Voorbeschouwing Sparta Rotterdam-VVV-Venlo

De beslissende fase van de competitie is aangebroken. Nog vijf wedstrijden totdat het reguliere seizoen tot een einde komt en het beloven een paar spannende weken te gaan worden. De eerste van vijf is aanstaande zaterdag op Het Kasteel, waar VVV-Venlo dan om 18:45 uur aantreedt tegen Sparta Rotterdam.

VVV-Venlo

De laatste wedstrijd voor het competitieloze voetbalweekend werd met 0-2 verloren van PSV. Het betekende nederlaag nummer tien op rij voor de Venlonaren, maar het vertoonde spel – en dan met name de verdediging – bood enige hoop. De gasten uit Eindhoven creëerden slechts drie uitgespeelde kansen waarvan er dus twee ingingen. Kansen op een Venlose treffer waren er vrijwel niet en dat moet trainer Jos Luhukay toch stof tot nadenken hebben gegeven.

En dus werd de focus na de wedstrijd tegen PSV gelegd op de aanval. “We moeten tenslotte goals maken om te kunnen winnen”, aldus Luhukay zelf. Om dit verder in een echte wedstrijdsituatie toe te passen, werd er vorige week vrijdag een oefenwedstrijd gespeeld tegen provinciegenoot Fortuna Sittard. De aanvallende intenties kwamen gelijk in de score tot uiting. VVV wist namelijk maar liefst drie keer te scoren, maar kreeg aan de andere kant net zoveel doelpunten tegen waardoor het resultaat een doelpuntrijk gelijkspel was. Een zeer nuttig oefenduel waar zeker op voortborduurt kon worden.

Intussen zijn we alweer een week verder en staat de ontzettend belangrijke wedstrijd tegen Sparta Rotterdam voor de deur. Het zal een wedstrijd worden waarin de Venlonaren vol voor de overwinning zullen gaan en dus afstappen van de inmiddels vertrouwde vijfmans verdediging. Gelmi en Kum zijn beide niet helemaal fit waardoor Dekker, net als tegen PSV overigens, wederom centraal in de verdediging zal staan. Op het middenveld is C. Donis gelukkig weer hersteld van zijn enkelblessure wat hem gelijk een basisplaats oplevert. In de voorhoede vervangt Arias de geschorste Giakoumakis. De Antiliaan scoorde twee keer in de oefenwedstrijd tegen Fortuna Sittard dus aan vertrouwen geen gebrek. Hij zal geflankeerd worden door John en Roemer. Daarnaast zullen Janssen en Shabani definitief ontbreken.

Het enige wat telt zaterdagavond zijn de drie punten. Met de juiste instelling en wilskracht is dat zeker mogelijk tegen Sparta en het zal voor de gemiddelde VVV-supporter dan ook een zenuwslopende wedstrijd worden.

Vermoedelijke opstelling VVV-Venlo: Kirschbaum, Pachonik, Dekker, Da Graca, Guwara, Post, C. Donis, Van Crooij, Roemer, Arias, John

Sparta Rotterdam

Tegenstander Sparta Rotterdam vinden we momenteel terug op een verdienstelijke 11e plaats met 34 punten waardoor handhaving dus wel zo goed als veilig is. De Kasteelheren waren tot aan de vorige wedstrijd maar liefst vijf wedstrijden ongeslagen, maar AZ bleek in Alkmaar een maatje te groot. De ongeslagen reeks kwam hierdoor tot een einde.

De wedstrijd in De Koel tussen beide ploegen dateert van nog niet zo lang geleden. De inhaalwedstrijd die eigenlijk in januari op het programma stond werd door de sneeuw verplaatst naar begin maart. Een ontzettend slechte wedstrijd leek op een bloedeloze 0-0 uit te draaien, maar een eigen doelpunt van Da Graca zorgde ervoor dat VVV met 0-1 ten onder ging. De Venlonaren hebben zaterdag dus nog wel een appeltje te schillen met de ploeg van trainer Henk Fräser.

