Voorbeschouwing VVV-Venlo – Fortuna Sittard

Na de remise tegen Jong FC Utrecht afgelopen maandag (0-0), staat morgenavond alweer de volgende wedstrijd voor de deur. Om 20.00 uur spelen we in ons eigen Stadion de Koel de derby tegen provinciegenoot Fortuna Sittard.

Afgelopen maandagavond speelden we in een leeg en nat Stadion de Galgenwaard tegen de beloften van FC Utrecht. Het was een weinig aantrekkelijke partij waarin niet heel veel gebeurde. Al waren er zeker enige momenten waarvan kon worden gezegd dat VVV ten onrechte gestraft werd door de arbitrage. Twee penalty momenten die niet werden gegeven en de bal die al dan niet over de lijn was. Hier kunnen we eeuwig over discussiëren, maar het feit blijft dat we één punten hebben overgehouden aan het duel in Utrecht.

Er is niets aan de hand want we hebben nog altijd een riante voorsprong op onze directe belagers voor de strijd om directe promotie. FC Volendam, SC Cambuur en MVV staan op 14 en 16 punten achterstand van VVV. We kunnen dus weer gewoon verder gaan aan ons goede seizoen en morgen wacht ons nummer 15 Fortuna Sittard. Eerder dit seizoen speelden we in Sittard een zeer matige partij, eigenlijk gewoon een slechte wedstrijd. Roel Janssen kreeg de rode kaart gepresenteerd en Fortuna Sittard wist te profiteren van een onherkenbaar VVV. 2-0  werd er verloren in Sittard.

Sindsdien zijn de rollen zeker veranderd. VVV-Venlo staat nu fier bovenaan en lijkt af te stevenen op directe promotie én het kampioenschap. Het is aan de Venlonaren om morgen te laten zien dat ze klaar zijn voor de volgende wedstrijd en Fortuna Sittard in eigen huis te verslaan.

Maurice Steijn zegt tegen 1Limburg het volgende: “Fortuna heeft onder de nieuwe trainer behoorlijk wat punten gepakt. Het is een degelijke ploeg, dus het wordt een behoorlijk pittige wedstrijd.”

Opstelling VVV-Venlo
Aan de kant van de Venlonaren is er een schorsing. Roel Janssen moet uitgerekend tegen zijn oude club, een wedstrijd schorsing uitzitten vanwege 5 gele kaarten. Daarnaast is het meespelen van Johnatan Opoku nog niet aan de orde, hij heeft nog last van zijn blessure.

Vito van Crooij viel uit afgelopen maandag naar wat het scheen een zware blessure, maar volgens 1Limburg valt het mee en zit de jonge Venlonaar morgen bij de wedstrijdselectie

Vermoedelijke opstelling VVV-Venlo:
D. Van Crooij: Misidjan, Promes, Röseler, Dekker; Leemans, Post, V. Van Crooij; Hunte, Seuntjens, Sleegers.

Fortuna Sittard
Na de overwinning op VVV eerder dit seizoen zakte de Fortunezen ver weg, maar onder de nieuwe trainer Oliseh lijkt het beter te gaan. In de laatste 6 wedstrijden werd er niet verloren en werden er 12 punten gepakt. Een tegenstander om rekening mee te houden dus.

Het wordt daarnaast een weerzien met Ferry de Regt, die in het verleden werkzaam was voor de geelzwarten. Ook Aziz Khalouta is onder contract bij de Fortunezen, maar hij zit een disciplinaire schorsing uit bij de club.

Als we kijken naar de laatste 5 ontmoetingen dan is de balans in het voordeel van VVV-Venlo. Twee keer werd er gewonnen, twee keer werd er gelijkgespeeld en eenmaal was er een nederlaag.

VVV-Venlo heeft in totaal 47 competitiewedstrijden tegen Fortuna Sittard gespeeld. VVV-Venlo heeft van deze competitiewedstrijden 20 keer gewonnen, 14 keer gelijk gespeeld en 13 keer verloren. Dit komt neer op een winstpercentage van 42,55%. In totaal heeft VVV-Venlo 74 doelpunten gescoord en 51 doelpunten tegen gekregen.

Arbitrage
Scheidsrechter: Higler
Assistenten: Dobre en Inia
Vierde official: Puts

Venlonaren wenst de selectie van VVV-Venlo morgen veel succes tijdens de derby tegen Fortuna Sittard. FORZA VVV!

