Voorbeschouwing VVV-Venlo-Willem II

Met zeven wedstrijden in krap drie weken is januari een loodzware maand voor VVV-Venlo. Nummer één van de zeven is Willem ll-thuis, aanstaande zondag om 14:30 uur in Covebo Stadion De Koel.

VVV-Venlo

Na een extreem korte winterstop begon de selectie van trainer Hans de Koning na de feestdagen weer met frisse moed aan de hervatting van het trainingsprogramma. De laatste wedstrijd voor de winterstop, uit tegen PSV, ging met 4-1 verloren. Hoewel VVV op een onverwachte 0-1 voorsprong kwam, liepen de Eindhovenaren uiteindelijk toch uit naar een ruime overwinning. Gevolg was een zestiende plaats en slechts negen punten uit veertien wedstrijden. Iets waar de Venlonaren aan de start van de competitie niet op hoopten. Vooral in verdedigend opzicht waren de geel-zwarten vaak erg kwetsbaar en dus waren versterkingen gewenst. Die kwamen er ook. Eerst was het afgelopen woensdag centrale verdediger Kristopher Da Graca die overkwam van IFK Göteborg. Een dag later werd ook bekend dat linksback Leon Guwara tot het einde van het seizoen van FC Utrecht werd gehuurd. Met het oog op het bizar drukke schema dat VVV staat te wachten, is iets meer breedte in de selectie dus zeker niet verkeerd. Onze trainer over de aanwinsten en het drukke programma: “Onze twee aanwinsten kunnen allebei spelen. Ze zijn speelgerechtigd. Uiteraard moeten we kijken hoe beiden uit de laatste trainingen komen. Maar Leon heeft doorgetraind bij FC Utrecht. Kris heeft tot aan de winterstop getraind bij IFK Göteborg. Maar we hebben ze nodig. Het programma is moordend! Je speelt nu twee, soms drie wedstrijden per week! Je moet daarbij hopen dat je daar goed doorheen komt, wat betreft blessures en Covid. Gelukkig hebben we nu alles aan boord. Dit worden hele belangrijke weken.”

Zoals het er nu naar uitziet kan De Koning beschikken over een volledig fitte selectie. Natuurlijk is het even afwachten hoe het ervoor staat met de fitheid van de nieuwelingen, maar als er geen onverwachte blessures of andere personele problemen optreden is iedereen inzetbaar.

Willem ll

De tegenstander zondag, Willem ll, zit in hetzelfde schuitje als VVV. De ploeg uit Tilburg heeft precies evenveel punten als de Venlonaren, maar staat dankzij een beter doelsaldo één plaats hoger. Het wordt dus een cruciale wedstrijd aangezien de nummer 15 en de nummer 16 tegenover elkaar staan.

Waar VVV dus haar laatste wedstrijd voor de winterstop verloor, pakte Willem ll knap een punt. Thuis tegen Ajax stond er na 90 minuten 1-1 op het scorebord. Een bonuspunt mag je wel zeggen, maar ook het vertoonde spel gaf moed. De Tricolores komen dus met vertrouwen richting Venlo zondag.

Bij Willem ll ontbreken er drie spelers. Pol Llonch, Miquel Nelom en Victor van den Bogert zullen niet van de partij zijn in Venlo. Daarentegen kan trainer Adrie Koster wel weer beschikken over Driess Saddiki. De in Venlo geboren middenvelder was lang uit de roulatie vanwege een blessure, maar kan dus in uitgerekend zijn geboorteplaats weer zijn rentree maken. Ook komen we weer een oude bekende tegen. John Yeboah droeg vorig jaar nog de kleuren van VVV, maar speelt tegenwoordig dus voor Willem ll. Yeboah is VVV nog zeker niet vergeten en is dankbaar voor zijn tijd in Venlo: “Ik heb er veel geleerd. Ook al spelen ze daar veel verdedigender voetbal dan wij bij Willem II doen. Maar ze hebben me daar goed geholpen en ik ben er wat mannelijker geworden. Ik gun ze veel in Venlo. Ik weet ook nog niet of ik ga juichen als ik scoor, hangt van het moment af. Maar de drie punten moeten wel mee naar Tilburg, die hebben wij hard nodig.”

