VVV-Venlo

Voorbeschouwing FC Twente-VVV-Venlo

De wedstrijden volgen elkaar in rap tempo op. Waar nog geen 48 uur geleden de kwartfinale van de beker werd bereikt ten koste van Go Ahead Eagles, staat morgenmiddag om 14:30 uur alweer een wedstrijd voor de competitie op het programma. In Enschede wacht dan namelijk FC Twente.

VVV-Venlo

Al vier wedstrijden gespeeld in 2021 en nog altijd ongeslagen. Geen reden tot klagen dus boven op de berg. Afgelopen donderdag werd voor het eerst in 25 jaar weer eens de kwartfinale van het bekertoernooi gehaald door Eerstedivisionist Go Ahead Eagles met 1-0 te verslaan. In een lastige wedstrijd, waarin de beste kansen voor de gasten waren, zorgde jeugdexponent Aaron Bastiaans met een prachtig schot voor de enige treffer van de wedstrijd, en was daar na afloop zichtbaar gelukkig mee. Overigens net als Hans de Koning: “We hadden het best lastig, het was ook een zware wedstrijd. Zij hadden niets te verliezen en speelden va-banque. Als wij het wat beter uitspelen kunnen we de 2-0 maken en de wedstrijd in het slot gooien. En die afgekeurde goal van Jafar… tsja, dat was in onze ogen gewoon een geldig doelpunt. Maar goed, het resultaat was heilig. En we zitten zaterdag in de koker, dat is het belangrijkste.”

Zondag wacht dus het treffen met FC Twente, de ploeg waarvan VVV ongeveer een maand geleden nog kansloos met 1-2 verloor. Desalniettemin is De Koning positief gestemd: “Absoluut zijn er mogelijkheden tot resultaat. Als je kijkt hoe wij de laatste weken staan. Met de komst van Leon Guwara en ‘Koffe’ (Kristopher Da Graca) hebben we meer mogelijkheden. Zij brengen ook een soort van ‘rust’ met zich mee. Daarin zijn we als hele groep gewoon wat sterker geworden. Het vertrouwen van 7 punten uit 3 wedstrijden speelt daarin uiteraard ook mee. Maar als wij goed staan tegen Twente, óf Vitesse of Fortuna, dan kunnen wij met al die ploegen wedijveren. En dingen vallen en staan ook af en toe met geluk. Kijk naar de actie van Kristopher tegen Heerenveen, waar hij ongelukkig op de bal gaat staan en Henk Veerman alleen op doel af kan. Dat was voor de jaarwisseling een goal geweest. Nu niet. Dat dwing je af…”.

Met nog één ‘Engelse week’ in het vooruitzicht wisselen de spelers zich af in de Venlose lappenmand. Kum, Hupperts en Schmitz zijn een vraagteken voor zondag. Daarentegen sluiten Linthorst, Pachonik en Hunte wel weer aan bij de selectie. Ook van Crooij maakt weer zijn rentree nadat hij geschorst was vorige week tegen Heerenveen. Hij zal waarschijnlijk de enige nieuwe naam zijn in het elftal van De Koning ten opzichte van die wedstrijd tegen de Friezen. Dit zal ten koste gaan van Roemer, die weer plaats moet nemen op de bank.

FC Twente

Waar VVV al twee competitieoverwinningen na de winterstop heeft geboekt, is dat FC Twente in drie wedstrijden nog niet gelukt. Toch draait de ploeg uit Enschede vooralsnog een uitstekend seizoen. De Tukkers staan op een keurige zevende plaats en hebben dus uitzicht op de Play-offs voor Europees voetbal aan het einde van dit seizoen. Vorige week ging de formatie van trainer Ron Jans op bezoek in Groningen. Tegen de plaatselijke FC was er aanvankelijk niks aan de hand, want na 45 minuten stond FC Twente met 0-2 voor. Na rust zette Groningen echter flink aan waardoor de wedstrijd uiteindelijk toch nog in een gelijkspel eindigde.

Het was voor de vierde keer in zes wedstrijden dat de club uit Enschede niet wist te winnen. Met name in de eigen Grolsch Veste gaat het de laatste tijd moeizaam. De laatste vier thuiswedstrijden gingen namelijk allemaal verloren. Mocht ook VVV er met de drie punten vandoor gaan uit Enschede, heeft FC Twente een negatief clubrecord te pakken. Nog nooit werden er vijf thuiswedstrijden op rij verloren. Jans blijft echter positief. Hij kijkt terug op die wedstrijd eerder dit seizoen en vooruit:  “In die wedstrijd creëerden we best veel, alleen gingen ze er niet allemaal in. Daardoor lieten we bijna twee punten achter in Venlo. Dat typeert VVV ook wel. Een ploeg met een sterk collectief en spelers die nooit opgeven. Ze werken hard en zitten in een betere flow dan toen wij ze troffen. Qua puntenaantal draaien we ook na de winterstop goed mee en voor ons is het weer een mooie uitdaging, ook voor de spelers die nu de kans krijgen. Er komt een belangrijke week aan en die begint zondag met VVV-thuis. De eerste helft tegen Groningen zag er goed uit, daar moeten we op voortborduren.”

