Voorbeschouwing VVV-Venlo-Sparta Rotterdam

Met de nederlaag tegen Fortuna Sittard (3-2) vorige week zaterdag kwam er een eind aan de ongeslagen reeks van VVV. Maar mocht februari net zo succesvol worden als januari, zullen we niemand horen klagen. Eerste horde deze maand: Sparta Rotterdam, aanstaande zondag om 16:45 uur.

VVV-Venlo

Ja hoor, het was weer zover. In minuut 63 had Giakoumakis afgelopen zaterdag het netje alweer gevonden en hij liet daarmee zijn 21e treffer van het seizoen, en tevens zijn 11e treffer van de maand aantekenen. Genoeg voor een overwinning was het deze keer helaas niet. Fortuna ging een stuk effectiever met de kansen om en maakte optimaal gebruik van de fouten bij de Venlonaren. De eerste verliespartij van 2021 was daarmee een feit. Hans de Koning: “Ondanks de nederlaag zitten we in een goede flow. Bij twee momenten van onachtzaamheid geven we de wedstrijd uit handen. De wedstrijden daarvoor gebeurde dat niet, dat was het verschil met zaterdag. En dat was natuurlijk een kolfje naar de hand van Fortuna. Toen we de 2-1 maakten hadden we ook nog de momenten om terug te komen en er overheen te gaan. Dat doen we dan niet. Maar ach, hier raken we echt niet van in paniek. Wij begrijpen heel duidelijk dat we natuurlijk niet achterover kunnen gaan hangen.”

Hoewel zijn vele doelpunten niet altijd genoeg zijn voor de overwinning, leverde het Giakoumakis deze keer wel een individuele prijs op. De Griek werd namelijk uitgeroepen tot, niet geheel onverwacht, speler van de maand januari. Een prachtige prestatie en een mooie waardering voor onze Griekse God.

Dat Giakoumakis nog altijd in Venlo actief is, is voor iedere VVV-supporter een welkome opsteker. Maar naast ‘Jako’ heeft VVV ook enkele nieuwe spelers aangetrokken tijdens de afgelopen transferperiode. Allereerst kwamen natuurlijk Kristopher Da Graca, Leon Guwara en Christos Donis de gelederen versterken. Op Deadline Day kwamen daar nog eens twee nieuw namen bij. Anastasios Donis, broer van de eerder overgenomen Christos, werd gehuurd van het Franse Stade Reims en Meritan Shabani kwam over van het Engelse Wolverhampton Wanderers. Beide mannen kunnen zondag hun debuut al maken voor de Koelclub.

Of de twee nieuwelingen ook daadwerkelijk in de basis staan is nog maar de vraag. Wel zullen ze allebei al bij de wedstrijdselectie zitten. Dat valt niet te zeggen over Guus Hupperts en Tristan Dekker. Zij zijn nog altijd afwezig door blessures. Maar voor welke elf namen De Koning zondag kiest, houdt hij liever nog even geheim. Keuzes heeft de oefenmeester in ieder geval genoeg.

Sparta Rotterdam

Tegenstander Sparta Rotterdam heeft maar één puntje meer dan VVV, 23 om 22, en bij een overwinning gaan de Venlonaren dan ook over de Spartanen heen. Sparta zit in een duidelijk andere flow dan VVV. De ploeg van trainer Henk Fräser won van haar laatste zes wedstrijden slechts een keer, daar waar VVV juist maar een keer verloor. Sparta is intussen wel al twee wedstrijden ongeslagen. Thuis tegen FC Twente en op bezoek bij ADO Den Haag kwamen de Kasteelheren twee keer niet verder dan een bloedeloos 0-0 gelijkspel. De kans dat deze uitslag zondag na negentig minuten weer op het scorebord staat, lijkt nihil. Er staan namelijk twee veelscorende spitsen tegenover elkaar. Natuurlijk beschikt VVV over de topscorer van de Eredivisie met 21 goals, maar ook ex-VVV spits Lennart Thy doet het niet slecht. Hij staat op een gedeelde vierde plek met negen doelpunten. Naast Thy komen we nog een oude bekende tegen. Adil Auassar droeg in de periode tussen 2008 en 2010 maar liefst 69 keer het geelzwart van VVV. In Venlo degradeerde én promoveerde hij met de club. Tegenwoordig speelt hij dus voor Sparta.

Fräser zal het tegen VVV in ieder geval zonder doelman Tim Coremans en verdediger Bart Vriends moeten doen. Verder staat ook achter de naam van Deroy Duarte nog een vraagteken.