Statistieken

Als we kijken naar de onderlinge statistieken tussen VVV en Willem ll zien we dat deze in het voordeel zijn van de Venlonaren. In competitieverband troffen beide ploegen elkaar 25 keer in Venlo. Van deze 25 duels won VVV er 11, bleef het 8 keer bij een gelijkspel en wisten de gasten 6 keer de punten mee naar Tilburg te nemen. De laatste keer dat dit gebeurde is wel al ruim 29 jaar geleden. Voor de laatste Venlose overwinning hoeven we gelukkig minder ver terug. De vorige ontmoeting in de Koel tussen VVV en Willem ll, door corona inmiddels al twee seizoenen geleden, werd dankzij een dubbelslag van Peniel Mlapa met 2-1 gewonnen. Een uitslag die we op dit moment uitstekend kunnen gebruiken. Hopelijk geven alle spelers in het geel-zwart 200%, laten de nieuwelingen zich gelden en is de eerste overwinning van 2021 een feit!

Arbitrage

Scheidsrechter van dienst aanstaande zondag is Jochem Kamphuis. Zijn assistenten zijn Roy de Nas en Nicky Siebert. De vierde official is Robin Gansner en vanuit Zeist zal Erwin Blank de functie als VAR bekleden. Het is pas de eerste keer dit seizoen dat de leidsman uit Groningen een wedstrijd van VVV onder zijn hoede heeft. De laatste keer dat Kamphuis en VVV met elkaar te maken hadden is geen hele mooie herinnering. Vorig seizoen, op bezoek bij Heracles Almelo, verloor VVV onder leiding van Kamphuis met 6-1 van de Almeloërs. Het betekende tevens het einde van Robert Maaskant als trainer van VVV. Ervan uitgaande dat dit scenario zich zondag niet voltrekt, kan het dus alleen maar beter gaan.

De wedstrijd is live te bekijken via ESPN kanaal 3 of te beluisteren via het radioverslag van Omroep Venlo en L1.

Venlonaren.net wenst VVV-Venlo heel veel succes in de thuiswedstrijd tegen Willem ll! FORZA VENLO

50 Responses

 1. Rossie

  ‘Gelukkig hebben we nu alles aan boord’ zegt HdK…ik mag toch hopen dat er nog een backup/stand in voor Post komt anders hebben we echt een groot probleem hoor!

 2. clubman

  Hoop dan meteen even mee dat er dit weekend een schip met geld aanmeert in de passantenhaven Rossie, want waar precies zou je die back up / stand in van willen betalen?

  1. Rossie

   Ho ho, wacht even hè, dat zijn de woorden van VVV zelf hoor: Valckx heeft gezegd (en HdK ook) dat een controlerende middenvelder prioriteit had/heeft. Als je dan een CV en een LB haalt en géén controlerende middenvelder ben je wat mij betreft totaal niet geloofwaardig meer. Dus daarom hoop (en verwacht) ik dat die nog komt. En als die niet gevonden en/of betaald kon worden of wat dan ook, dan communiceer je dat, vooral ook omdat ze het zélf steeds als prioriteit bestempelden.

   1. chretien

    Je hebt gelijk, er werd zelfs gezegd dat het prioriteit nummer 1 zou zijn. Men is wellicht nog zoekende, of men communiceert binnenkort dat het niet is gelukt, of dat bij nader inzien er geen geld is voor prioriteit nummer één…. FORZA VVV!

 3. lucien1978

  Moeilijk om nu een opstelling te maken met deze namen.

  Ik zou het zo neerzetten.

  Kirschbaum
  Pachonik kum da Graca Guwara
  Post Linthorst Coric
  John Giakoumakis v Crooij

  Kum omdat we toch ervaring nodig hebben en hij vorig seizoen de beste man was. Hij staat er meestal ook als het er echt om gaat.

  Coric omdat ik denk dat die jongen echt hartstikke goed kan voetballen en Giako perfect vanuit het midden kan bedienen.

  John omdat hij een goede voorzet en actie in huis heeft en omdat er verschillende voorzetten zijn geweest waardoor Giako gevaarlijk werd .

   1. Venlooow

    Alleen over Kum heb ik twijfels want de laatste tijd maakt hij veel Kummetjes.
    In de rest kan ik mij zeker vinden.

 4. Depor

  Inderdaad een must win wedstrijd. Vol er voor gaan, ik hoop dat De Koning ze ook echt met die instelling het veld op stuurt. We zijn echt niet minder dan Willem II. Ik zou beginnen met Machach ipv Linthorst op het middenveld en arias ipv Van Crooij.

  1. chretien

   Machach ipv van Linthorst kan ik nog begrijpen, maar waarom Aria’s ipv van Crooij? Aria’s als we volop in de aanval moeten aan het eind om iets te forceren, begrijp ik wel. Maar, van Crooij kan lang voor die tijd de wedstrijd hebben beslist, dus?

