Voorbeschouwing Willem II – VVV

Even leek het play-offavontuur maar van korte duur te zijn. Na 35 minuten leek Willem II op rozen met controle over het veld én een 0-2 voorsprong. Maar het nodige geluk en een wederopstanding vol passie bracht VVV-Venlo razendsnel terug in de wedstrijd. Een wedstrijd die uiteindelijk zelfs met 3-2 gewonnen werd. Heeft VVV daar genoeg aan? En wat staat VVV te wachten in Tilburg?

Vooraf zou je natuurlijk tekenen voor een overwinning tegen dé favoriet van de play-offs, maar uiteindelijk is de 3-2 toch beangstigend. Gezien de tweede helft van VVV, hadden er we er eigenlijk overheen moeten lopen. Willem II was mentaal gebroken. Hiermee is er een einde gekomen aan de tien ongeslagen wedstrijden op rij van de Brabanders. En na afloop zijn de reacties op sociale media veelzeggend: er heerst onrust in Tilburg. Promotie is een veel grotere vereiste dan bij VVV, zo lijkt het.
Eén ding verbaasde me het meest aan Willem II. Ennio Van Der Gouw hield VVV tot drie keer toe op de been, maar in de absolute eindfase van de wedstrijd liet Willem II eigenlijk weinig zien. Een beetje hetzelfde spelbeeld als we in de matige reeks van VVV ook veel zagen: besluiteloos de bal van back naar back spelen. Die uitbundige passie die ik verwacht had, kwamen er bij de Tricolores niet uit. Het waren niet bepaald “stoere kerels”, zoals de spelers van Willem II door hun fans werden aangemoedigd. Die passie kwam er bij VVV wél uit, waarmee je het verschil maakt. Robert Klaasen leverde bijvoorbeeld ontiegelijk veel ballen in, maar zat er verdedigend behoorlijk stevig op.

Het enige waar ik me zorgen over maak, is onze verdediging. Zowel Sem Dirks als Robin Lathouwers maakte te veel fouten, iets wat tijdens de verwachte Tilburgse storm fataal kan zijn. Brian Koglin speelde ook geen perfecte invalbeurt, maar is wel een stabielere speler in zo’n wedstrijd. Ik ben razend benieuwd welke opstelling trainer Rick Kruys gaat neerzetten. Gaat hij ook weer vasthouden aan Soulyman Allouch op ’tien’?

De vermoedelijke opstelling volgens Dagblad De Limburger: Van Der Gouw – Janssen, Ketting, Koglin, Lathouwers – Klaasen, Van Rooijen, Smans, Allouch – Braken en Venema

Onze coach over de overwinning in de heenwedstrijd: “Het begin was niet zo verkeerd, maar daarna geef je twee doelpunten heel makkelijk weg waardoor je in een hele moeilijke positie komt. De ploeg laat daarna echter wel weer zien hoeveel veerkracht het heeft en daar heb ik wel van genoten. Uiteindelijk gaan we met de goede comeback en de overwinning in het achterhoofd natuurlijk met een goed gevoel naar Tilburg toe. De kleine fouten moeten eruit en we moeten natuurlijk beter verdedigen, want we gaven twee doelpunten te makkelijk weg. Daarnaast zag je in De Koel ook dat er voor ons in aanvallend opzicht veel ruimte lag en dat we ook kansen hadden om 4-2 te maken. Dat lieten we na, dus zo zijn er genoeg details die zaterdag beter moeten. Ik hoop vooral dat we vrijuit spelen en niet te veel onder spanning. Dat is namelijk nergens voor nodig, want we hebben al laten zien dat we het kunnen. We gaan niet alleen maar naar Tilburg om tegen te houden of de voorsprong te verdedigen. We moeten ook voor onze eigen kansen gaan.”

Dat laatste is mooi om te horen, geen Italiaans spelbeeld en de bus parkeren, dus. Maar in hoeverre dat zaterdag te vermijden is, is nog maar de vraag. Het zal in ieder geval billenknijpen worden, met hopelijk een goede uitkomst. Alles Heej is VVV!

74 Responses

 1. Relax its only Soccer

  Ja inderdaad … goed was het niet. Maar wát een veerkracht! En ja … alweer! Voor de zoveelste keer dit seizoen. Best bijzonder en ongelooflijk knap. En dát betekent veel voor het zelfvertrouwen in eigen kunnen … ookal voel je als speler dat je de mindere bent dan de tegenstander. Zo geloof ik erin dat een écht hecht team zeker een ‘beter’ team kan verslaan. Dus ook Willem II. En ja inderdaad … zonder geluk vaart niemand wel. En de voorsprong die we meenemen naar Tilburg kan erg zwaar meetellen naarmate de wedstrijd vordert en de score voor Willem II uitblijft. En zelfs al wordt het gedurende de wedstrijd 2-0 voor Willem II … een aansluitingstreffer zal dan toch in de lucht blijven hangen … op het moment dat Venema, Braken en Smans het wederom op hun heupen krijgen. En een verlenging is ook gelijk aan een loterij. Wat een spanning … geweldig … ik kijk ernaar uit!!