Die 11e plaats waar Sparta zich dus bevindt is een soort van niemandsland. De Rotterdammers kunnen nauwelijks meer in degradatiegevaar komen en ook de play-offs voor Europees voetbal zijn slechts in theorie nog haalbaar. Toch weerhoudt dat Fräser er niet van om met zijn sterkste elf te beginnen. Hij wilt koste wat het kost winnen. Met een volledig fitte selectie zal dat echter niet gaan. Michael Pinto is geschorst en Tim Coremans en Bart Vriends zijn door een blessure een twijfelgeval.

Statistieken en historie

VVV presteert uitermate slecht op Het Kasteel in Rotterdam. Van de 26 wedstrijden wisten de geelzwarten er maar 4 te winnen. Sparta daarentegen hield 17 keer de punten in eigen huis en de overige 5 wedstrijden eindigden onbeslist. Een overwinning uit tegen Sparta is dus niet bepaald een uitgemaakte zaak.

Vorig seizoen werd deze wedstrijd door het vroegtijdig afbreken van het seizoen wegens corona niet gespeeld, maar het seizoen daarvoor – helaas voor VVV – wel. Peter van Ooijen zette de gasten op slag van de rust nog wel op voorsprong, maar na de theepauze ging het helemaal fout. Dervisoglu, Ache, Harroui, en Veldwijk maakten de uitwedstrijd in Spangen tot een drama. De laatste overwinning van VVV tegen Sparta stamt uit het seizoen 1987/1988. Raymond Libregts zorgde toen voor het enige doelpunt van de wedstrijd.

Arbitrage

Sander van der Eijk is door de KNVB aangesteld als scheidsrechter bij deze wedstrijd. Zijn assistenten zijn Frank Jansen en Frans Ozinga en de vierde official is Stan Teuben en in het VAR-centrum in Zeist bekijkt ook Siemen Mulder de wedstrijd.

Van der Eijk floot VVV pas drie keer eerder in de Eredivisie, maar de Venlonaren kunnen wel een positieve balans opmaken van de wedstrijden onder zijn leiding: twee overwinningen, een nederlaag. Laten we hopen dat we daar zaterdag overwinning nummer drie aan vast kunnen plakken.         

De wedstrijd Sparta Rotterdam-VVV-Venlo is live te bekijken via ESPN kanaal 2 en te beluisteren via het radioverslag van Omroep Venlo of L1.

Venlonaren.net wenst VVV-Venlo heel veel succes in de uitwedstrijd tegen Sparta Rotterdam! FORZA VENLO

63 Responses

 1. RuiverCity

  VVV wist inderdaad drie keer te scoren tegen Fortuna. Wat vergeten wordt, is dat ook Fortuna met een B-elftal speelde. Met Dekker, Arias en John win je geenwedstrijden.
  Willem II loopt nu ook al weg. Veel mensen dromen al van de finalewedstrijd tegen Emmen. Als de vrije val zo doorgaat, zijn we al lang kansloos. De wedstrijd tegen Sparta is van overlevingsbelang. Als je deze verliest, kun je het wel vergeten.

  1. Rossie

   Inderdaad. Arias scoort 2x tegen Fortuna, so what? Tegen het B-team waarvan één keer een penalty. Nou nou…en daarom kan hij ineens wél voetballen? Echt, de naïviteit in Venlo is stuitend. Met Arias in de spits win je niet bij Sparta, echt niet, kansloos. En niet winnen bij Sparta betekent over en uit. Het spijt me, maar zo zie ik het. En ik hoop enorm dat ik ongelijk krijg!

   1. mats

    Ben het met je eens dat als we vanavond niet winnen dat het dan heel lastig wordt. Je moet namelijk sowieso van RKC winnen én dan nog ergens punten pakken om RKC voorbij te komen. Dat doe je het liefst niet pas de laatste wedstrijd tegen Emmen. Daar moet je al 4 punten los staan van Emmen

   2. mats

    Het is wel negatief. Misschien heeft VVV Fortuna wel gevraagd een beetje te spelen zoals Sparta en om het plan tegen Sparta uit te proberen?