4 Responses

 1. RuiverCity

  Nou Jay Driessen. Ik ben benieuwd of het team zich herpakt. Fortuna is onder Oliseh een zeer stugge ploeg met een levensgevaarlijke spits.
  Hopelijk spelen de Venlonaren de bal nu wel in voorwaartse richting. Hierdoor hou je druk en tempo in het spel. Van mij mag Zelalem in de basis beginnen. Hij en Post vinden elkaar blindelings. Vito op de vleugel ten koste van Sleegers en je hebt veel meer dreiging naar voren toe.
  Winst is enige dat telt morgen!

 2. Boris

  Vi-pro

  Zes redenen waarom VVV kampioen wordt
  VVV-Venlo keert terug in de Eredivisie. De voorsprong is geruststellend, de concurrenten verspelen punten bij de vleet. Titel en promotie zijn bijna binnen. Wat is de kracht van de kampioen?

  Het carnaval is achter de rug, de rust in Venlo is teruggekeerd. De wind blaast de laatste resten confetti door de straten van de Noord-Limburgse stad, de laatste slokjes alcohol verdwijnen langzaam uit het bloed. Over tot de orde van de dag, maar voor hoelang? Een nieuw feestje is in aantocht. Geen Venlonaar die nog twijfelt aan een kampioenschap van VVV. De vraag is niet óf de club kampioen wordt en promoveert naar de Eredivisie, maar wanneer. ‘Doe maar als het mooi weer is’, hoopt club-topscorer aller tijden (met 117 goals) Maurice Graef. ‘Dat drinkt een stuk makkelijker.’
  De Limburgse bescheidenheid is allang ingeruild voor een gezonde portie zelfvertrouwen. Geen misplaatste arrogantie, maar zelfverzekerdheid. Het noemen van ’t Joeksmobiel is een mooi voorbeeld. Er gaat geen dag meer voorbij of de naam van het feestvoertuig valt. In de winterstop vroegen ras-optimisten zich al af of er winterbanden beschikbaar waren voor ’t Joeksmobiel.De voorsprong van VVV was groot, het vertrouwen in een goede afloop zo mogelijk nog groter. De traditionele wagen waarmee de selectie zich door de stad laat rijden, hoort bij een Venloos voetbalfeest zoals het peroxidekapsel bij de meest besproken inwoner dezer dagen. Geert Wilders mag dan uit Venlo komen, bij een eventuele verkiezingsoverwinning zal hij geen rondje op ’t Joeksmobiel rijden’, meldt een VVV-aanhanger. ‘VVV-aanhanger, geen PVV-aanhanger! Schrijf je dat wel even goed op, alsjeblieft?’ Al snel zwenkt het gesprek van voetbal naar politiek. ‘De PVV heeft volgelingen in Volendam, VVV in Venlo’, verwijst de fan naar de eerste achtervolger in de Jupiler League.

