VVV-Venlo en de ‘vloek’ van gehuurde spelers

Het is al een tijdje geleden dat ik hier iets geschreven heb, maar nu het de winterperiode is aangebroken kan ik ook iets fundamenteels schrijven over dit huidige seizoen. In dit stuk zullen wij het kort hebben over de gehuurde spelers van VVV-Venlo in de laatste paar seizoen en daarin met name, de vloek die daarop lijkt te rusten.

Dit heeft ons getriggerd doordat Erik Sorga naar alle waarschijnlijkheid terug zal keren naar DC United, met daarbij de kanttekening dat zijn huurperiode voortijdig is afgebroken. Nu kan dat aan de speler zelf liggen; hij traint niet hard genoeg, brengt niet wat hij zou moeten brengen of laat gedrag zien dat niet wenselijk is. Maar, en dit is best een plausibele optie, het kan ook goed liggen aan het niet goed aanbrengen van profielen door de verantwoordelijken in het technische beleid. Is het soort speler wel de speler voor dit VVV-Venlo? En, waarom is dit niet goed gegaan? Het is namelijk niet zo dat alle gehuurde spelers niet goed genoeg waren voor VVV-Venlo.

Ik wil de gehuurde spelers van topclubs/buitenlandse clubs langsgaan sinds het seizoen 2016/2017 en kijken waar zij zich nu bevinden, om te illustreren dat zij niet altijd slechte spelers waren en dus ook succesvol kunnen zijn, wanneer het bij VVV-Venlo niet lukt.

2016/2017

Gedion Zelalem speelde een half seizoen op huurbasis voor VVV-Venlo en keerde daarna terug naar Arsenal U23. Hij kwam daarna uit Arsenal U23, Kansas City alvorens hij richting New York City FC verhuisde. In het laatste seizoen won hij samen met zijn club de MLS, maar speelde in totaal 7 wedstrijden in het reguliere seizoen – nam niet deel aan de play-offs.

2017/2018

Mink Peeters was eigendom van Real Madrid B en werd voor het seizoen gehuurd door VVV-Venlo. Na een half seizoen werd hij weer uitgeleend aan Almere City, waar hij voornameijk voor het Jong-elftal uitkwam. Vervolgens terug in Spanje, werd hij uitgeleend aan Lleida Esportiu uitkomend in de Seguna Divisionis B Gruppo III. Daarna vertrok hij transfervrij naar het Kroatische Cukaricki, alvorens hij opnieuw naar Nederland kwam: FC Volendam. Momenteel is hij clubloos.

Etienne Amenyido werd gehuurd van Borussia Dortmund, maar die heeft die club inmiddels verlaten. Hij speelde bij bij VfL Osnabrück en komt momenteel uit voor FC St. Pauli in de 2. Bundesliga.

Damian van Bruggen werd gehuurd van PSV, maar na het einde van het seizoen overgenomen door VVV-Venlo. Inmiddels speelt hij niet meer bij VVV-Venlo en heeft hij gespeeld voor Inter Zapresic in Kroatië. Momenteel speelt hij voor het Kroatische Slaven Belupo.

Kelechi Nwakali werd gehuurd van Arsenal, maar keerde in de winterstop terug naar Arsenal dat hem daarna verhuurde aan MVV. Hij speelde daarna op huurbasis FC Porto met een optie tot koop, waar hij uitkwam voor de B-ploeg. Hij keerde terug naar Arsenal, waarna hij speelde voor SD Huesca en voor Alcorcon – momenteel speelt hij voor SD Huesca in Spanje.

Lennart Thy is ons allemaal bekend uiteraard. Hij werd gehuurd van Werder Bremen, maar verruilde die club in de zomer voor BB Erzurumspor in Turkije. Speelde daar 14 wedstrijden, maar liet zien contract ontbinden, speelde voor PEC Zwolle. Momenteel is hij speler van Sparta Rotterdam.

