VVV, een leerschool voor wereldtalent

Vaak wordt gezegd dat voetbal een afspiegeling is van de maatschappij. In veel gevallen is dit ook zo. Kijk bijvoorbeeld naar de globalisering. Een beetje bedrijf haalt het niet met enkel afzetten in Nederland of Europa. Wil je echt een belangrijke pion worden, moet je als bedrijf de wereldzeeën bevaren of over vliegen. Zo ook in het voetbal. Neem de Premier League. Bij de start van de competitie in 1992 was 70% van de voetballers Engels. Tegenwoordig is dit nog maar 30%. WK’s worden niet meer enkel in Europa en Amerika gehouden. In 2002 waren Japan en Zuid-Korea al aan de beurt, in 2010 Zuid-Afrika en in 2022 vindt het nu al omstreden WK in Qatar plaats. Ook Australië is aan de deur aan het kloppen.

Wat heeft dit nu eigenlijk met VVV te maken zou je denken. Nou, alles eigenlijk. Daar waar VVV voorheen vaak Venlose dan wel Noord-Limburgse voetballers onder contract had staan, gingen de Venlonaren vanaf 2007 onder leiding van Hai Berden ook intercontinentaal. Met behulp van Sef Vergoossen werd er flink gescout in Japan, wat Keisuke Honda, Maya Yoshida, Robert Cullen en op een haar na Shinji Kagawa opleverde. Ook in Nigeria werden contacten gelegd, waardoor Michael ‘Babatunde’ Uchebo, Alex ‘Emenike’ N’Kume, Ahmed Musa en Uche Nwofor hier speelden. Vanuit Brazilië kwam een samenwerkingsverband met Coritibia tot stand, wat inmiddels stop is gezet. Als laatste werd er continentaal ook nog gekeken, wat een samenwerkingsverband met de topclub Fc Porto opleverde. Hierdoor speelden Diogo Viana, Jorge Chula en Josué Pesqueira in Venlo. En over die laatste zou ik het graag willen hebben.

Tijdens het surfen op internet heb ik vaak op de achtergrond de tv aan. Met Sport1 in het pakket is het al snel voetbal wat er dan opstaat. Zaterdagmiddag is zo’n typische dag. In de voormiddag zijn het vaak herhalingen van de wedstrijden die doordeweeks zijn gespeeld. Afgelopen zaterdag was weer zo’n middag. Bilbao-Betis ging naadloos over in Porto-Vitoria Guimaraes van de vrijdag. Bij het benoemen van de opstellingen werd mijn aandacht getrokken toen ik VVV hoorde. Ik keek snel op en zag niemand minder dan Josué in de basisopstelling staan. Ik herinner mij Josué als een middelmatiger voetballer met een aardige techniek en een vrij zwak fysiek. Totaal ongeschikt voor het degradatievoetbal wat VVV in 2010/2011 speelde.

Ondanks zijn jonge leeftijd had ik destijds ook niet het idee dat deze jongen het zou gaan redden bij Porto. Niets bleek minder waar. Ik zag een buffelend gifkikkertje die zelfs smerige praktijken als de tegenstander in het kruis grijpen niet schuwde. Dit combineerde hij met vlotte passjes en leuke acties. Na 50 minuten volgde een penalty voor Porto. Je zou denken dat spelers als Jackson Martinez of Lucho Gonzalez de bal op zouden eisen. Het was echter ‘onze eigen’ Josué die het buitenkansje verzilverde. Onder de wedstrijd had ik natuurlijk al even gekeken hoe het met Josué is verlopen nadat hij terug naar Portugal ging. De afgelopen 2 jaar was hij geregeld basisspeler bij Pacos Ferreira. Dit seizoen stond hij al 4 keer in de basis bij Porto. Hij scoorde al 3 keer, alle uit een strafschop. Tevens werd hij al 3 keer opgeroepen voor het Portugese elftal. Zijn debuut heeft hij echter nog niet mogen maken.

Josué bij Porto, Honda en Musa bij CSKA Moskou, Yoshida bij Southampton en niet te vergeten Amrabat bij Galatasaray, er zijn weinig Nederlandse clubs die een vergelijkbaar lijstje kunnen overleggen over de afgelopen 6 jaar. En daar mogen we best een beetje trots op zijn.