  ‘De banden van ’t Joeksmobiel zijn opgepompt en getest met carnaval’
  Maurice Graef
  Een mooi bruggetje om terug bij het voetbal te komen. Terwijl op het politieke speelveld de winnaar nog lang niet aan te wijzen is, lijkt het in de Jupiler League wel beslist. Het zorgt onder volgers, spelers en staf al voor een ontspannen stemming. ‘De banden van ’t Joeksmobiel zijn opgepompt en getest met carnaval’, weet Maurice Graef. ‘Hij is door de APK en staat er klaar voor.’ Aanvoerder Danny Post ziet zichzelf al staan op het voertuig. ‘Ik ken het alleen van foto’s, ik hoorde dat ze het aan het afstoffen zijn.’ Titelkoorts in Venlo. Terecht en verdiend. Trainer Maurice Steijn verwoordde het al keurig. ‘Ik zie ons geen vijf wedstrijden meer verliezen.’ En mocht dat toch gebeuren, dan zullen de concurrenten – voor zover je ze nog zo mag noemen – ook niet alles winnen. De voorsprong op Jong Ajax is na de 0-0 bij Jong FC Utrecht geslonken tot zes punten, maar de Amsterdamse beloften kunnen hooguit de schaal uit handen van VVV houden; promoveren mogen ze niet. FC Volendam en SC Cambuur zijn de eerst-volgende achtervolgers die wél in aanmerking komen voor promotie, maar hun achterstand lijkt met veertien punten onoverbrugbaar. ‘Spelen op maandagavond ga ik dus het minst missen’, neemt Post al een voorschot op de titel.
  Tijd voor zes factoren waarom VVV kampioen wordt en promoveert:
  Factor 1
  VVV steekt ver boven de zwakke en wisselvallige concurrentie uit
  Problemen te over in Doetinchem, Leeuwarden en Breda. Drie potentiële rivalen van VVV die om uiteenlopende redenen hebben gefaald. De paniek bij de volksclubs De Graafschap, NAC en SC Cambuur leidde tot trainersontslagen. Misschien dat zij VVV, waar Maurice Steijn aan zijn derde seizoen bezig is, op dat gebied als voorbeeld moeten zien. ‘Dit kan natuurlijk niet meer misgaan’, is Maurice Graef overtuigd. ‘Ze worden makkelijk kampioen. Laat ik helder zijn: alle complimenten aan VVV. Uitstekend doorgeselecteerd de afgelopen jaren, fysiek een prima elftal. Zelf afgedwongen, maar als ik de Jupiler League-samenvattingen voorbij zie komen, dan is dat wel diep triest. Het is ook niet gek, we hebben het over de kwalitatief steeds minder wordende Eredivisie. Kun je nagaan hoe kwalitatief minder het dan een niveautje lager is.’
  ‘Het zou wel een smetje zijn als we als nummer twee promoveren’
  Danny Post
  Aanvoerder Danny Post onderschrijft dat VVV profijt heeft van de falende rivalen. ‘We zijn zelf heel stabiel en de concurrenten zeker niet. Wij hebben de zevende begroting, geloof ik; clubs als Cambuur, De Graafschap en NAC hebben niet voldaan aan de verwachtingen. Jong Ajax is nu de voornaamste concurrent voor de titel. Het zou wel een smetje zijn als we als nummer twee promoveren, dat willen we niet. We krijgen Jong Ajax op de voorlaatste dag nog op bezoek, maar dan moet het kampioenschap al binnen zijn.’
  Factor 2
  De minst gepasseerde defensie als basis
  De cijfers over de defensie van VVV spreken voor zich: zeventien tegentreffers in 28 competitiewedstrijden. Vijftien keer de nul gehouden. Nooit meer dan twee goals in één duel tegen. Slechts in vier ontmoetingen twee doelpunten moeten incasseren en dat waren dan ook direct de enige vier nederlagen (tweemaal tegen Jong PSV, één keer tegen zowel Fortuna Sittard als Helmond Sport) in deze competitie.
  Graef: ‘Ik heb in augustus in De Limburger al gezegd dat VVV kampioen gaat worden en dat mijn enige zorg de doelman was. Nou, als ze voor de winterstop niet wat wisselvallig waren geweest, waren ze vóór carnaval al kampioen geweest en de doelman is halverwege gewisseld. De organisatie is gewoon prima. Ze doen geen gekke dingen. Er zou wat mij betreft nog wat meer snelheid in mogen, maar dat breekt ze in de Jupiler League niet op.’
  Post: ‘We zijn vorig seizoen al begonnen om vanuit een gesloten defensie te spelen. Ik sta als nummer 6 voor het centrum, dat speelt heerlijk met die twee sterke gasten achter je. Eerst goed staan en dan weten we wat we moeten doen. Voorin hebben we voldoende mensen die het kunnen forceren. Ik ben de schakel ertussen. Best wel een ideale plek in zo’n elftal, ja.’