Tarik Tissoudali werd gehuurd van Le Havre, maar vertrok halverwege het seizoen naar De Graafschap. Hierna speelde hij KFCO Beerschot Wilrijk, alvorens hij de transfer maakte naar KAA Gent in België.

Emil Riis Jakobsen werd gehuurd van het Engelse Derby County en kwam halverwege het seizoen. Hij keerde terug naar Engeland aan het einde van het seizoen, maar ging toen naar het Deense Randers FC. Hij werd in 2020 voor 1,5 miljoen euro overgenomen door Preston North End en speelt daar nog steeds.

2018/2019

Lars Unnerstall was al speler van VVV-Venlo geweest, maar na zijn transfer naar PSV werd hij uitgeleend aan ons. Daarna kwam hij in actie voor PSV met wisselend succes, voordat hij naar FC Twente ging waar hij wel tot dusver uitstekend doet.

Martin Samuelsen werd gehuurd van West Ham United als onderdeel van de samenwerking van de twee clubs. Hij speeld een half seizoen, waarna hij terugkeerde naar Londen en door de club verhuurd werd aan Haugesund. Na die periode vertrok hij naar Hull City, waarna hij verhuurd werd aan Aalborg en afgelopen zomer ging hij definitief over naar FC Haugesund in Noorwegen.

Peniel Mlapa werd gehuurd van Dynamo Dresden en deed het fantastisch bij VVV-Venlo. Hij werd topscorer van de club en verdiende darmee een transfer naar Ittihad Kalba. VVV-Venlo nam hem over en verkocht hem daarna voor 2,5 miljoen euro aan de club uit De Verenigde Emiraten.

Jay-Roy Grot speelde een heel seizoen op huurbasis voor VVV-Venlo en kwam over van Leeds United. Na dit seizoen keerde hij terug naar Leeds, waarna hij verhuurd werd aan Vitesse. Aan het einde van die huurperiode vertrok hij transfervrij naar VfL Osnabrück en momenteel speelt hij voor Viborg FF in Denemarken.

2019/2020

John Yeboah kwam op huurbasis over van VfL Wolfsburg en spendeerde het hele seizoen bij VVV-Venlo. Na zijn verhuur keerde hij terug naar Wolfsburg en nam Willem II hem over. Tussendoor werd hij verhuurd aan Almere City, maar hij speelt nog steeds in Tilburg.

Jerome Sinclair werd binnengehaald als een grote speler, maar kon dit niet echt waarmaken. Hij werd gehuurd van Watford FC, maar na een seizoen keerde hij terug. Hij werd toen nog een keer verhuurd aan CSKA Sofia, maar zit inmiddels zonder club.

2020/2021

Zinedine Machach werd gehuurd van Napoli en speelde het hele seizoen bij VVV-Venlo. Hij keerde aanvankelijk terug bij Napoli, maar werd dit seizoen wederom verhuurd aan Budapest Honvéd FC in Hongarije. De Hongaren hebben een optie tot koop.

Christos Donis werd voor een half jaar gehuurd van Ascoli in de Serie B. Hij speelde 9 wedstrijden in de Eredivise voordat hij terugkeerde naar Ascoli.

Anastasios Donis werd ook voor een half gehuurd, maar dan van Stade Reims en keerde na de verhuurperiode terug naar Reims, waar hij momenteel ook speelt. Hij speelde 6 wedstrijden voor VVV-Venlo.

Ante Coric werd gehuurd van AS Roma, maar dit duurde maar een half jaar. Onvrede over speeltijd speelde daarbinnen een rol en hij keerde terug naar Rome. Hij werd vervolgens verhuurd NK Olimpija en dit seizoen is hij verhuurd aan FC Zürich.

Meritan Shabani werd gehuurd van Wolverhampton Wanderers voor een half jaar. Hij speelt momenteel voor Wolverhampton Wanderers U23.

