VVV-Venlo dan een uitwedstrijd tegen De Graafschap. En daarbij zijn alle ogen gericht op het resultaat van VVV; na de tot dusver tegenvallende prestaties en alle hectiek intern, zijn we toe aan een reeks goede wedstrijden.

Het treffen van De Graafschap is daarom niet optimaal, De Superboeren draaien tot nu toe een prima seizoen. Op de helft van de competitie staan zij, met 36 punten, op een keurige zesde plek op de ranglijst. Het verschil met VVV (dat nu 12e staat) bedraagt maar liefst 13 punten. En om de subtop niet té ver uit te zien lopen, zouden drie punten dus goed van pas komen.
En in die poging om drie punten naar Venlo mee te nemen moet VVV het wel doen met een enigszins gehavend elftal. De ploeg van Jos Luhukay kent namelijk flink wat afwezigen: Sven Braken, Tristan Dekker (beiden ziek), Danny Post, Mitchell van Rooijen en Yahcuroo Roemer (alle drie geblesseerd) zijn zondag in ieder geval afwezig. Dat geldt uiteraard ook voor Guus Hupperts en Erik Sorga. In de afgelopen weken is (in onderling overleg) besloten het contract van beiden te laten ontbinden.
Nieuweling Nick Venema zit zondag daarentegen wél bij de selectie. De spits, die wordt gehuurd van (Jong) FC Utrecht, maakt al een goede indruk op Luhukay: “Nick voelt zich snel thuis en doet het direct goed op de trainingen. Hij heeft veel snelheid die hij in de diepte goed kan gebruiken en hij heeft laten zien dat hij altijd op de juiste plek staat. Die kwaliteiten kunnen we goed gebruiken. Hopelijk kan Nick ons aan de nodige doelpunten gaan helpen in de tweede helft van de competitie”.
En ook Venomenema (zo luidt de bijnaam van de spits) is tot nu toe erg positief over VVV – en ambitieus. In een interview met Dagblad De Limburger liet hij weten dat hij vertrouwen heeft in promotie met VVV. “VVV staat twaalfde. Play-offs halen lijkt mij met deze selectie heel goed mogelijk. In zo’n eindfase kan alles. Ik zie het wel gebeuren hoor.” Is dit wat té ambitieus? Misschien. Maar het optimisme van de nieuwe spits is mooi. Ik denk persoonlijk dat hij een lastige concurrent gaat zijn voor Braken.

In Doetinchem treffen we ook oud-speler Johnatan Opoku. De aanvallende middenvelder, die tussen 2015 en 2020 in het geel-zwart speelde, is dit seizoen al vaak belangrijk geweest voor De Graafschap. Met 17 wedstrijden, waarin hij driemaal scoorde en drie assists gaf, is hij een vaste waarde voor het team van Reinier Robbemond.
De gevaarlijkste man voor De Graafschap is echter spits Joey Konings, hij wist dit seizoen al zes keer tot scoren te komen. En ook moet het vizier op Jasper Van Heertum, de centrale verdediger wist dit seizoen al vijfmaal het doel te vinden – wat een ontzettend knap is voor een verdediger.

Maar ondanks de goede prestaties van De Graafschap heeft trainer Luhukay er vertrouwen in: “Ik zie echt een eenheid op het trainingsveld. De sfeer is goed, het plezier straalt er op de training van af en de focus is elke dag heel goed. Aan de bereidheid van de spelers ligt het dus zeker niet. Iedereen is erop gebrand om in de tweede seizoenshelft met zijn allen beter te gaan presteren dan in de eerste helft van het seizoen. We willen aanvallend voetbal spelen en kansen creëren. De volgende stap die we nu moeten zetten is dat we dat zelf meer af kunnen dwingen. Daarvoor moeten we nog wat meer uit onze schulp kruipen en met overtuiging spelen.”

Eerder dit seizoen verloor VVV van De Graafschap. Pas in de 52e minuut kwamen de Achterhoekers op voorsprong door Van Heertum. Razendsnel maakte Braken de gelijkmaker, maar enkele minuten later schoot Giovanni Korte de beslissende treffer binnen, waardoor we met 1-2 verloren.
Aankomende zondag kunnen we, om 16:45, dus op zoek gaan naar revanche! De wedstrijd is live te zien op ESPN1 – die zender is overigens vanaf 12 januari voor alle Ziggoklanten gratis te bekijken.

42 Responses

  1. Leonardus

   Natuurlijk, gelijk heb je man.

   Weggespeeld in de laatste 2 thuiswedstrijden tegen laagvliegers uit de KKD. Dan moet in je wel even afgetekend tegen de nummer 6.

   Dream on.

