Voorbeschouwing VVV-SC HEERENVEEN (Beker)

vvv-heerenveen

Aanstaande dinsdag staan VVV en SC Heerenveen weer tegenover elkaar in Stadion De Koel. Ik vrees dat we allen nog weten hoe effectief de voorhoede van SC Heerenveen kan zijn. Laten we hopen dat onze defensie deze keer minstens 90 minuten scherp blijft, in plaats van 75 minuten (zoals afgelopen zaterdag).

We hebben SC Heerenveen zaterdag allemaal aan het werk gezien, dus ik bespaar mezelf de moeite om nogmaals het team van SC Heerenveen nader te belichten. In plaats daarvan richt ik me in deze voorbeschouwing op de historie van VVV in het bekertoernooi.

Bekerwinst 1959

Natuurlijk herinnert iedereen zich nog de bekerfinale van 1959, waarin VVV, na een 0-1 achterstand, ADO met 4-1 wist te verslaan. In een voor die tijden gebruikelijk 2-3-5 systeem behaalde VVV de (tot nog toe) enige prijs in het vaderlandse voetbal. Bekende namen uit dit winnende team waren onder andere Herman Teeuwen, Jan Klaassens en Gijs Nass.

Bewegende beelden van deze wedstrijd heb ik helaas niet weten te vinden. Een mooi verslag van de wedstrijd is wel terug te vinden op de site van VVV-Venlo (http://www.vvv-venlo.nl/nl/club/WinnaarKNVB-beker.htm).

Onze tegenstander van dinsdag, SC Heerenveen, is ook eenmalig winnaar van de KNVB-Beker. Hun bekerwinst is alleen iets recenter (2009).

Het debakel van Kerkrade

In het midden van de jaren tachtig behoorde VVV tot de subtop van het Nederlandse Betaalde Voetbal. Twee keer op rij eindigde VVV als vijfde in de Eredivisie. In het seizoen 1987/1988 haalde VVV zelfs de halve finale van het bekertoernooi. Winst van deze halve finale zou betekenen dat VVV geplaatst zou zijn voor de EC-II (EuropaCup voor Bekerwinnaars), omdat de andere finalist, PSV, dat jaar kampioen werd.

VVV speelde in de halve finale tegen Roda JC, dat dat seizoen zwaar in degradatiegevaar verkeerde (Roda JC eindigde uiteindelijk als 15e). In de competitie had VVV twee keer 0-0 gespeeld tegen Roda JC en ook in de halve finale van de beker kwam het na 90 minuten niet verder dan een gelijkspel (1-1). In de verlenging ging het voor VVV helemaal mis en Roda JC plaatste zich voor de finale (1-3).  Zo dichtbij Europees voetbal is VVV sindsdien niet meer geweest.

Het mirakel van Utrecht

De grootste stunt van VVV in het bekertoernooi deze eeuw is volgens mij de uitwedstrijd tegen FC Utrecht in 2005. FC Utrecht had in 2003 en 2004 de KNVB-Beker gewonnen en VVV, dat toen uitkwam in de 1e divisie, leek bij voorbaat kansloos. VVV bleek in deze wedstrijd absoluut niet de mindere van FC Utrecht en sleepte er een verlenging uit (1-1 na verlenging). In de verlenging zorgde Luwamo Garcia voor de winnende treffer. Beelden van deze wedstrijd zijn nog wel bewaard gebleven (http://www.youtube.com/watch?v=1_0f-fn_oz4).

Trouwens, na een aantal jaren RKC, is Luwamo Garcia nu te bewonderen op Cyprus bij Alki Larnaca.

SC Heerenveen-VVV 2-0 (2005):

VVV en SC Heerenveen troffen elkaar in december 2005 in de achtste finales van het KNVB-Bekertoernooi. Deze wedstrijd werd gespeeld in het Abe Lenstra Stadion. Ik kan me nog herinneren dat VVV aardig partij bood, maar dat SC Heerenveen een maatje te groot was. Dat mocht ook wel, gezien het feit dat SC Heerenveen toen nog beschikte over spelers als Huntelaar, Samaras, Pranjic en Bruggink. Opvallend is wel dat Vandenbussche en Breuer deze wedstrijd ook al in de basis stonden bij SC Heerenveen. Bij VVV is uit het toenmalige basiselftal alleen Niels Fleuren nog over. Die zal echter dinsdag niet starten.

Leave a Reply