2021/2022*

Erik Sorga werd voor een jaar gehuurd van DC United uitkomend in de MLS. Nu schijnt zijn huurperiode afgebroken te worden en hij zal terugkeren naar de VS, waar hij tot eind 2022 onder contract staat.

Welke speler had jij meer kansen gegund? Wie had je nog graag in een VVV-Venlo shirt willen zien?

26 Responses

 1. beek

  Bedankt Marc voor het mooie stukje.
  Machach vond ik een mooie voetballer. Zo een type speler zou ik graag terugzien. Zo te zien zijn veel spelers niet ver gekomen., terwijl ze soms bij grote clubs onder contract stonden bijvoorbeeld Mink Peters.

 2. Ievel Knievel

  Ik zie vooral veel spelers die speelballen van makelaars zijn en overal en nergens opduiken, niet vaak op plekken waar de sportieve apsiraties groot zijn. Zonde voor talenten.

  VVV moet helemaal geen zaken meer doen met dit spoort makelaars, is mijn bescheiden mening. Het is geld over de balk smijten, zie verreweg de meeste spelers in dit rijtje.

  1. goalkiller

   Hopelijk hebben de intensieve gesprekken het gewenste effect. Het is wel zorgelijk dat het traingsethos van sommige spelers erg ondermaats is, Ipv krachttraining uitvoeren alleen maar liggen aanklooien en tot ergernis leiden van de performance coach. Verder is het te hopen dat de rvc en directie (ja Marco) de focus op de tradeport gaat leggen. Deze gouden regio van Venlo geeft een potentiële sponsors inkomsten van jewelsten, mits men daar nu eens werk van maakt. Vrienden van VVV is leuk en noodzakelijk, echter leen bospeen van de greunteboer die ieder jaar 1000 euro sponsort bij wijze van brengt VVV geen trap omhoog groei.

 3. chretien

  Bedankt voor het verslag, interessant! Wat een ramp, wat een rij van beroemde clubs. Machach kon ook mij bekoren!
  Als ik het overzicht zie , dan denk ik, wat een ramp, wat een taalbarrieres…
  Ik zou zeggen, geld naar jeugdopleiding en spelers uit Nederland, België en Duitsland.,
  Vooral proberen te vermijden spelers te huren zonder optie tot koop…..

 4. Grad

  Wat betreft Sorga is niet duidelijk, of hij voor een jaar gehuurd is, want op de site van D.C. United staat, dat hij tot het eind van het seizoen 2021 iverhuurd is aan VVV en het seizoen van de MSL loopt van maart t/m oktober.

 5. 0475

  Ik mis Darfalou die net als spitsen Mlapa en Thy een succes was. Voor de rest in deze lijst alleen Machach, van Bruggen en Unnerstall, maar die telt imo niet helemaal mee, die min of meer succesvol waren.

  1. Mooi stuk, geweldige inventarisatie…
   Maar ik vraag me dan af, zitten de genoemde spelers nog bij de selectie of zitten ze op de tribune?
   Ik ben niet bij voorbaat tegenstander van huurspelers, maar de laatste jaren waren wat dat betreft niet overwegend succesvol…
   Maar daarentegen: Bij VVV hebben b.v. Zima, Koglin, Da Graca, De Boer en Schroijen nu vaste contracten, zijn we daar zo blij mee dan?
   Ik vind huur met optie toch eigenlijk wel een prima optie als een club zoals VVV elk dubbeltje moet omdraaien, maar het blijven lastige keuzes…

 6. supportertje

  Voor mij geeft dit rijtje aan dat er maar een paar echt succesvol waren, en dus meer redenen om te gaan voor Nederlandse spelers en talenten. Ondanks dat er een paar flink geld hebben opgeleverd, heeft de rest alleen maar gekost, en weinig bijgedragen aan VVV.