 2. mats

  Ik denk dat Jos een heel duidelijk strijdplan heeft met Arias in de spits. Je kon dat al zien tegen Groningen. Er werd niet gescoord nee, maar Arias was toen wel een heel vast aanspeelpunt. Viel me echt ops Het gaat er dus om wie hij daar omheen zet…..en of Arias een beetje geluk heeft met doorpassen. I know, is ook kwestie van techniek,….maar ja wat moet Jos anders? Tassos in de spits, op basis van wat? Nee, we moeten tegen Sparta flink storen in en rond hun 16, daar zijn ze kwetsbaar. Ik zou beginnen met Vito en Roemer naast Arias en als het kan:moet ook gebruik maken van de wissels zodat Sparta zich achterin niet aan kan passen aan het spel van VVV en de verschillende poppetjes die daar steeds lopen.

  Maar dan nog staat alles met dat onze verdediging geen fouten maakt (misschien zelfs wisselen waar nodig tussen 4-3-3 en 5-3-2) en dat het middenveld fris, alert en aanvallende acties kan maken/ondersteunen.

 3. mats

  Voor wie WII-RKC gisteren gezien heeft,….zo moet het dus. Het maakt misschien zelfs geen bal uit welke 11 er in het veld staan,…..maar die van WII gingen er 100% voor. Die hebben 90 minuten geknokt en gewonnen! Het was zeker niet best, maar ze namen het heft in eigen handen en je zag gewoon dat ze weigerden te verliezen. Die mentaliteit wil ik vanavond ook zien. Ik hoop dat Jos dat voor elkaar heet gekregen.

  Naast dat WII constant aan de bal was en die opeiste om te proberen te proberen te vond ik hun verdediging opvallend. Elke bal die Sparta voorzetten werd met man en macht verdedigd. Overal zag je WII spelers naar de bal toe lopen om die weg te koppen of weg te trappen. Pure inzet. Niks minder. Bij VVV staan 5 verdedigers vaak rustig toe te kijken hoe die ene aanvaller de bal aanneemt, kopt en een doelpoging onderneemt. Als ik dat vanavond weer zie word ik gek! D’r aAn wie verrekes!!!!

 4. Rossie

  Het lijkt er dus op dat Machach niet begint. Onbegrijpelijk. Je wilt vol op de aanval spelen (top!) en stelt dan je best voetballende en meest creatieve speler niet op? Schiet mij maar lek. Vito is geen 10. In deze basiself (als wat ik in de media lees) klopt zit te weinig voetbal, zoals al veel vaker dit seizoen. Alles zal nu van de flanken moeten komen want met dit middenveld krijg je van daaruit waarschijnlijk weinig aanvoer richting de goal van Sparta. Vito bank, Machach basis aub.

  1. mats

   Jos heeft duidelijk gezegd ‘wie niet meer in rechtstreekse handhaving gelooft, heeft een probleem met mij’….. zou het kunnen zijn dat hij daarom Machach niet opstelt. De laatste twee wedstrijden dat Machach weer minuten maakte was het wat inzet en strijd betreft helemaal niks he? Ik hou voorlopig even vertrouwen in Jos.

 5. jurgen

  De excuses zijn op, ze mogen het laten zien, Sparta is al veilig dat zou een voordeeltje kunnen zijn. Jos moet nu ook maar eens een succesje boeken, heeft nu een aantal weken met die gasten kunnen werken, heeft het kaf van het koren kunnen scheiden. Ze moeten het gras opvreten, dat is de basis, ik zeg 1-3.

 6. Leonardus

  Met de huidige begroting en de daarbij horende selectie staat VVV op de plek waar het thuishoort. Degradatie zal een logisch gevolg zijn. Is het niet dit jaar dan wel volgend jaar.

  Eens komt de teruggang naar de KKD. Zolang de club niet in staat is meer geld te genereren en mee te doen met clubs die een hogere begroting hebben wordt ieder jaar eredivisie een zwaar gevecht.

  Laat het dan gebeuren maar zou ik zeggen.

 7. Gaat lastig worden zonder Giakoumakis, maar de trainer moet toch iets…
  Ik zou de 1e helft rustig beginnen en kijken hoe Sparta gaat spelen.
  Als we de 1e helft zonder kleerscheuren doorgekomen zijn in de rust evt. aanpassingen doen. Als er te weinig voetbal inzit Machach brengen en dan sowieso vol op de aanval. De overwinning van
  Ik begrijp van Jos dat hij zich op dit moment vooral op de aanval richt, omdat er veel te weinig gecreeerd wordt, en dat is iedereen wel met hem eens denk ik..