Sparta neemt het zondag op tegen een ploeg die jarig is. VVV-Venlo werd namelijk op 7 februari 1903 opgericht en viert dus zondag haar 118-jarig bestaan. Laten we hopen dat VVV zichzelf kan trakteren op drie kostbare punten

Statistieken

De wedstrijd VVV-Venlo-Sparta Rotterdam is in competitieverband 25 keer eerder gespeeld in Venlo. VVV wist de wedstrijd het vaakst te winnen, tien keer om precies te zijn. Sparta doet hier niet veel voor onder. De Kasteelclub ging er namelijk acht keer met de volle buit vandoor. De resterende zeven ontmoetingen moesten beide ploegen de punten delen.

Als we kijken naar de laatste drie ontmoetingen tussen beide ploegen op Venloos grondgebied, schijnt het zo te zijn dat de Spartanen zondag mag knikkende knieën naar Venlo komen. Met ‘negen uit drie’ en een doelsaldo van tien voor en nul tegen is Sparta-thuis een geliefde wedstrijd voor de Venlonaren. Toch moeten we wel een tijdje terug voor de laatste overwinning tegen Sparta. Zo’n 3,5 jaar geleden, in de allereerste eredivisiewedstrijd sinds de degradatie in 2013, zorgden Clint Leemans, Tarik Tissoudali en Vito van Crooij ervoor dat VVV dankzij een klinkende 3-0 zege op de Rotterdammers een mooie rentree in de Eredivisie kende.

Arbitrage

Christaan Bax is aanstaande zondag de scheidsrechter bij het duel VVV-Venlo-Sparta Rotterdam. Peter Janson en Patrick Inia zullen hem langs de zijlijn assisteren. Nick Smit is de vierde official en in Zeist is Alex Bos de VAR. Scheidsrechter Bax ligt VVV wel, op basis van de wedstrijden in het verleden. Van alle negentien de wedstrijden die de 32-leidsman floot van VVV, wonnen de Venlonaren er dertien. Dat is een winstpercentage van maar liefst 68,42%! Ook dit seizoen heeft VVV al te maken gehad met Bax. Hij was namelijk de baas bij de wedstrijd AZ-VVV. Met een rode kaart voor AZ’er Svensson en een penalty voor VVV, had Bax een behoorlijk aandeel in het knappe gelijkspel van de Venlonaren in Alkmaar.

Deze wedstrijd is zondag live te volgen via ESPN kanaal 1 of het radioverslag van Omroep Venlo en L1.

40 Responses

 1. chretien

  Deze wedstrijd wordt in ieder geval afgelast…. ik denk dat we daar blij mee moeten zijn. Het zal toch gebeuren, verliezen door een glij partij waarbij bal toevallig achter Kirschbaum valt…

 2. jurgen

  Kan me niet voorstellen dat deze wedstrijd doorgaat, maar ik hoop het eigenlijk wel. Sneeuw wedstrijden bevallen VVV wel, als ik me goed herinner. Beugelsdijk tegen Gia, kan zeker leuk worden, laat die oranje bal rollen. Met een hoop inzet worden het gewoon 3 punten. Inzet is bepalend op een sneeuwveld, er gelden gewoon andere wetten. Ik durf de gok wel aan dat dit voor VVV positief uitvalt, mochten ze voetballen. Mochten onze Griekse vrienden niet gecharmeerd zijn van deze omstandigheden, gewoon het veld wat minder goed schoonmaken en je voetbalt niet.
  Kun je 100% de focus op NEC verleggen, ook niet onbelangrijk en die zal wel doorgaan.
  We zien het wel weer.

  1. supportertje

   Dat is haast wel zeker als je de weerberichten mag geloven. Het gaat sneeuwen vanaf zaterdagavond, en als je het mag geloven stop dit pas in Limburg op maandagmorgen. Voor de mensen en het speelveld is het beter dat deze wedstrijd toch echt op een andere dag ingehaald gaat worden. Tis natuurlijk wel spectaculair spelen met sneeuw, maar laat deze maar even voorbijgaan.

 3. Real VVV

  Het lijkt me inderdaad onwaarschijnlijk dat het morgen doorgaat.
  Hoe kan het eigenlijk dat Shabani zo snel aansluit? Als hij uit Engeland komt, moet hij dan niet eerst een week of zo in quarantaine?

 4. hanskazan

  De stadion manager van NEC heeft al gezegd dat hij het nagenoeg onmogelijk lijkt dat het woensdag door kan gaan…

  De wedstrijd tegen sparta zou volgens de KNVB volgende week al kunnen worden ingehaald.

  Krijgt vvv weer een belachelijk druk programma met veel wedstrijden in korte tijd

  Onbedoelde conpetitievervalsing voor ploegen die zaterdag gespeeld hebben

  1. hanskazan

   Jeetje, verkeerde been uit bed? Onbedoeld zeg ik toch ook. Feit is wel dat je nu weer heel veel wedstrijden in een periode gepropt krijgt en de selecties al smaller zijn. Ik neem niemand iets kwalijk, is alleen een constatering.