  2. lucien1978

   Depor ik ben het eens met je dat Machach eigenlijk ook hoort te spelen.

   Ik zou het echter niet doen met een middenveld Coric Machach post .

   Ik denk dat Post dan nog meer moet repareren omdat Machach en Coric beide aanvallender zijn.

   Daarbij heb je ook nog 2 backs die continue willen aanvallen.

   Mijns inziens zou Post en het centrale duo dan verzuipen.

 5. Tony

  Grappig. Linthorst werd hier afgemaakt vanwege twee keer balverlies op het middenveld. Machach heeft in die paar minuten meer balverlies geleden dan Linthorst in al zijn duels.

  Ik vind Machach zeker een goede optie op het middenveld. Maar dan wel samen met Linthorst.

 6. Depor

  Het gaat mij niet om het balverlies, maar wat de speler doet in balbezit. Machach heeft veel meer dreiging en doet meer zinnige dingen met de bal dan Linthorst. Dan laat ‘m maar wat meer balverlies hebben. Ik ben absoluut fan van Linthorst, maar ik zou tegen Willem II niet met én Post én Linthorst spelen. Deze tegenstander is gewoon te pakken door ze te overklassen en niet weer op de verdediging te gaan leunen.

 7. Depor

  Arias ivm Van Crooij omdat ik Van Crooij niet goed vind spelen dit seizoen. En hij is ook nog eens gevaarlijk met VAR momenten door onnodige onbesuisde overtredingen. Kunnen we in deze wedstrijden absoluut niet gebruiken. Beter in laten vallen en dan de winnende maken.
  Daarnaast vind ik het Arias prima doen en lijkt hij me in combinatie met Coric en Machach prima uit zijn voeten te kunnen.

  Maar ieder z’n mening! als ze er maar vol voor gaan en de trainer de spelers met de juiste instelling het veld in stuurt. Het worden 2 extreem belangrijke wedstrijden tegen Willem II en ADO. Alleen met de juiste instelling worden er punten gehaald.

  1. Dat wordt dus een compleet ander elftal vandaag. Ik verwacht dit:
   Kirchbaum
   Pachonik Kum Da Graca Guwara
   Van Crooij Post Coric
   Arias Giakoumakis John
   Ik denk dat Hans de Koning nu niet én Coric én Machach op gaat stellen, dat is te aanvallend.
   Misschien wordt ook gekozen voor Janssen op de plek van Linthorst, ondat bovenstsande opstelling voor te weinig balans zorgt op het middenveld. Dan gaat Van Crooij naar de voorhoede en dat gaat dan ten koste van Arias of John.
   Ik zou John wel opstellen omdat het centrum van de verdediging en de keeper Ruiter de zwakste schakels zijn bij Willem II, dus de voorzetten van John en Van Crooij kunnen doorslaggevend zijn voor een overwinning.
   Voorin heeft Willem II met Pavlidis en die spits van Bayern M twee toppers lopen, dus achterin, met name centraal is waakzaamheid geboden!
   Winnen is een must omdat ADO gisteren ook gewonnen heeft.
   Voorspelling 3-2!

   1. Depor

    Te aanvallend met Coric en Machach.? Je speelt met Post en 4 verdedigers. Wordt eens tijd dat we wat aanvallender gaan spelen. Zeker tegen willem II moet je je niet in laten zakken. Wordt strontziek van dat verdedigende/behoudende voetbal van onze club, waarin amper kansen worden gecreeerd.. Tegen betere tegenstanders is dit zeker een must. Tegen gelijkwaardige tegenstanders is dit zeker niet nodig.

    Wordt tijd dat VVV eens gaat inzien dat met voetbal veel meer resultaat gehaald kan worden. Kijk naar Twente, Sparta Fortuna. De selectie hebben we er voor. En anders had je niet Coric en Machach beide moeten aantrekken.

   2. lucien1978

    Absoluut te aanvallend met Coric en Machach. Dat is pure zelfmoord.

    Je hebt idd post en de 4 verdedigers . De 2 backs zijn echter heel aanvallend en dat moet ook hersteld worden.

    Met Machach en Coric moet post zoveel herstellen dat we op zeker de 2de helft met 10 spelen.

    Dat moet je echt nooit doen.

   3. Je vergeet hoe belangrijk het middenveld is en hoe vaak ons middenveld overlopen wordt. Als Linthorst zou spelen (in een meer controlerende rol) zou je evt met Machach en Roric kunnen spelen, maar nu niet, ik krijg niet de indruk dat Coric en Machach meeverdedigen, toch wel een vereiste in het hedendaagse voetbal.
    Als ze dat meer zouden doen zouden ze wrsch. ook niet bij ons voetballen..