 1. supportertje

  Denk dat dit een wedstrijd is, om te zien hoe we er voor staan. Missen wat vaste krachten, en nu moeten de anderen het doen. Kijken of het nu een collectief is, en men samen wil strijden om VVV naar een goede uitgangspositie te leiden voor de play-offs.

 2. FC VVV03

  Dit elftal heeft nog altijd amper creativiteit, daar veranderd de komst van Venema ook niets aan. Ik hoop van harte dat ze als herboren uit de winterstop komen, maar ik kan me niet voorstellen dat ze ineens de pannen van het dak spelen vanmiddag. Laten we hopen dat het tegendeel waar is.

   1. kuebke

    Het was weer niks maar de 3 punten zijn binnen en daar heb je alles mee gezegd.

 3. Man, man, zoals te verwachten is er na 20 minuten nog maar weinig verandering bizichtbaarj VVV t.o.v. de 1e seizoenhelft.
  Komen voetballend amper de middellijn over en 9 van de 10 passes eindigen bij de tegenstander in de voeten.

  1. Ievel Knievel

   Wat verwacht je dan eigenlijk? VVV staat immers min of meer terecht daar waar ze staan op de ranglijst. Mochten ze op karakter winnen van de nummer 6, een subtopper in de KKD, dan doe je het gewoon goed en dat biedt perspectief voor de komende paar weken. Naar dit soort lichtpuntjes moeten we juist zoeken en we moeten achter dit team gaan staan dat zich in een proces bevindt

   Man, man, man> zeg ik over dit soort commentaren.

   1. Eerste 20 minuten waren er gewoon 0 lichtpuntjes! Dat zag zelfs een blinde nog. Voetballend was het weer onthutsend slecht en dan mag dat gewoon benoemd worden!
    Daarna werd het er wat beter op.

   2. En wat ik verwacht?
    Dat prof-voetballers een bal over 2 meter bij elkaar in de voeten kunnen krijgen , als zelfs dat al teveel van het goede is….

   3. Ievel Knievel

    Wat schiet je met dat benoemen op als iedereen het ziet?

    Het idee van supporter zijn is achter je club staan, no matter what. Als het al slecht is wordt het er meestal niet beter op door alleen maar te zeggen hoe slecht het wel niet is.

    Het idee van voetballen is bovendien wedstrijden winnen. So far so good vandaag.

    Aangezien we geen top of subtop zijn dit seizoen zullen we nog wel meer slechte wedstrijden op de mat leggen, waarin we slechter zijn dan de tegenstander. Wat heeft het voor zin om dat iedere keer te gaan zeggen terwijl je dat bij voorbaat al weet.

    Tegen wie moeten we punten pakken? Tegen de MVV’s en de FC Den Boschen van deze wereld (en alles daaronder) en zelfs dat gaat soms nog moeilijk zijn. Alles wat we daarboven verslaan zijn bonuspunten. Lukt dat, dan worden we wellicht 8e en kunnen we wellicht aan de play offs meedoen. Daarmee is de missie voor dit seizoen gewoon geslaagd.

   4. kaalneetje

    @Ievel Knievel: Het idee van supporter zijn is dat iedereen dat op z’n eigen manier doet. En als iemand commentaar wil geven op 20 minuten hoogst belabberd voetbal is daar niets geks aan. Want van dit soort minuten hebben we er al teveel gezien inmiddels!

    Ook ik verwacht van profvoetballers dat ze een bal bij medespeler in de voeten kunnen spelen. Zeker als dat over 2 meter is. Maar ga jij gerust naar lichtpuntjes zoeken in die 20 minuten.

    “Een team dat zich in een proces bevindt” …..wat een dooddoener. Je bent profvoetballer of je bent het niet. Je zou na een half seizoen inmiddels best wat verbetering mogen verwachten op het veld. Daar was op dat moment niets van te zien.

   5. Ievel Knievel

    En ik doe dat ook op mijn eigen manier; dus?

    Jij vindt het slecht. Prima. Mag je vinden.. Ik vind het nutteloos om na 20 minuten conclusies te trekken.

    En kennelijk liggen bij sommige mensen de verwachtingen voor dit seizoen nog steeds te hoog. Het is een beetje wat het is. Je kan dan steeds week-in week-uit na 15 minuten (of al voordat de wedstrijd gespeeld is) gaan roepen hoe slecht alles is. Schiet je naar mijn idee weinig op, want ik denk niet dat er heel erg superveel groei in dit VVV zit. VVV moet het dus hebben van karakter en knokken op het tandvlees. That’s all.

    VVV moet naar mijn idee mikken op zoveel mogelijk uit dit seizoen halen als mogelijk en volgend seizoen een doorgroei maken. Daar begin je dus al komend half jaar mee, zodat je vooruit kan. In dat opzicht was vandaag een beginnetje en een breukje met voor de winterstop.