   1. chretien

    Het is dat deze sneeuw bovenop al die corona beperkingen komt. Maakt dat we kort lontje krijgen, althans sommigen onder ons. Bovenal FORZA VVV!

   2. Man houd toch op. Ik moet ook iedere dag werken. Ik kan ook niet tegen mijn opdrachtgevers zeggen dat ik op een dag 1,5 uurtje kom werken. Voetballers moeten eens niet zo zeuren en gewoon doen waar voor ze betaald worden.

  1. lucien1978

   Het zal gewoon overmacht zijn.

   Ik heb vernomen dat de KNVB perse wil dat de wedstrijd voor volgende week woensdag wordt ingehaald .

   Volgens mij missen de 2 geschorste spelers van NEC dan 1 wedstrijd en zijn ze nog geschorst tegen VVV .

   1. lucien1978

    Proper is maar 1 wedstrijd geschorst dus mag waarschijnlijk wel weer spelen. V Eijden nog 2 wedstrijden.

    Moet geen excuus zijn. Van NEC moet je met ook gewoon winnen.

 5. clubman

  Off:
  Als ik Van Crooy was zou ik Onana nu een “troostend” appje sturen dat net zo nep is als zijn arm om de schouder na de 0 – 13.
  What goes around comes around.

 6. chretien

  Op de eerste plaats, die 13 doelpunten kun je van Crooij niet aanrekenen. Het was een team “prestatie”, team incluis trainers. Haat helpt ons niet verder.

 7. Oelie op zuid

  De arrogante houding van Ajax toen ze met 13-0 wonnen en het denegrerend gedrag van de spelers is doorgeslagen in de organisatie van Ajax. Ze wisten al vanaf oktober dat Onana positief was bevonden bij een dopingcontrole. Ieder nadenkend bestuur had een keeper van niveau aangetrokken in de winterstop. Maar ze dachten er mee weg te komen.

  1. Real VVV

   Ik weet niet precies wanneer die Onana doping gepakt heeft, maar het zou zo maar eens voor de wedstrijd tegen VVV geweest kunnen zijn. Dan hebben we meteen een verklaring voor de nederlaag en moet VVV een reglementaire overwinning gaan eisen. 🙂

   Dit is natuurlijk dikke onzin en vooral geïnspireerd door het wielrennen waar dopingzondaars uit de uitslag worden geschrapt, maar stel je eens voor.. Het zou de voetbalstunt van het jaar zijn. Haha.

   1. Leonardus

    Wel een voordeel. Over een paar weken is de uitwedstrijd tegen Heracles. Kunnen ze vast wennen aan het ku(ns)tgras.

 8. Rossie

  NEC-Den Bosch is afgelast. Dus blijven béide schorsingen bij NEC staan voor de wedstrijd tegen VVV, toch? Ook die van Proper. Mooi! Effe opletten aub VVV dat ze inderdaad ook niet spelen, anders reglementaire overwinning lijkt me?

 9. De Realist

  De laatste 3 keren dat we in Almelo speelden verloren we met respectievelijk 6-1 (ontslag Maaskant) 4-1 en 3-0. Natuurlijk is N.E.C. een andere tegenstander, maar VVV heeft de laatste jaren dus geen goede herinneringen aan het Polman Stadion. Hoe dan ook heb ik er vertrouwen in dat VVV de halve finale gaat halen !!!

 10. chretien

  Volgens mij krijgen we eerst nog de kans om morgen FC Utrecht te verrassen. Of zijn we bij voorbaat zo kansloos dat we er zelf maar niets over vermelden? Lijkt me inderdaad een moeilijke pot maar VVV spelers geven nooit op. Zeker niet onder Hans de Koning. FORZA VVV!

  1. lucien1978

   Laten we die wedstrijd nou net vorig jaar hebben gewonnen. Ik zie zeker mogelijkheden. Met Adonis en Shabani hebben we echt voortreffelijke spelers binnengehaald.

   Wel meteen het beste elftal opstellen.

   Kirschbaum
   Paacho Kum Da Graca Guwara
   Post C Donis Shabani Machach
   Jako A.Donis

   4-4-2 waarbij Machach vanuit het midden de 3de aanvaller wordt

   1. Leonardus

    Laten we maar eens eerst afwachten of die A. Donis en Shabani werkelijk goed genoeg zijn.

    Dat dachten velen ook van Coric en dat is een hopeloos geval.

 11. Luis Erique

  Ik vind het vrij opportunistisch om er meteen vanuit te gaan dat Shabani en Adonis beter zijn dan de huidige mannen. Breng die maar als het onverhoopt niet loopt morgen.

  Kirschbaum
  Pachonik Gelmi Da Graca Guwara
  Post C Donis Machach
  Crooy Giako John

Leave a Reply