 8. Gaat lastig worden zonder Giakoumakis, maar de trainer moet toch iets…
  Ik zou de 1e helft rustig beginnen en kijken hoe Sparta gaat spelen.
  Als we de 1e helft zonder kleerscheuren doorgekomen zijn in de rust evt. aanpassingen doen. Als er te weinig voetbal inzit Machach brengen en dan sowieso vol op de aanval. De overwinning van Willem II van gisteren betekent eigenlijk dat winst noodzakelijk is.
  Ik begrijp van Jos dat hij zich op dit moment vooral op de aanval richt, omdat er veel te weinig gecreeerd wordt, en dat is iedereen wel met hem eens denk ik. Met twee vleugelaanvallers moet Arias het nu maar eens laten zien. Dus die bal flink voor de pot gooien. En Arias moet inderdaad de bal goed vasthouden en naar dezelfde kleur spelen, zodat de rest kan aansluiten en evt vanuit de tweede lijn proberen te scoren met 3 middenvelders die een prima schot in hun benen hebben, iets wat we dit seizoen ook nauwelijks gezien hebben trouwens…
  Sparta heeft een prima keepere, maar die Beugelsdijk, die moeten we aan alle kanten voorbij gaan lopen!
  Ik gok op 1-2!

 9. Oelie op zuid

  Leonardus, je hebt nu vaak genoeg je punt gemaakt. Ik ben supporter in goede en slechte dagen. Ik ga er vanuit dat wij niet hoeven te degraderen. We hebben het nog steeds in eigen hand. Als andere ploegen verzaken hun wedstrijd te winnen die ze normaal zouden kunnen winnen heb je het nog steeds in je eigen hand.

 10. RuiverCity

  Aanvallend machteloos. Dekker centraal…dat is toch wel het dieptepunt van dit seizoen. Arias staat er om de bal vast te houden…laat mij niet lachen.
  VVV kan nog een jaar voetballen, op deze manier scoor je nooit.

  Degradatie is kwestie van tijd….

 11. Rossie

  Het is allemaal zó voorspelbaar: Arias kan niet voetballen, dat blijkt weer eens. Machach niet opstellen krijg je nu de rekening voor, nul voetbal nu namelijk. Sparta is feller en hanteert een hoger tempo, ongelooflijk. Bij VVV komt wederom geen énkele eindpass aan, het is echt niet om aan te zien. Maar ik heb het voorspeld. Nu zsm Arias eruit en Vito in de spits, Machach daarachter. Tempo omhoog en bloed zweet en tranen. Dat is de énige manier om hier nog punten te halen vandaag.

  1. De Koel

   Helaas hebben we niets beters. En laten we realistisch zijn: al blijven we er dit jaar wonder boven wonder in, dan degraderen we volgend seizoen. Van het hechte team dat Maurice Steijn zorgvuldig had opgebouwd is niets meer over. VVV is helaas vervallen tot een samengeraapt zooitje met veel te weinig kwaliteit. Uithuilen en opnieuw beginnen in de KKD, hopelijk gaat Luhukay die uitdaging aan.

 12. Godfried

  2-0 officieel gedegradeerd. Rip. max 2000 man komend jaar in t stadion. amper sponsoren. geen tv gelden. hopen dat je giakoumakis voor veel geld verkoopt. anders ga je gewoon failliet.

  ps. heel ergerlijk dat er net weer bij deze uitwedstrijd supporters aanwezig mogen zijn

 13. Real VVV

  Hoe gaan we ooit nog een goal maken dit seizoen? Wat een enorme opeenstapeling van teleurstellingen sinds januari. Het wordt nog een lijdensweg de laatste paar wedstrijden. Terechte degradatie. Hopelijk betekent dit niet het begin van het einde en kunnen we na een paar jaar weer terugkeren in de eredivisie.

  1. Koelie

   LOL ga er weer bijna in geloven.

   Vito deed erna weer een schepje bovenop. Het zit goed mis in het team.

   Teveel miskopen, te lang met Hansworst doorgegaan, daardoor geen ingespeeld team, geen spelinzicht, geen vechtlust geen kwaliteit. Sjengen we komen!

