Voorbeschouwing VVV-Venlo – FC Eindhoven

Vrijdagavond (20:00) staat opnieuw een kraker op het programma. Ditmaal speelt nummer vijf VVV-Venlo tegen de nummer zes FC Eindhoven. Kan VVV nu wél resultaat halen tegen een concurrent?

VVV-Venlo
Nadat VVV eerst verslagen werd door concurrent NAC Breda, was nu ook Willem II een maatje te groot. Trainer Rick Kruys bedacht na de nederlaag tegen NAC (1-3) een nieuw systeem met vijf verdedigers. Maar dit verzinsel faalde fors tegen de Tilburgers. VVV, dat al het gehele seizoen aanvallend bouwt op toevalligheden, was nu nog minder creatief dan normaal. Op zich logisch, Kruys verkoos de jeugdige Joep Kluskens centraal achterin in plaats van een middenvelder. Hierdoor moesten de aanvallende impulsen beginnen bij backs Simon Janssen en Robin Lathouwers, maar zij komen aanvallend te kort. Waarom het al schaarse middenveld bestond uit twee controleurs met Richard Sedlacek en Mitchell van Rooijen vraag ik me ook af.
Kruys was na afloop verrassend positief. “We gaan vaker in dit systeem spelen als het nodig is”, zei de trainer tegenover Dagblad De Limburger. Later vervolgt hij: “ik werd uitgelachen toen ik zei dat we voor de play-offs gaan. En kijk, we staan vijfde”. Bij dat ‘uitlachen’ heb ik mijn twijfels. Als degradant én als ploeg die openlijk uitspreekt binnen drie jaar te willen promoveren, is eindigen bij de play-off plekken toch wel een must? Maar enfin. VVV kan zich gaan revancheren tegen FC Eindhoven. Nee, VVV móet zich revancheren in De Koel. Ook omdat de prestaties in eigen huis nog véél te mager zijn.

In een poging om de supporters eindelijk eens wat te kunnen bieden, kent VVV minstens vier afwezigen. Daan Huisman, Carl Johansson en Thijme Verheijen zijn geblesseerd, Kees De Boer is geschorst. Tristan Dekker, die wel inviel tegen Willem II, kan hoogstwaarschijnlijk geen minuten maken tegen FC Eindhoven.

FC Eindhoven
De tegenstander maakt de afgelopen jaren een jaloersmakende groei door. Het team van Rob Penders is van laagvlieger c.q. middenmoter uitgegroeid tot een stabiele subtopper. Ook nu staan de Eindhovenaren op een zesde plek, met slechts twee punten achterstand op VVV – mede door de knappe overwinning op PEC Zwolle. De Zwollenaren werden vorige week in hun promotiewedstrijd verslagen met 4-2. Vooral de effectiviteit van FCE viel op: uit vier doelpogingen scoorden ze viermaal op de counter. Charles-Andreas Brym (huurling van Sparta) maakt dit seizoen vooral indruk met 11 goals.
“Tegen Eindhoven moeten we iets meer lef tonen in aanvallend opzicht en wat langer de bal in bezig houden zodat we meer kunnen creëren. Het doelpunt tegen Willem II was een goed voorbeeld van hoe dat moet en hopelijk kunnen we dat vrijdag meer laten zien”, aldus Kruys.

VVV-Venlo – FC Eindhoven
Vrijdag 14 april, 20:00
Te zien via: ESPN Schakelprogramma
Te beluisteren via: Omroep Venlo

22 Responses

 1. Koelie

  Goed geschreven Guy, morgen willen we ze zien werken voor revanche. Laat maar eens zien waarom je 5e staat.

  Eerste keer dat ik het niet eens ben met de reactie van Kruys na een wedstrijd. Hoe kun je zo’n slechte wedstrijd waarin bijna niks werd gecreëerd goed praten? Weet hij de playoffs te halen dan is dat een onverwachte prestatie maar meer gebaseerd op geluk dan wijsheid.