  Factor 3
  Doelpunten en assists verdeeld over veel spelers
  Twaalf verschillende doelpuntenmakers en twaalf spelers met minimaal één assist achter hun naam. Zes man met zes goals of meer. Het collectief regeert. Graef: ‘VVV is niet afhankelijk van één speler, hoewel dat vorig seizoen even zo leek met Ralf Seuntjens toen die er 28 maakte. Hij is veel méér dan een spits die er ruim twintig maakt. Hij laat anderen meer scoren dan hijzelf. Schakel je iemand bij VVV uit, dan staat er een ander op. Dan ben je moeilijk te kloppen.’
  Post: ‘Dat er nog geen speler van ons een Bronzen Stier heeft gewonnen als beste speler van een periode, zegt alles. Dat is op zich best merkwaardig, maar het is wel een bevestiging dat we het als ploeg fantastisch doen. Iedereen kan een doelpunt maken. We hebben geen uitblinkers. Je kunt niet zomaar een speler noemen die het verschil maakt. Het is heel knap dat we deze ploeg nu bij elkaar hebben. Toen ik vier seizoenen geleden hier kwam, na de degradatie, was het een bijeengeraapt zootje. Nigerianen, Japanners, huurlingen; er zat weinig lijn in. Er is goed doorgeselecteerd door creatief te zijn. En dan moet je ook een beetje geluk hebben dat de spelers die je haalt voltreffers blijken.’
  En wéér een overwinning voor VVV-Venlo! Deze keer is hekkensluiter Achilles ’29 het slachtoffer in De Koel. Jerold Promes en aanvoerder Danny Post leiden de polonaise op weg naar de rentree in de Eredivisie.
  Factor 4
  Ervaring in de trainersstaf is een toegevoegde waarde
  Graef: ‘VVV heeft een fantastische staf bij elkaar gezet. Naast Steijn de assistenten Jay Driessen en Mark Luijpers. Ik heb er ook een tijdje rondgelopen als trainer en kan je verklappen dat dat in het verleden ook weleens anders is geweest. Of Steijn behouden blijft voor VVV? Ik hoop het, maar ook hij verdient het hogerop te komen. Net zoals de betere spelers zullen hopen op een stap omhoog.’
  Post: ‘De werkwijze van Steijn is inmiddels bekend. Hij is bovendien een prima boegbeeld. De assistenten vullen hem perfect aan. Ze zijn veel met de spelers bezig en onderling schuwen de trainers de discussie niet. Ik kom als aanvoerder weleens in het trainerskantoor en dan wordt er soms flink gediscussieerd. Ze hebben allemaal het vermogen goed te luisteren.’
  Factor 5
  Een ideale mix van hongerige spelers
  Graef: ‘Als routine en jeugd een klik hebben, zit je goed. Probeer veel intact te houden. Qua spelers die je hebt en qua teamspirit. Het straalt echt vertrouwen en plezier uit. Als je dat houdt, kom je nog verder. Ik weet dat Stan Valckx (manager voetbal, red.) al volop bezig is op de achtergrond. In elke linie een versterking is wel noodzakelijk, denk ik. Een goede ervaren keeper is heel belangrijk, al moet ik eerlijk zeggen dat Delano van Crooy het fantastisch gedaan heeft. Maar voor de Eredivisie is het te mager.’
  Post: ‘Onderling is het allemaal prima, dat is meestal zo als je wint. Die saamhorigheid wordt volgend seizoen getest als je meer verliest dan dat je wint. Dan slaat de stress toe bij een club en komt er een blik nieuwe spelers. Kijk naar Roda JC en Go Ahead Eagles. Hoe hou je je dan als groep? Maar nu focussen we ons op de duels. Het is zwaar cliché, maar zo waar: alleen naar de eerstvolgende wedstrijd kijken. Het grote voordeel bij ons is dat bijna niemand ooit iets heeft gewonnen als speler. De groep is hongerig en geniet volop. Zo vaak is het je ook niet gegeven kampioen te worden. Het was voor mij een belangrijke reden om te blijven.’

  Factor 6
  Geen concurrenten meer in het resterende programma
  In de tien resterende duels krijgt VVV van de topploegen alleen nog te maken met Jong Ajax, in zijn laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Daarvóór komen Fortuna Sittard, NAC Breda, Almere City FC en FC Emmen nog op bezoek. In de resterende vijf uitwedstrijden bezoekt VVV achtereenvolgens FC Den Bosch, FC Dordrecht, RKC Waalwijk, FC Eindhoven en Telstar. De kans op een kampioenswedstrijd op eigen veld is met thuisduels op 2, 7 en 17 april zeker aanwezig.
  ‘Het zou toch raar zijn als ik zou zeggen dat we nu voor de play-offs gaan?’
  Danny Post
  Graef: ‘Tegen Jong Ajax kan nog moeilijk zijn en Telstar-uit is traditioneel lastig voor VVV, maar dat zijn de laatste twee duels. Als het dán nog niet beslist is… Als ze vrijdag van Fortuna Sittard winnen, dan is het voor mij definitief klaar. Ik vind het wel mooi om te zien dat spelers en trainer er ook zo open over praten. Ze zijn niet bang om uit te spreken dat het niet meer mis kan gaan. Gelijk hebben ze natuurlijk, het zou pas ongeloofwaardig zijn als ze heel voorzichtig gaan lopen doen.’
  Post: ‘Tien wedstrijden is nog best lang, maar het mag geen probleem meer zijn. Ja, ik zeg het gewoon. Het zou toch raar zijn als ik zou zeggen dat we nu voor de play-offs gaan? Dan maar op m’n bek gaan. Ik zeg ook niet dat we het wel even worden, maar dat we het moeten kúnnen worden. Nuanceverschilletje. Eigenlijk zeg ik wat iedereen vindt. In de winterstop noemde iedereen ons al als de kampioen. Des te knapper dat we gewoon zijn doorgegaan met winnen.’

Leave a Reply