 14. Hoop dat Emmen wint dan is het gewoon over en uit en beslist. Want dit doet gewoon te pijn aan je ogen en heeft gewoon al het hele seizoen niets meer te maken met eredivisievoetbal.
  Maar als je 90 minuten met bijvoorbeeld een Arias gaat voetballen dan vraag je er ook gewoon om. Dat mag ook op het conto van Luhukay want zelfs een verdediger had het daar beter gedaan dan deze veredelde amateur.
  Op naar de krochten van het voetbal en afwachten of vvv over 2 jaar nog bestaat en dit financieel kan behappen om in deze tijden te degraderen.

  1. Grad

   Ben het met je eens, met uitzondering van de hoop dat Emmen wint. Als je een rasechte VVV-supporter bent/zou zijn, vind ik dit een domme reactie, of het moet in een emotionele bui gebeurd zijn.

 15. Godfried

  en wie neem je het kwalijk he? de spelers die er al jaren zitten? de oude rotten die gehaald zijn? de buitenlanders die in de winter gehaald zijn? of toch wellicht de TD? Denk stiekem de laatste…

 16. mats

  Ik heb echt geprobeerd om positief te blijven de laatste weken. Maar zelfs Jos kan hier helemaal niks van maken blijkbaar. Ik snap zijn keuze voor Arias maar dat doet gewoon pijn aan de ogen. John en Roemer, ook hopeloos. En aan iedereen die om Tassos riep; die scoort dus ook niet al zet je hem vrij voor de goal. Al met al kom je dus gewoon kwaliteit te kort en zou het volkomen terecht zijn als je degradeert.

  Maar het is nog niet gedaan dus het heeft ook geen zin me er bij neer te leggen. Er kan nog steeds een wonder gebeuren..we hebben Giako nog….. Machach voetbalt niet slecht, VVV staat nog steeds 16e. We kunnen nog 9 punten halen.

  Maar echt vertrouwen dat dit team er in blijft heb heb ik eigenlijk ook niet meer en in mijn hoofd heb ik me eigenlijk al neergelegd bij degradatie.

  1. Goed gezegd Mats, helemaal mee eens!
   Toch even afwachten wat Emmen doet en wij met z’n allen een nachtje erover slapen, misschien zien we daarna weer kansen, maar nu even niet…
   En met Giakoumakis erbij de laatste strohalm grijpen!

   1. mats

    Ja verdomme wat is dat nou. Ik zie mij al bij mijn baas aankomen dat ik maar de helft kan werken omdat ik vind dat ik overdag niet wil eten. Hoe onprofessioneel!

 17. Louis van Gaal

  1 wedstrijd terecht gewonnen, de andere met geluk gewonnen en verder was het voetbal het hele seizoen niet om aan te zien: heel simpel gezegd gewoon niet goed genoeg voor de eredivisie..klaar

 18. Gerardus

  Toch nog wat lichtpuntjes gezien. Donis een aanwinst op het middenveld met wat meer rust. Kirschbaum die het zeer goed deed en nog de juiste mentaliteit toonde. Machach die goed inviel en kwaliteit toonde.

  En verder? Ik heb geen idee. Hopelijk is Giakoumakis nu helemaal fit en uitgerust en kan hij het tij nog gaan keren. Verder heb ik vandaag na de 1-0 niet eens meer gevoel in het team gezien dat het kon. Niet eens een gedachte erachter. Van Arias direct afscheid nemen. Zet er dan maar Vito neer of van mijn part zelfs Swinkels. Daar zit echt 0,0 inzet of kwaliteit in. Tegen beter weten in is het maar blijven hopen dat het nog kan. Maar met deze negatieve spiraal is het ergste vrezen nog wel het meest realistische. Zolang Emmen morgen niet wint is het nog mogelijk. Zelfs directe handhaving als je van RKC weet te winnen. Hèt is allemaal nog mogelijk. Maar realistisch voelt het totaal niet. degradatie zou niet eens onterecht zij.n.

 19. FC VVV03

  Emmen speelt nog thuis tegen Groningen en Heerenveen. In de flow waar Emmen nu zit en met die power en inzet halen die daar wel minimaal 4 punt uit. Dan is die laatste pot niet eens meer nodig.

Leave a Reply