  Stap af van 5-3-2/5-2-3 en speel gewoon 4-4-2 met Braken en daarom heen Venema. Scheelt weer een (zwakke) schakel achterin om de bal oeverloos naar terug te passen én aangezien ze naar voren toch blind elke bal lang rammen maak je meer kans op balbezit.
  Daarbij geen De Boer dus starten we weer een keer met elf. Ook wel fijn.

 2. Ievel Knievel

  Quote: “Kruys was na afloop verrassend positief. “We gaan vaker in dit systeem spelen als het nodig is”, zei de trainer tegenover Dagblad De Limburger. Later vervolgt hij: “ik werd uitgelachen toen ik zei dat we voor de play-offs gaan. En kijk, we staan vijfde”. Bij dat ‘uitlachen’ heb ik mijn twijfels. Als degradant én als ploeg die openlijk uitspreekt binnen drie jaar te willen promoveren, is eindigen bij de play-off plekken toch wel een must? ”

  En hier zien we weer de zoveelste “zand-in-de-ogen-strooi-propaganda”-campagne van VVV aan het werk. Dit is niet Kruys die aan het woord is, maar dit zijn woorden vanuit de communicatie-afdeling van VVV. Die ineens de verwachtingen proberen te temperen en alvast voorsorteren op verliespartijen de komende weken (en zelfs op het eventueel mislopen van de play offs), na eerder zelf iets te enthousiast te hebben willen meeliften op de positieve publiciteit rondom de tijdelijke 3e plek.

  Even wat feiten. Het is VVV zelf dat zich meerdere keren heeft uitgesproken qua ambities dit seizoen. Ook voorafgaand aan het seizoen, bij monde van Marco Bogers. Er is heel duidelijk aangegeven dat VVV voor de play offs ging en voor een hogere plek ging dan de 10e plek van afgelopen seizoen. Het moest allemaal anders. Dat waren zelfs harde eisen als ik mij die woorden nog goed voor de geest haal. Dat Kruys nu in andere interviews heeft gezegd dat “men” verwachtte tussen plak 10 en 14 te eindigen, dan zijn dat de woorden van kritische supporters, niet de woorden van de beleidsmakers bij VVV. Volgens mij wilde VVV 6e of 7e worden qua ambities, iig hoopte men daar stiekem op.

  Het is natuurlijk ook erg vreemd dat VVV, nog niet zo lang geleden de nummer 12 van de EREdivisie onder Maurice Steijn, het eerste en tweede seizoen na degradatie zich zo ambitie-loos zou opstellen en niet in staat is financiële middelen aan te trekken om een structurele subtopper in de Keuken Kampioen Divisie te worden en zijn.

  Daarnaast zijn de tactische keuzes van Kruys af en toe onnavolgbaar, ondanks dat het een representatieve trainer is. Vorige week sloeg het echt helemaal nergens op. Los zand zonder idee. Er moet volgend jaar op de één of andere manier tactisch vernuft in de technische staf ingevlogen worden en er zal toch echt minstens 1 assistent ingewisseld moeten worden voor zo iemand. (Jay Driessen?).

  Ik mag toch hopen dat VVV vanavond vanuit zijn sterktes uitgaat, in plaats van zich verdedigend gaat ingraven (waar komt deze vreemde tactische keuze eigenlijk ineens vandaan?). In de Limburger zag ik na de wedstrijd van vorig weekend ook al onzin langskomen (uit de mond van Kruys?) over dat het goed is je altijd aan te passen aan de tegenstander in plaats van vanuit je sterkets te spelen. Wat is dat voor nonsens? En waarom stond ex- jeugdspeler Kluskens eigenlijk centraal achterin?

  Verlies je vanavond, dan komt VVV in een slechte flow terecht. Ploegen 9 (10) t/m 6 (waarvan een aantal in een goede flow terecht zijn gekomen) staan allemaal dicht in de buurt van VVV op de ranglijst. Je bent zo voorbij gestreefd als je in een slechte flow geraakt. VVV zou alles op alles moeten zetten om te winnen vanavond.