   1. kaalneetje

    Mee eens. En om je eigen woorden nu te gebruiken:
    “Wat schiet je met dat benoemen op als iedereen het ziet?””

    🙂

 4. Ievel Knievel

  Mooi, voorlopig de 10e plek, 26 punten, 2 punten achter NAC op plek 9. Dat biedt perspectief.

  Eindhoven in het vizier houden en proberen op Roda te jagen (en in die wedstrijd punten/ de winst pakken)

 5. supportertje

  We hebben gezien dat beide teams niet goed speelden, maar ze trekken het over de streep. Veel belangrijker is dat ze tot het einde bleven doorgaan. Helaas slordig met een paar dotten van kansen op het einde om de beslissende te maken, was het allemaal niet zo spannend geworden. Misschien dat dit gaat helpen om meer vertrouwen te gaan ontwikkelen, en zo doende het spel wat meer te gaan beheersen. Er gaan nog te veel ballen tussen de spelers met overspelen verloren. Door deze slordigheid brengen ze zich vaak zelf in de problemen. Maar drie punten uit tegen De Graafschap heeft denk ik niemand verwacht, dus mooi meegepikt.

   1. supportertje

    Op de training zie je dit niet zo veel. Heeft denk ik toch andere oorzaken, misschien te gehaast of e.d.

 6. jason

  Eindelijk een speler met snelheid met venema. Zal stan het nu eindelijk doorhebben ?

  Verder verdedigend met name met de kop dramatisch ondanks toch wel diverse lange verdedigers.

  En knievel hou eens op met je gelul van achter de ploeg staan. Dit is een forum en daar mag je gerust kritisch op zijn anders kunnen we het net zo goed opdoeken. Achter je ploeg staan doe je in het stadion.

  Lang leve De Koel

  1. Ievel Knievel

   Aangezien dit een forum is mag ik op iedereen reageren zoals ik dat wens, net zoals jij dat mag en iedereen dat mag.

   Als ik reacties uitlok doen anderen dat ook, daar mag ik dan weer op reageren of snoer je me liever de mond? En nee, ik hou niet op, nooit.

   1. Ievel Knievel

    Ach, we gaan weer op de respectloze toon. Zegt veel over jezelf. Nutteloze comment. Derhalve . Beste wensen voor 2022 ook 😉

 7. Geelzwart

  Blij met de punten, maar dat is dan ook alles.
  Ik zie nog steeds geen lijn in het spel wat betreft wat het idee van spelen nu is. Of het moet zijn bal naar voren en kijken wat er uit kan komen. Je mag dan wel roepen dat vvv bezig is met een tussenjaar, maar dat is toch niet met een idee van voetballen.

 8. Dond

  Danzell Gravenberch
  Wilt weg bij de Graafschap. Zou ik toch graag naar Venlo zien komen. Balvast, sterk. Dit mis ik bij Braken toch wel.

  Zie het wel voor me; Venema / Gravenberch

  1. Koelie

   Een lekkere maar zeer gelukkige overwinning. Een goede spits betaalt zich vandaag meteen uit.
   Het spel was niet om aan te gluren. Je vraagt je af wat het idee is. Tegenhouden en counteren? En wat ziet Jos in Schroijen? Wat mij betreft ook verkopen of banken ipv Johanson. Anyway we liggen nog op het Ievel Knievel schema

 9. beek

  Van Crooij valt me tegen. Zijn ballen komen niet aan. Soms kan hij de bal simpel afgeven. Hij schiet dan blindelings nasr voren.
  Da Graca speelde goed vandaag evenals Janssen. Essanoussi heeft aardige passeerbewegingen en geeft dan de bal verkeerd af. Ook wordt hij makkelijk van de bal gezet. Schroijen valt nog steeds tegen.
  Van twee kampen heb ik niets gezien. De inzet is ok.

  1. Ievel Knievel

   Mee eens. Denk dat het goed is als we volgend seizoen een andere 1e keeper halen, Toch zullen we het seizoen uit moeten ballen met van Crooij.

   Met Schorijen weet ik het ook niet zo goed. Die moet op de een of andere manier toch echt aan het ballen gekregen moeten worden, want veel opties heb je niet.

   1. Ievel Knievel

    Mee eens. Denk dat het goed is als we volgend seizoen een andere 1e keeper halen, Toch zullen we het seizoen uit moeten ballen met van Crooij.

    Met Schroijen weet ik het ook niet zo goed. Die moet op de een of andere manier toch echt aan het ballen gekregen moeten worden, want veel opties heb je niet.

   2. Waarom iets benoemen als werderom iedereen dat ziet…?
    Niet zo negatief aub of je verwachtingen svp bijstellen omtrent deze spelers.

Leave a Reply