   1. marcel

    @distortion, eens dat er respect moet zijn voor de mensen die er hun tijd insteken, aan de andere kant mag men kritisch zijn over wat men voorgeschoteld krijgt. en dit artikel is natuurlijk (helaas) niet veel meer dan een wikipedia overzicht van de carriere van enkele huurspelers van VVV. vantevoren dacht ik toen ik de header zag; ow, interessant. hoe hebben ze het gedaan, en hoe doen ze het nu. na 3 blokken had ik wel door dat het dus niets anders was dan wie speelt waar.

    nogmaals; alle respect voor de mannen van Venlonaren, qua artikel echter niet echt interessant.

  1. brise continu

   Leonardus..je hebt gelijk…wat een nietszeggend ‘artikel”…had je de tijd en moeite gespaard, had je beter eentje kunne wiekse ipv deze onzin…pssst….zooooo…ff sprietse!!

 7. dekkie

  Emil Riis Jakobsen, heeft tijdje bij ons gewoond. Hij is top sportman, heeft er alles voor over. Ik vergeet niet de optochtzondag in Blerick, Emil ging in de korte broek naar de sportschool tussen al het publiek welk hier voor de deur stond. En wat er aan sportvoeding hier bezorgd werd en de discipline die hij had. Bewondering had ik daar voor. Wij hebben Rintaro Taschima, Etienne Amenyido, Emil Riis Jakobsen En Adam Mami. Van al deze was hij de beste en ook nog eens heel leuke ouders, ik ben samen met hun naar PSV-VVV geweest, jammer genoeg viel hij ongelukkig in met eigendoelpunt🙈

 8. supportertje

  Marco Bogers gaf aan dat er intensieve gesprekken zijn gevoerd met alles en iedereen, en dat nu de neuzen weer dezelfde kant op staan. Conclusie is dat VVV een mooie club is en men er voor gaat in 2022. Aan ons als supporters zal het niet liggen, en nu maar hopen dat we weer zo snel mogelijk naar het stadion kunnen. En iedereen vandaag een goede rutschhhhhh en blijf gezond. En mijn wens voor het nieuwe jaar v.w.b. Venlonaren. net is dat ze doorgaan met het verzorgen van de stukjes over VVV en het voetbal. En hopelijk weet een ieder zich t.o.v. van anders denkende zich te gedragen. Iedereen heeft zijn mening, en ik baal er eigenlijk een beetje van dat men het vaak nodig vind om een ander af te branden. Gewoon je zegje kunnen doen is belangrijk, zonder schelden. Hebt respect voor elkaar, nu we het nieuwe jaar ingaan en laten we er met zijn allen wat van maken.

  1. VenVoeVer

   Helemaal mee eens supportertje. Ik post niet veel, maar lees wel de commentaren hier op Venlonaren. Laat iedereen inderdaad zijn mening geven. Ook al ben je het er niet mee eens. Commentaar hierop mag zeker, maar geef niet op elkaar af. Chapeau ook voor de schrijvers van alle berichten omtrent VVV op deze site. Hier zal menig tijd vaak in gaan zitten. Verder wil ik iedereen een gezond en sportief 2022 toewensen en hopelijk gaat VVV de play offs halen!
   Off topic: staat een interessant stuk over onze Griekse vriend op voetbalprimeur:
   https://www.voetbalprimeur.nl/nieuws/1011654/eredivisie-topscorer-in-vergetelheid-in-schotland-ik-hoop-dat-het-goedkomt.html

  1. Ievel Knievel

   Ik hoop op een 7e, 8e (of 9e plek) en dat we boven Roda en MVV eindigen. Dat is een streven dat waar te maken is en iets waar je pijlen op kan richten. Ik werd nu alweer kriegel van de negatieve berichtgeving over ons clubje in de Limburgse pers, terwijl er eigenlijk nog niet eens zoveel aan de hand is, op 1 incident na.

