VVV-Venlo blijft voorlopig in categorie 1!

Vandaag maakte de KNVB via haar website de nieuwe categorie-indeling bekend. Daaruit blijkt dat VVV-Venlo zoals verwacht voorlopig in de laagste categorie blijft staan. Een zorgelijke situatie voor de Venlonaren die al langer bekend zijn met financiële problemen.

VVV-Venlo heeft sinds de degradatie in seizoen 2012/2013 het financieel moeilijk. Dit heeft onder meer te maken door teruglopende tv-gelden, minder supporters aantallen en minder sponsoren die zich aan de club binden. De club zal hierdoor door blijven gaan met het saneren en snijden in de kosten. Zeer waarschijnlijk heeft dit ook invloed op de spelers die voor komend seizoen aangetrokken gaan worden. Het budget van VVV-Venlo zal waarschijnlijk dalen naar een bedrag van 2,5 tot 3 miljoen euro.

‘De categorie-indeling toont aan dat het betaald voetbal het financieel gezien niet gemakkelijk heeft’, zegt Mark Boetekees tegen de VI. De bestuurssecretaris betaald voetbal, die verantwoordelijk is voor de afdeling licentiezaken van de KNVB, wijst daarbij op de problemen inkomsten te genereren.

‘Clubs hebben de afgelopen jaren hun uiterste best gedaan om de lasten te beperken, maar tegelijkertijd constateren we dat de inkomsten in het betaald voetbal onder druk staan.’

De clubs in categorie 1 moeten werken aan financieel herstel. Zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor en bepalen zelf op welke wijze zij dit gaan doen. Daartoe maken de clubs een plan van aanpak dat er op is gericht de club binnen maximaal negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) structureel naar categorie 2 of 3 te brengen. Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de clubs strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak. Als de club daar zonder toestemming van afwijkt, kunnen sancties volgen, oplopend van een waarschuwing, winstpunten in mindering tot intrekking van de licentie.

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, SC Cambuur, FC oss, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, SC Heerenveen en Feyenoord.
Categorie 2: ADO Den Haag, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Excelsior, Sparta Rotterdam, Helmond Sport, MVV Maastricht, AZ, Vitesse, en Willem II.
Categorie 1: De Graafschap, Fortuna Sittard,  NAC Breda, FC Twente, PEC Zwolle, Roda JC, RKC Waalwijk, NEC, FC Dordrecht, VVV-Venlo, FC Den Bosch en Telstar.

Leave a Reply