 2. supportertje

  Ben ook benieuwd morgen, gaat toch mooi ploegje supporters mee. Misschien meer verwacht van het aantal, maar ik begrijp dat het tussen de 4 en 500 supporters zijn. Hopelijk speelt VVV gewoon vrijuit, en kruipen ze niet terug op hun eigen speelhelft. tenzij ze vol op de counter gaan spelen. Wat natuurlijk wel mogelijk is met Berden en Venema waar veel snelheid inzit. Kees de Boer is in mijn ogen een must tussen de verdediging en aanval. Deed het de afgelopen wedstrijd in de tweede helft uitstekend, met goed verdedigend werk, en goede passing. Ook Levi deed het de tweede helft goed, maar heeft nog even zijn fysiek niet mee. Word soms erg makkelijk opzij gezet. Maar lijkt veelbelovend, en heeft zeker het overzicht met bal. Allouch valt op dit moment een beetje tegen, verliest snel de bal, en heeft niet gelijk de drive om er achteraan te gaan na het balverlies. Laat het dus snel gaan, hopelijk is dit tegen W2 anders. En mee verdedigen mag hij zeker wat meer doen. Er is eigenlijk maar een taak voor het gehele team, en dat is winnen. En dat is echt mogelijk, zo lang ze er zelf heilig in geloven en vooral elkaars fouten opvangen. Met zijn allen volle bak.

 3. Koelie

  Mager aantal supporters. Dat uitvak had uitverkocht moeten zijn. Maar goed slechte communicatie en beginnen met beperkingen helpen natuurlijk ook niet.

  Kees de Boer uitstekend? 🙂 We zijn al blij met een goede pass.

  We hoeven niet te winnen. 0-0 is voldoende, maar eentje scoren is beter. Reken maar op een heksenketel morgen. De Willem II fans vonden het een onverdiende overwinning en jammeren nog steeds over pech. Daar hebben ze wel een beetje gelijk in. Ze verwachten een dikke overwinning. Ik ben heel benieuwd of Willem II de druk aan kan. VVV moet vrijuit spelen en zich niet gek laten maken. Rustig op je kansen wachten.

  1. robvvv

   de verplichte buscombi is een gedrocht. Het weerhoudt vele verder weg wonende supporters , waaronder ikzelf, de wedstrijd in Tilburg te kunnen bijwonen. Zonder teveel in detail te gaan : een snel rekensommetje leert dat ik met het kaartje voor de buscombi en stadion en het vervoer naar Venlo om met de bus te mee te kunnen ongeveer 80 euro kwijt ben……….. Helemaal triest als je halverwege de route Venlo – Tilburg woont…… In – en uitstappen ergens halverwege zit er niet in….

   1. Koelie

    Klopt Rob, maar er wonen hopelijk meer VVV fans in de regio Venlo dan daar buiten. Ik woon n.b. in Tilburg… gelukkig kan ik op uitnodiging mee naar een thuisvak.

 4. robvvv

  Ben benieuwd of VVV in een 5-3-2 opstelling gaat spelen. Wat te denken van:
  van de Gouw
  Dekker(of Lathouwers) Koglin Ketting Dirks Jansen
  Smans De Boer Klaassen
  Venema Braken

  Met Dekker erin kun je ervoor kiezen Dekker naar het middenveld te laten gaan als de wedstrijd zich er voor leent en dan 4-4-2 te spelen.Ook Jansen kan doorschuiven naar het middenveld.
  Gekke gedachte ??

  1. Geelzwart

   Een opdracht vandaag en dat is het halen van de volgende ronde. Of dit nu met goed of slecht voetbal gaat gebeuren is niet van belang. Deze wedstrijden gaat het om resultaat

 5. Oelie op zuid

  Weer Derks voor Koglin. ????????. Waarom. Derks is laatste wedstrijd volledig door het ijs gezakt. Laat die jonge volgend jaar fris beginnen. Als hij vandaag weer veel fouten maakt en de wedsrijd wordt hierdoor verloren. Dan is hij mentaal gebroken,. Zeker als daardoor de nacompetitie na vanavond stopt.

  1. Ievel Knievel

   Weer Derks en weer geen Johansson. Opstelling ziet er beter uit dan verleden week, maar je gaat je toch echt afvragen wat onze technische staf precies denkt. En ik heb niks tegen Smans, maar laat hij nu de spelers om hem heen beter redeneren? Ik laat me graag verrassen. Ik hoop dat Dekker genoeg wedstrijdritme heeft.