Door: Jin

23 Responses

 1. De Koel

  Het is maar hoe je het bekijkt. Van de buitenlanders die je noemt hebben alleen Honda en in mindere mate Amrabat en Musa toegevoegde waarde gehad toen ze bij VVV speelden. Allemaal leuk en aardig dat ze het nu goed doen bij genoemde topclubs, maar wat kopen we ervoor? De realiteit is dat het voetbal bij VVV al vier jaar lang niet om aan te zien is, er ieder seizoen weer een compleet nieuw “team” op de mat staat en we mede als gevolg daarvan momenteel in de middenmoot van de Jupiler League staan. Wat mij betreft niet echt iets om trots op te zijn. Mijn conclusie is dan ook dat het door Berden noodzakelijk geachte beleid om buitenlandse talenten aan te trekken VVV helemaal niets heeft gebracht. In tegendeel zelfs. Zeker als je de torenhoge salariskosten van de buiten EU spelers meerekent.
  Als je met een klein budget toch wil meetellen in de Eredivisie, zul je moeten investeren in het opbouwen van een solide TEAM, dat je meerdere seizoenen bij elkaar kunt houden. Buitenlandse talenten die na een seizoen of twee toch weer weg willen voegen daar niets aan toe.

  1. pavisto67

   @de Koel,

   ik deel jouw standpunt, los van de lucky toevalstreffer genaamd Honda, vind ik ook dat deze buitenlandse talenten VVV niet verder hebben gebracht.
   Neem nou Yuki Otsu, dat is toch puur een uithangbord voor de firma Seacon in Japan.
   Die gozer verdient bakken met geld, want hij is met zijn 22e naar VVV gekomen en verdient dus daarom pak en beet 450.000 aan salaris. Zo’n enorm bedrag valt toch niet te rechtvaardigen, zeker niet gezien zijn getoonde spel. In het meest positieve geval draag Seacon bij aan zijn salaris, maar dan nog. Voor dat geld kun je minstens 4 goede topspelers uit de jupiler league aantrekken, en volgens mij speel je dan wel mee om de bovenste plaatsen.
   Al die buitenlandse spelers hebben ervoor gezorgd dat VVV lui is geworden op het gebied van spelersscouting en nu zitten we dus met de oogappeltjes van Dusseldorp opgescheept, een beperkt netwerk van spelers met een verleden bij Fortuna, en Heerenveen. Dusseldorp heeft wat mij betreft nog niet 1 speler aangetrokken waarvan ik zeg, DAT is een speler die kan doorgroeien. VVV is een amateuristisch geleide onproffesionele club, en dat zie je terug in de resultaten op het veld. Ik persoonlijk vind dat vreselijk, maar het is helaas wel realtiteit anno 2013

 2. Zeker wete

  Het klopt wat de koel zegt maar het verhaal van Jin ook. VVV heeft de afgelopen jaren heel wat goede voetballers in huis gehad maar was nooit in staat om er een goed elftal van te maken. Teveel passanten/ huurlingen, geen continuïteit. Daarnaast hebben we misschien ook wel een te hoog verwachtingspatroon gehad. Dat komt natuurlijk ook door Hai en de rest. Laat Heracles bijv. een voorbeeld zijn. Daar weten ze aardige eredivisievoetballers (Everton etc.)langer in huis te houden en daarmee een solide elftal te continueren.

 3. Paljas

  Zou het ooit een probleem zijn geweest,als eigen Nederlandse spelers hetzelfde salaris zouden verdienen als die door Hai Berden gehaalde buiten de EU spelers?
  Nee,dan zou het beleid van Berden om deze buitenlandse talenten te halen zelfs zijn omarmd,is mijn stellige overtuiging.
  Maar wat is dan het daadwerkelijke probleem?…GELD!
  Die Nederlandse spelers willen ook dat half miljoen per jaar…
  Maar de vraag is dan…zijn ze het ook daadwerkelijk waard?
  Nee,is mijn conclusie…in de verste verte niet.
  Ze eisen hetzelfde,maar komen kwa niveau vergelijkenderwijs minimaal 3 niveau’s te kort om überhaupt aanspraak te mogen maken op een vergelijkend salaris.
  Ik heb in die laatste 6 jaar geen enkele Nederlander zien doorbreken binnen de selectie van VVV,die ook maar in de buurt kwam van het niveau van de meeste buitenlandse talenten…dat is voor mij alleszeggend.
  Als je nu Fleuren,Kruissen,Joppen,Rajcomar,Reimerink en al die andere Nederlanders ziet voetballen…ze tikken echt het niveau van een amateur aan.
  En om dan dat zelfde salaris te eisen,wat die buitenlandse talenten verdienen…
  Ik denk dat Berden helemaal geen slecht beleid voerde aangaande het aantrekken van buitenlandse talenten buiten de EU,maar dat hij te maken heeft met Nederlandse spelers die denken dat ze ook recht hebben op dat zelfde salaris…niet dus!

  Gegroet,

  Paljas.