Ron Jans heeft in aanloop naar de wedstrijd tegen VVV te maken met de nodige blessuregevallen. Vaclav Cerny scheurde onlangs zijn kruisband en mist dus de rest van het seizoen. Daarnaast missen ook Jayden Oosterwolde, Tyronne Ebuehi en aanvoerder Wout Brama de wedstrijd aanstaande zondag. Daarentegen kan Jans wel beschikken over een nieuwe vleugelaanvaller. Luciano Narsingh komt op huurbasis over van Feyenoord en moet het gemis van Cerny opvangen. Hij zou tegen VVV al gelijk zijn eerste minuten mogen maken. Voor de rest kan Jans over iedereen beschikken.

Statistieken

De statistieken die bij deze wedstrijd horen zijn niet veelbelovend voor VVV. De Venlonaren maakten namelijk zestien keer eerder de reis naar het oosten van het land en verloren hiervan twaalf keer. Drie keer eindigde de wedstrijd in een remise en slechts één keer werd er gewonnen. Toevalligerwijs was dit dan wel weer de meest recente keer dat beide ploegen elkaar in Enschede troffen. Nadat VVV kampioen was geworden van de Jupiler League, was de eerste uitwedstrijd in de Eredivisie voor de ploeg van Maurice Steijn die tegen FC Twente. Dankzij doelpunten van Vito van Crooij en Jerold Promes werd er met 1-2 gewonnen. Wat zou het mooi zijn als we dit kunststukje zondag kunnen herhalen.

Arbitrage

Martin van den Kerkhof is aanstaande zondag de leidsman bij de wedstrijd FC Twente-VVV-Venlo. De 37-jarige scheidsrechter krijgt hulp van zijn assistenten Erik Kleinjan en Michael Osseweijer. De vierde official in Enschede is Laurens Gerrets en vanuit Zeist fungeert Edgar Bijl als VAR. Als op basis van de statistieken van een scheidsrechter het resultaat bepaald zou worden, moet VVV met angst en beven naar de volgende wedstrijd uitkijken. Van de veertien wedstrijden die de Venlonaren onder leiding van scheidsrechter van den Kerkhof hebben gespeeld, werden er maar liefst tien niet gewonnen. Het feit dat dit met name wedstrijden in de Eerste Divisie waren, maakt het extra pijnlijk. Statistisch gezien komt een overwinning onder leiding van van den Kerkhof dus steeds dichterbij.

De wedstrijd is live te zien op ESPN kanaal 1 (hoofdkanaal), of te volgen via het radioverslag van Omroep Venlo of L1.

Venlonaren.net wenst VVV-Venlo heel veel succes in de uitwedstrijd tegen FC Twente! FORZA VENLO

11 Responses

 1. chretien

  Gelijkspel zou al mooi zijn. Maar je wil als VVVer altijd meer. Ik zou Roemer en Bastiaans laten staan. Maar ja, misschien worden die gespaard voor de tweede helft? FORZA VVV!

 2. jurgen

  Twente speelde vorige week uit tegen Groningen en wat vertelde Van Leeuwen, de vervanger van Cerny, dat Twente bij uitwedstrijden op de omschakeling voetbalt. Met hun voorhoede begrijp ik dit, technische voetballers die ook nog snel zijn. Ik denk dat er bij VVV toch ook wel 2 spelers hiervoor in aanmerking komen, snelheid, overzicht en een goede pass. Kun je bij Twente in de omschakeling dodelijk zijn, kun je mogelijk punt(en) mee naar Venlo nemen.
  We gaan ut zien.

 3. Veel gepiel in de kleine ruimte en een hoop overtredingen aan beide kanten.

  John wisselen voor Roemer!
  Doet niets goed en ook v.Crooij is weer volledig onzichtbaar.

  Da Graca heeft af en toe steeds meer momentjes dat je denkt ai ai ai. Wil veelal terug op de keeper maar werkt zich geregeld in de nesten.

  Hopen op een puntje maar al te best is het niet momenteel.

Leave a Reply