Voorbeschouwing VVV-Venlo – Helmond Sport

2023: een nieuw jaar. Een jaar waarvan we hopen dat VVV-Venlo de stijgende lijn van de afgelopen weken kan doorzetten. Waar het seizoen wisselvallig, futloos en matig begon, lijkt het er nu op dat het team van Rick Kruys haar vorm heeft gevonden.

VVV-Venlo
Spelers als Kees De Boer en Daan Huisman, die pover aan het seizoen begonnen, lijken steeds meer in vorm te komen, waardoor VVV zo nu en dan zelfs aantrekkelijk, aanvallend voetbal speelt. Maar de aller aller aller belangrijkste speler van de afgelopen seizoenshelft was, onbetwist, Sven Braken. De spits is niet alleen een sterke afmaker, maar ook de belangrijkste pion in het schaakspel van Kruys. Aanvoerder Braken fungeert als aanspeelpunt en is technisch ook sterker dan je vooraf zou denken.

En waar we al die tijd al voor vreesden, gebeurde. Afgelopen week raakte Braken geblesseerd en moet zo’n zes weken aan de kant toekijken. Een aderlating. Een speler als Braken heeft VVV niet in de selectie, dus wat gaat Kruys veranderen aan zijn systeem? Nick Venema doet het de laatste tijd als invaller goed, maar is niet bepaald een aanspeelpunt – om zich heen kijken is zelfs zijn grootste zwakte. Özcan Yasar speelde dit seizoen één goede wedstrijd, tegen NAC (waar hij na 60 minuten al gesloopt was), maar heeft nog niet kunnen laten zien hoe hij de proefperiode heeft doorstaan. En Kristófer Kristinsson is misschien wel een aanspeelpunt, maar de laatste ‘aanwinst’ heeft nog geen bal goed geraakt in het geel-zwart. Maar, hopelijk kan één van deze spelers zijn kans pakken en deze kritiek tegendeel bewijzen.

“Sven is de aanvoerder, de topscoorder en maakt gewoon een heel sterk seizoen. Doodzonde voor hem, maar zeker ook voor ons dat hij out is. We hebben een aantal opties, maar vrijdag zullen we zien wie optie één is”, aldus trainer Rick Kruys tegenover VVV TV.

Helmond Sport
Dit zijn altijd riskante uitspraken, maar we hebben misschien wel geluk dat we ‘slechts’ Helmond Sport op bezoek krijgen. Een goede kans om wat uit te proberen, voordat we volgende week FC Emmen voor de KNVB Beker op bezoek krijgen. De Kattenmeppers staan momenteel 17e op de ranglijst. Een flinke tegenvaller voor de Brabanders. Door geldschieter Van Esch waren de ambities groot en willen ze binnen drie seizoenen promoveren, maar daar lijkt tot nu toe niet veel van te komen. Onder leiding van Sven Swinnen haalden de Brabanders, ondanks het vele experimenteren, niet veel punten binnen, waardoor Swinnen eind oktober ontslagen werd. Ongeveer ander halve week geleden werd daarom Bob Peeters aangesteld, in de hoop dat ze hun ambitieuze plan alsnog kunnen uitvoeren. Mét een aantal oud-VVV’ers: Peter van Ooijen, Wassim Essanoussi en Jafar Arias spelen nu in het rood-zwart (waar ze alle drie in de basis staan).

Rick Kruys heeft er vertrouwen in: “we zijn de competitie op een goede manier geëindigd en iedereen zit er goed in. We hebben er veel zin in! Ik verwacht een goed gevuld stadion tegen een tegenstander waar ook wat ontwikkelingen zijn geweest, met een nieuwe trainer en een nieuwe [technisch] directeur [Jürgen Streppel, red.]. Maar goed, dat is voor ons niet zo belangrijk. We willen die lijn doortrekken, met goed, dominant voetbal met hoge druk en dat hoop ik op een goede manier te kunnen zien”.

Fancafé Beej Jan
Dit soort wedstrijden vind ik normaliter het leukst: aanvallend, opportunistisch voetbal tegen een team dat lager op de ranglijst staat. Maar de hele sfeer rondom een wedstrijd wordt steeds meer ingeperkt door de Gemeente Venlo, de Judas voor VVV. Samen met de politie en het Openbare Ministerie besloten zij dat het fancafé Beej Jan – die VVV pas in 2020 liet bouwen – gesloten blijft tegen Helmond Sport. Op twee gebieden kunnen we ervan spreken dat een klein groepje mensen het verpest voor veel supporters. Enerzijds de enkelingen die herrie schoppen en die, volgens de lokale driehoek, zogenaamd voor een “serieuze dreiging” zouden zorgen, en het daarmee verpesten voor vele supporters. Maar anderzijds ook bij de gemeente. Een aantal ambtenaren hebben niet veel over voor VVV-Venlo. “Support Your Locals” hoort niet alleen voor supporters te gelden, maar ook voor gemeentes. Vind je het gek dat veel mensen in Noord-Limburg fan van PSV worden op deze manier.

Maar goed, fancafé of niet, we moeten er alsnog een feest van maken. Maar er komt een moment waar een statement tegen de gemeente de enige uitweg is. Om met een positieve noot zonder politiek geneuzel te eindigen: FORZA VVV!

VVV-Venlo – Helmond Sport
6 januari 2023, 20:00
Scheidsrechter: Vereijken
Assistenten: Kucukerbir, Van Marrewijk en Prick.

6 Responses

 1. robvvv

  Vooropgesteld: VVV-Venlo kan er niets aan doen maar wel de gemeente Venlo , politie en burgemeester..:
  Fancafe GESLOTEN : Helmond Sport wordt door dezelfde veiligheidsdriehoek gedwongen tot een verplichte buscombi. Met die maatregel haal je dus feitelijk alle risico in Venlo er al uit want er zal geen enkele Helmond aanhanger “los rond lopen”. Het is daarom buitengewoon vreemd dat OOK de VVV supporters slachtoffer worden van deze driehoek en het Fancafe gesloten moet blijven….

  Volgende week is er een door de veiligheidsdriehoek Eindhoven opgelegde verplichte buscombi voor VVV supporters voor de wedstrijd tegen ….. Jong PSV… enkel omdat ook Eindhoven thuis speelt… Aan de andere kant van Eindhoven . In Eindhoven geen enkele maatregel voor de thuis supporters!!!! Bij de laatste uitwedstrijd van VVV in Eindhoven was ook een verplichte buscombi , maar de fancafes van de Eindhoven supporters waren gewoon open … (en VVV supporters die zich zeer netjes gedroegen maar op de Noud van Melistribune zaten werden doodleuk uit het stadion gezet…..)

 2. mats

  Heel veel pech met Braken.
  Overigens is dit niet de eerste keer. We hebben de laatste jaren al vaker gezien dat als het bij VVV eindelijk begint te lopen, één van die pionnen uitvalt….

Leave a Reply