  1. De Koel

   PEC Zwolle, RKC en Heracles bewijzen dat je in de Eredivisie prima mee kunt draaien zonder exotische talenten. De spelers bij deze clubs verdienen bij lange na geen 5 ton per jaar.
   Maar laat je vooral door Hai Berden wijsmaken dat VVV niet kan overleven zonder buitenlandse talenten. Maar vergeet niet dat deze man
   a) Als voorzitter van de club alle touwtjes in handen heeft
   b) Ook nog eens hoofdsponsor is
   c) Privé belangen heeft in spelers
   M.a.w. hij heeft binnen VVV drie verschillende petten op. En het is de vraag vanuit welk belang hij dergelijke uitspraken doet.

   1. Paljas

    Leuk om 3 ploegen te noemen die het WEL goed doen zonder buitenlanders,maar je vergeet de ploegen te noemen die het NIET goed doen zonder buitenlanders.
    En dat zijn er echt een stuk meer dan die 3 die jij nu noemt,want dat zijn er toch echt minimaal een stuk of 16.
    Ik denk dat het helemaal niets te maken heeft met of je wel of geen buitenlanders in je elftal hebt rondlopen,maar zoals ik al eerder zei te maken heeft met de ongelijkheid kwa salaris in de spelersgroep.

    Ja en die discussie omtrent Hai Berden heb ik nooit zo begrepen.
    Ik heb nooit het idee gehad,dat deze man alleen maar voor zichzelf bezig was en VVV niets kon schelen.
    Als jij in de verre omtrek een andere voorzitter weet,die zoveel eigen geld in deze vereniging stopt als Berden(en daarmee een enorm risico loopt),mag je hem vandaag nog van mij inruilen.

    Gegroet,

    Paljas.

  2. Ben

   Wat een argumentatie. Ik ken Dusseldorp niet persoonlijk, geen behoefte de man aan te vallen dan wel te verdedigen, maar wat heeft deze man nu voor mogelijkheden gekregen van de voorzitter? Denk je dat Berden tegen Dusseldorp ooit heeft gezegd: “Hier heb je een zak geld en koop maar wat leuke spelers her en der. En, denk er aan, op tijd door-selecteren? Alleen Japanse spelers, dat regel ikzelf, ik kom daar regelmatig, dus die neem ik zelf mee.”
   In de Jupiler voetballen alleen maar betaalde amateurs!
   De kunst is om er uit te springen, net iets beter te zijn dan de rest. Bij dit VVV zie ik in de selectie geen leider en dat is iets wat de TD zich zelf mag kwalijk nemen, want het is zijn job er voor te zorgen. Ten tweede, ik geen knokkers, vechters in het team.
   Maar, het niveau van de selectie van VVV is het niveau van de Jupiler, niks beter, niks minder.
   FORZA VVV!

 4. clubman

  De vraag is niet of de NL-spelers ook zo’n salaris waard zijn, maar of die buitenlandse spelers een half miljoen per jaar waard zijn.
  Bij Honda en Musa kunnen we achteraf gezien volmondig ja zeggen, maar bij de rest heb ik toch mijn vraagtekens… De winst op Honda en Musa is door de overige exotische parels opgegeten in 3-4 seizoenen.
  Feit blijft dat je als club stuurloos bent als je vertrouwd op de kennis en het netwerk van een technische directeur met een relatief beperkte staat van dienst.
  Het niet nodig achten van een gefundeerd scoutingapparaat binnen VVV getuigt van een arrogantie die inmiddels zijn uitwerking niet gemist heeft.
  We zijn terug bij af.
  Wellicht levert een investering van een paar ton per jaar in een scoutingapparaat uiteindelijk méér op dan het investeren van een zelfde bedrag in het salaris van een belofte en diens zaakwaarnemer uit verre oorden.

 5. @venlo

  Leerschool?! My ass. Zelfs de F jes van Vvv leert meer dan deze mongolen die in het eerste team zitten. Geen inzet, geen passie, geen vechtlust, geen punten. Dat ze maar allemaal opkankeren

  1. Ruben

   Kan dit uitschot een ban krijgen?

   Ik weet dat er domme mensen bestaan, die niets mee hebben, kansloos hun leven leiden en er een goed gevoel bij krijgen om anoniem op het internet zich te profileren. Iets wat ze in het echte leven niet lukt. Die moet je negeren. Maar op een gegeven moment kun je deze kakkerlakken ook met dikke rubberen zolen platdrukken.

 6. medsNeumn

  Black swans Challenging the relationship of anaesthetic induced unconsciousness and electroencephalographic oscillations in the frontal cortex clomid vs femara A 27 year old primigravid woman at 34 weeks gestation is admitted to the hospital because of nausea and vomiting, and abdominal pain for 12 hours

 7. undulsiny

  Another study among 18 BCSs and 10 other cancer survivors on average 4 years after diagnosis demonstrated the efficacy of web based CBT I on the overall insomnia severity index as well as using sleep diary measures 26 viagra online pharmacy Algandaby MM, Breikaa RM, Eid BG, Neamatallah TA, Abdel Naim AB, Ashour OM

Leave a Reply