   Zeker, omdat we dan ook nog eens het laagste rapportcijfer krijgen van de Limburgse clubs. Waar op gebaseerd? Fortuna staat er momenteel dramatischer voor dan wij vorig jaar, maar toch is het hosana, terwijl ze op ene degradatieplaats staan; en de kansen om “dat wat er boven ze staat” in te halen niet supergroot zijn.

   MVV> de middenmoter uit de KKD, jaar-in en jaar-uit. Gaat het daar dan zo goed?

   Het lijkt me ook sterk dat er bij Roda bestuurlijke rust is, na jaren (bijna een decennium) aan lijken uit de kast. Het enige dat het daar momenteel is, is stil.

   Bij VVV is gewoon een proces gaande. Jos is de werkwijze in de staf en selectie aan het wijzigen en nog aan het puzzelen. In alle rust. Doe dat ook maar nu op het moment dat er geen publiek het stadion in mag, zou ik zeggen. Ideaal moment daarvoor.

   Wat me wel zorgen baart is dat de interne problematiek uitgesproken zou zijn, maar er in de staf, na Luijpers, geen wijzigingen meer zijn geweest, terwijl er ook daar wat strubbelingen waren?

   De spelers, zeker die rebelleerden, kennen inmiddels wel hun plek denk ik. Die worden niet meer (zo vaak) opgesteld als ze niet meegaan in het denken en het systeem (en probeer dan nog maar eens een andere club te vinden).

   In een ander topic werd Eric Verstappen als keeper genoemd voor nu, maar die is aan het eind van dit seizoen transfervrij. Zou dus eerder al een speler voor volgend seizoen kunnen zijn. Niet per sé iets voor nu. Delano heeft al eerder een seizoen in de KKD uitgekeept.

   Het lijkt me wellicht wel goed om nu al afstand te nemen van Zima, zeker ook qua salarishuishouding.

   Met 1 of 2 nog gerichte aankopen/ huren (uit NL-BE of D) en 2 jeugdspelers die kunnen doorschuiven; en een iets vastere basis, moeten we gewoon zeker een x-aantal wedstrijden kunnen winnen en gelijke spelen bij elkaar kunnen sprokkelen. We hebben al laten zien dat we tot aan plek 6 gewoon van iedereen kunnen winnen, als we ons best doen. De absolute top, daar zijn we niet. Gaat ook niet lukken dit seizoen. Misschien kan je verrassen tegen 1 of 2 toppers de 2e seizoenhelft en daar bonuspunten pakken.

   Met een 7e of 8e plek (of 9e plek) heb je een stabiele basis van waaruit je kan groeien. Zo heeft VVV het vaak gedaan na een degradatie. Gewoon een paar seizoenen voor uittrekken en niet focussen op 1 seizoen. Steijn heeft ook de tijd gekregen. Eerst de moed en sfeer onder de supporters en sponsoren weer goed krijgen en de interne structuur van de club verstevigen; en waar nodig ook achter de schermen nieuw en fris personeel installeren en aan de fundering bouwen voor de komende 5-10 jaar.

   Het aanpassen van de Koel, zij het met kleine aanpassingen, wordt wel onvermijdelijk, want dat nieuwe stadion staat er de komende 5-10 jaar niet. Al is het maar het aanpassen van de O-tribune (op basis van de al bestaande tekeningen en plannen) en het verbeteren van de sponsorvoorzieningen.

   1. supportertje

    Helemaal eens met de zaken die je hier aankaart. Vooral tijd en goodwill is belangrijk nu. Sfeer onder de supporters is goed, en nu zorgen dat de sponsoren weer zin krijgen in VVV. Daarbij niet de huidige sponsoren vergeten die achter VVV blijven staan. Een nieuw stadion hoeft niet voor mij, pas het huidige maar op een goede manier aan. Maar belangrijker is dat er gewerkt moet worden aan die grote zak met geld om dit te realiseren. