Voorbeschouwing VVV-AZ

De_Koel_home1

Zondag 2 oktober (12.30 uur) treedt VVV aan tegen de huidige koploper AZ. Van Alkmaar naar Venlo is natuurlijk een aardige afstand, maar dat is niets bij de reis die AZ afgelopen week in Europees verband moest maken. In Oekraïne speelde de ploeg van Gert-Jan Verbeek een zware wedstrijd. Tegen Metalist Charkov werd het donderdagavond 1-1.

AZ verloor op de tweede speeldag uit bij FC Twente (2-0), maar won zijn overige zes duels. Zo won AZ thuis van PSV (3-1) en Feyenoord (2-1) en uit onder meer van FC Groningen (0-3). Met slechts vijf doelpunten tegen heeft AZ op dit moment de minst gepasseerde verdediging.

Ook de aanval van AZ is niet te onderschatten. Met de komst van Roy Beerens (ex-Heerenveen) heeft AZ extra aanvalskracht erbij gekregen. Helaas voor Ruud Boymans is de andere nieuwkomer, Jozy Altidore, ook aardig op dreef (met 7 doelpunten in de Eredivisie en de Europa League). Zowel aanvallend als verdedigend heeft AZ de zaakjes dus aardig op orde.

De laatste drie ontmoetingen in de Koel waren echter niet gemakkelijk voor AZ. Afgelopen seizoen scoorden de Alkmaarders pas in de laatste minuut van de officiële speeltijd. Pellè maakte het beslissende doelpunt (0-1).

Waar liggen onze kansen?

Afgezien van Ken Leemans is iedereen beschikbaar voor de wedstrijd tegen AZ. Marcel Meeuwis keert terug van een schorsing en Mei en de Vogt keren terug van een blessure. Wellicht dat zij het team nieuw elan kunnen geven.

Een echte zwakke linie is bij AZ niet aan te wijzen. Het lijkt dan ook zaak om de spelmaker aan de kant van Alkmaarders geen ruimte te geven om te voetballen. Met zijn 18 jaar, komt Adam Maher pas net kijken, maar hij blijkt een meer dan waardige vervanger van Maarten Martens. Deze angel moet echt uit het spel van AZ gehaald worden, willen wij tot resultaat kunnen komen.

Natuurlijk zal een aantal spelers een betere prestatie op de mat moeten leggen dan in de afgelopen weken. Aan de andere kant moeten we helaas wel realistisch blijven. We hebben nog steeds één van de laagste begrotingen in de Eredivisie. Aan onze jongens de schone taak om tegen AZ te laten zien dat geld niet altijd bepalend is in de sport!

Schorsingen/Blessures:

VVV: Leemans (rug)

AZ: Boymans (enkel), Falkenburg (scheenbeen), Didulica (nek), Martens (enkel), Messaoud (kaak), Holman (griep).

Herinnering aan VVV-AZ

Mijn persoonlijke herinnering aan VVV-AZ is de wedstrijd uit het seizoen 2009/2010, waarin de ‘cult-status’ van Uchebo definitief gevestigd werd. Bij een 1-3 achterstand kreeg Uchebo het in het midden van de tweede helft geweldig op zijn heupen. Eerst stelde hij, na een rush over bijna 40 meter, Ruben Schaken in de gelegenheid om VVV terug in de wedstrijd te brengen (2-3). Nog geen 10 minuten later zorgde hij zelf voor de gelijkmaker. Het was een wedstrijd om nooit te vergeten. Misschien zondagmiddag ook……?

Laatste drie ontmoetingen in Venlo:

2007/2008 VVV-AZ 2-3

2009/2010 VVV-AZ 3-3

2010/2011 VVV-AZ 0-1

Leave a Reply