   Overigens een andere nog steeds oprechte vraag, als Kruys en staf dit de meest logische opstelling vinden voor een wedstrijd waar het er om gaat (en ze komen daadwerkelijk in de buurt), wat waren ze dan de afgelopen weken precies aan het doen; en zelfs vorige week bij de start van de wedstrijd?

   Almere-Eindhoven bewijst dat je er halverwege de 1e ronde nog lang niet bent, Willem II speelt thuis en wordt naar voren geschreeuwd door duizenden en duizenden mensen en je kan een wedstrijd dus nog verliezen in de 94e minuut. Er vol voor gaan vandaag en geen seconde verslappen. Hup hup hup VVV.

  1. Ievel Knievel

   Huisman dus. Maar als je hier verliest, komt het voor het grootste deel doordat je weer niet de goede spelers vanaf de start opstelt. Nu maar hopen dat Dirks nog gewisseld wordt en Johansson er nog in komt.

  1. Ievel Knievel

   Goh…..Dirks zit er al weken of dit seizoen niet lekker in. Waarom dan opstellen in de meest cruciale wedstrijd van het seizoen (net als vorige week) en daardoor ook nog achter komen? Je maakt zo’n speler op deze manier ook nog beetje bij beetje kapot. Dat is het ergste. Had hem gewoon volgend seizoen een frisse start laten maken.

 6. Ievel Knievel

  Eigen doelpunt DIRKS!!!! Verrassend. Dit VVV wil niet promoveren en ons wordt weer een loer gedraaid. Duidelijk. Doen ze al weken alles aan. De meest onzinnige dingen.

   1. Ievel Knievel

    Dan zit ie te dik in de “tes” van os technisch hart onder leiding van Bongaerts (mogen we toch wel stellen) en de grote baas.

 7. Ievel Knievel

  Mag toch hopen dat Dirks gewisseld gaat worden in de rust en er peper in onze spelers gestopt gaat worden. Het is toch wel erg matig en gezapig wat die van ons op de mat leggen zeg.

 8. Ievel Knievel

  Dekker weer geblesseerd? …….Sterkste man tot nu toe. Dan gaat Dirks er waarschijnlijk niet uit…..O my. Daar heb je het al. Rare tactische beslissingen. Als Koglin voor Dekker komt en Dirks blijft staan ga je hier waarschijnlijk niet meer goed uitkomen.

   1. Ievel Knievel

    Wat Kruys en de staf moeten doen? Niet prutsen en dit team laten voetballen, in plaats van dit niet om aan te gluren aangemodder/ anti voetbal. Er zit ook bij VVV echt wel wat meer voetbal in de ploeg hoor dan wij te zien krijgen. Er zit geen enkele lijn in. Om te beginnen had hij met de sterkste spelers moeten starten, maar dat verzuimd de staf WEER.

 9. Ievel Knievel

  Achterstand volledig aan jezelf te danken en niet aan de tegenstander. Dit Willem II is helemaal niet zo goed. Zou je gewoon over 2 wedstrijden van moeten kunnen winnen. Dit VVV houdt in en speelt op 3/4 kracht, al dan niet bewust.

  Je doet met landelijke media-aandacht jezelf en je imago weer eens ernstig te kort.

 10. Leonardus

  Er staan 11 makke schaapjes op het veld. Er is werkelijk geen een speler bij die ballen heeft een keer vloekt of scheldt of er flink opklapt. Doorselecteren volgend seizoen en al die huppelkutjes weg er mee.

 11. Ievel Knievel

  Goh, we gaan NU AL Koglin brengen.

  Sjongejonge. Als je de wedstrijd al verloren hebt (nu dan, hopelijk verandert het).

  En nu weer net doen alsof je er alles aan gedaan hebt. Kan Bogers weer tevreden knikken na de wedstrijd. “Ja, we hebben echt ons best gedaan”. (not).

 12. Ievel Knievel

  Hopen dat die mannen in het zelf zelf eens de mouwen opstropen en hun instructies maar gewoon laten voor wat het is. Er zijn nog wat mannen op zoek naar een club geloof ik.

 13. Ievel Knievel

  En nu zijn ze ineens boos over deze handsbal….We staan al met 2-0 (en dus uiteindelijk 1-0) achter, stelletje makke schapen. Er moeten nog 2 goals gescoord worden en daar hebben ze nog maar 35 minuten voor.

  1. Ievel Knievel

   Ja, dan moet je hem ook in de basis zetten. Met de jongen wordt al het hele seizoen gespeeld. Raar dat dit iemand onzeker maakt zeg. Maar ja, die had hij er gewoon in moeten knallen. Maar was Dirks niet opgesteld hadden we nu voor gestaan in plaats van achter en hadden we over 23 minuten in de halve finale play off gezeten.