  Die drive mis ik als ik de relativerende woorden teruglees. Topsport is naar mijn idee altijd voor het maximaal haalbare gaan (en meer, soms tegen beter weten in). Bij VVV proef ik op dit moment berusting.

 3. Ievel Knievel

  Alle winter-“aankopen” zijn verslechteringen, was maar lekker in de flow van het najaar en de periode februari doorgegaan. Never change a winning team toch? Al die rare “tactische” wisselingen ook de hele tijd. Het kan natuurlijk nog 2-2 worden, wat nog niet eens een slecht resultaat is, maar toch.

 4. Oelie op zuid

  Als je met Yassar begint en Venema op de bank laat, dan twijfel ik aan de trainer, of het moet zijn dat Venema geen hele wedstrijd kan spelen. Met 5 verdedigers spelen waarbij de backs de aanvallende spelers zijn. Pfff. Lathouwers speelt alles terug en Janssen is te laat terug bij een snelle uitbraak van Eindhoven. Totaal geen systeem. Alles tikkie breed , zonder aanvallende intenties, op een tempo waarbij een slak nog sneller is. Snap niet dat er nog zoveel toeschouwers komen. Bar en boos slecht.

  1. bear664

   Yasar, Kluskens en Lathouwers waren dramatisch in de eerste helft … Venema en ook Van Rooijen horen in de basis, die laatste zeker als Kees de Boer afwezig is.
   En dat rondspelen in de eigen 16, dramatisch … De Gouw ging er weer bijna de fout mee in.
   Martijn Berden ging minsten 3 – 4 keer de diepte in, maar kreeg telkens de bal niet …

   1. Grad

    Klopt @bear664, waarom opbouwen van achteren met de verdedigers, die deze kwaliteit gewoon niet bezitten (geen zuivere passing, creativiteit, verantwoording nemen/lef). Ze kunnen beter opportunistisch de lange bal spelen en gebruik maken van de snelheid van Berden, of Venema.

 5. FC VVV03

  Dat centrale duo( trio) is ook al weken tenenkrommend. Rick “tikkie breed of terug “ Ketting en Brian “ ik ram alleen ballen naar voren” Koglin. Je speelt 3-5-2 waarbij de backs niet over de middenlijn durven te komen. Daarvoor heb je 2 veegwagen staan. Dan heb je dus al 7 veldspelers waaraan je aanvallend 0.0 hebt. Hoe wil je dan in godsnaam je eigen publiek vermaken?

 6. Koelie

  Ricky moest het even repareren in de rust, maar op 20 minuten na was het weer niet om aan te zien. Gelukkig halen we er nog een gelijkspel eruit. Met de kansen (bal op de lat, 2x redding van Ennio) van Eindhoven in de tweede helft had het ook anders kunnen aflopen.
  Always look on the bright side of life. 😉

 7. mats

  Het was weer behoorlijk kut zo te horen 😀

  Dat een Emmen met een uitgehold achterland eredivisie speelt en een VVV met zoveel bedrijven in de omgeving niet in staat is sponsors/geld te genereren om om primitieve strijden kun je nu nog maar op 1 man afschuiven. Bogers. En die moet weg. En die halve kliek die hem op zijn positie houdt. En zolang dat niet gebeurd kunnen we de trappen afdalen wat we willen…. Maar goed voetbal en promotie zullen we niet te zien krijgen. Ik vrees dat we gewoon niveau HS, Dordt, DB, TOP gaan worden

 8. FC VVV03

  Dat interview met Kruys na gisteren gezien op ESPN? Hij vond dat het de eerste helft dicht bij elkaar zat qua niveau/kansen enz. Ongelooflijk! Je had na een half uur “gewoon” 3-0 achter moeten staan. Dat VVV dan een kwartiertje na rust gas geeft wil niet zeggen dat we een geweldige 2e helft gezien hebben, zoals overal word verkondigd. Eindhoven had er ook in de 2e helft 3/4 moeten maken. Dat VVV 16e staat wat thuisduels betreft zegt genoeg lijkt me.

Leave a Reply