   4. Rossie

    100% met Depor eens. Ga nu onderhand eens uit van ‘moeten winnen’ ipv ‘niet mogen verliezen’. Is niet hetzelfde namelijk. De angst regeert hier. Op die manier ga je niet veel punten meer pakken.

   5. Ik ben het met Rossie en Depor eens dat er aanvallender moet worden gespeeld, maar een balans op het middenveld is een vereiste. Er zijn genoeg wedstrijden geweest waar veel aanvallender had moeten worden gespeeld en gewisseld, laten we hopen dat die mindset er nu meer is na de winterstop. Ik vind deze opstelling al van een andere gedachte uit gaan, dus laten we er het beste van hopen!

  1. De Realist

   Nu staat Machach eens in de basis, maar mag wat mij betreft wel weer gewisseld worden. VVV weer vrij machteloos en het is meer wachten op de 0-2 dan de 1-1, maar het kan nog.

 8. Rossie

  Gelukkig was mijn opmerking over Linthorst ‘weer nergens op gebaseerd’ hè….volgens mij speelt hij gewoon niet hoor. Word soms zo moe hier van bepaalde mensen…pfffff

 9. OooLGooO

  Machach is idd niet best. Maar dat zijn er meerdere niet. Post schiet de bal vaak blindelings naar voren en heeft veel balverlies. Dit zijn m.i. ook de 2 personen waarom het niet loopt. Er komt geen aanvoer of dreiging van deze 2 en in verdedigend opzicht laten ze hun spelers lopen. Niet gek dat onze verdediging en aanval achter de feiten aanloopt.

  Willem 2 is feller, heeft de 2e bal, combineert waar het kan…

 10. De Realist

  Nu staat Machach eens in de basis, maar mag wat mij betreft wel weer gewisseld worden. VVV weer vrij machteloos en het is meer wachten op de 0-2 dan de 1-1, maar het kan nog.

  1. clubman

   Veel balverlies, verdedigend te slap en aanvallend totaal niet creatief.
   Zie hier het antwoord waarom Machach zelden speelt en dat is, zoals vandaag weer blijkt, volledig terecht.
   Benieuwd of de kenners hier die elkaar iedere week napraten het vandaag ook gezien hebben.

 11. RuiverCity

  Ala je toch die Simon Janssen ziet spelen…..pfft. Komt zowel fysiek als qua handelingssnelheid enorm te kort. Tel daar Dekker bij op en dat je van achteruit totaal geen aanspeelpunt op het middenveld hebt.
  VVV is degredatiekandidaat nr. 1

   1. Ievel Knievel

    We hadden het over Janssen geloof ik. Ik heb niks tegen Janssen. Alleen was ik over gisteren op deze plek niet tevreden. Ik geef vooral kritiek op de technische staf die maar wat aan het doen lijkt te zijn.

 12. FC VVV03

  Dat middenveld van VVV is ook matig als je vandaag weer ziet. Het valt me steeds meer op dat Post buiten hard werken en gele kaarten pakken niet zo heel veel toevoegd voetballend gezien. Machach heeft 9/10 keer balverlies en Janssen zou bij elke top 5 club in de KKD op de bank zitten. Fijne Zondag mensen.

  1. VeniVidiVici

   Janssen en Machech beiden veel te licht en te traag inderdaad, met dit middenveld ga je het niet redden. Onze coach zit weer lekker gelaten met zijn handen in zijn zakken toe te kijken….wachtend op de 0 – 2, er is weinig veranderd helaas. Zal Coric echt zoveel minder zijn?

  1. Ievel Knievel

   Den Haag is on a winning streak; en dat onder Brood zelfs. Ga je niet meer snel van winnen. Fortuna is zonder lamme tak Hofland, zoals verwacht, veel beter. Tegen wie ga je dan punten pakken? RKC? Ik denk het niet. Ik weet het eigenlijk niet. Het erge is, het heeft nooit aan de selectie gelegen. Ook aan het begin vh seizoen niet. Wel aan psychologie/ speelstijl/ tactiek,; individueel goed gebuik malen van spelers op goede posities en deze goed laten trainen. Ook een team wat niet op zijn sterkst en niet in een vast stramien heeft leren spelen. Het nadeel van veel nieuwe spelers? Een hoop gepaseerden die al helemaal geen motivatie meer hebben.

Leave a Reply