 14. Ievel Knievel

  Inmiddels staat VVV veel beter, na alle wissels, maar houdt nog steeds in. Conditioneel en fysiek ook sterker. Je moet nu eigenlijk gewoon de winnende maken en het niet op penalty’s laten aankomen. Zonde dat je door eigen toedoen die 2 goals tegen krijgt. Zonde dat Johansson niet schiet als het moet. Dan was je nu al door geweest waarschijnlijk.

  1. Ievel Knievel

   Mag toch hopen dat we nu een keer in DE goede opstelling gaan spelen. Enig nadeel is dat iedereen kapot en gesloopt is. Dat gaan we dinsdag merken. Almere heeft een hele hersteldag extra.

   Dirks gewoon rustig brengen volgend seizoen. AL erg genoeg dat hij nu de kop van jut is. Compleet onnodig. Koglin moet spelen.

   Johansson speelt helaas een ongelukkige wedstrijd, toch ging VVV wel degelijk veel beter spelen na zijn inbreng.

   Je zag dat VVV met alle spelers die eigenlijk basis zouden moeten zijn, die pas in de 2e helft allemaal in het veld stonden, het laatste stuk van de 2e helft, ondanks matig spelen, wel gewoon domineerden.

   Speel gewoon alsjeblieft met al deze spelers! Die houden het echt wel 90 min vol.

   1. Ievel Knievel

    Waarom weer zo’n “lul toch niet”? Waar slaat dat nu weer op?

    En ik ben dus niet van mening dat Kruijs met de sterkste basis-11 startte. We verschillen van mening. Mag toch?

    Misschien dat je door de winst even een andere wedstrijd voor je ziet, maar tot ver in de 2e helft speelde VVV zonder power en gezapig. Ook Willem II maakte er grote delen van de wedstrijd geen aantrekkelijke wedstrijd van. Het was geen aantrekkelijke wedstrijd om te kijken, zeker als je niet voor VVV bent. Ik heb genoten van het terugkomen en de spanning die dat met zich meebracht.

    En naar mijn idee is de sterkste basis 11 de ploeg met:

    Huisman, met Koglin, met Johansson. Allemaal invallers. Johansson was kennelijk niet fit en kennelijk zijn er meer spelers die het niet 90 of 90+ minuten volhouden. Dat is een verklaring. Maar VVV met deze spelers en zonder Dirks en ook zonder Smans is het sterkste VVV. Het is niet dat Smans slecht is overigens. Kan je prima minuten laten maken, ook veel minuten, maar hij is niet per sé onderdeel van de sterkste 11 samen.

    Kennelijk behoudt Kruijs zijn sterkste spelers liever om iets te forceren en brengt hij ze tegenwoordig liever wat later (of hij heeft geen keus). Dat lijkt ook vaak te lukken. Toch is het de vraag, aldus Venema zelf ook in het interview na de wedstrijd, waarom VVV slap en slecht start, zo vaak (zo goed als iedere wedstrijd). Dat heeft dus wel degelijk met je startopstelling te maken en met je tactisch/ strategisch plan. Kennelijk kan dit VVV niet het spel maken en ook niet een hele wedstrijd sterk en met druk spelen.

    In de 2e helft, na minuut 75, zag je dat VVV conditioneel veel meer over had en dus ook ineens de wedstrijd begon te domineren en aanvallend verschil begon te maken, zij het voorzichtig.

    We verschillen van mening. Kan. Ik denk alleen dat Kruys niet moet verwachten dat slap starten en je terug knokken tegen iedere tegenstander gaat werken. In ieder geval moet je natuurlijk geen goals gaan weggeven, wat we nu al 2 wedstrijden doen.

    En als reactie op een andere reactie: natuurlijk is Dirks niet goed bezig geweest: in een finale 2 goals weggeven. In een finale doen de momentopnamen er toe, zeker op zo’n cruciale positie. Ik vond hem ook in andere situaties, ook opbouwend, niet stabiel en sterk overkomen. Straalde geen baken van rust uit.

    Misschien speelt VVV met Koglin wat meer kick and rush, maar laat VVV daar nu net goed in zijn, zeker als je een Venema hebt rondlopen. Het journaille zegt het terecht, dit VVV zit altijd nog in de wedstrijd, ook als ze niet in de wedstrijd zitten. Dit VVV kan zo uitbreken en een wedstrijd beslissen, ook als ze dus zelf niet het spel maken. Aan Venema heb je misschien wat minder in alle 90 minuten een heel seizoen lang, maar het is echt een speler van de momenten die een wedstrijd beslissen. Bij uitstek geschikt voor toernooien en finales.

Leave a Reply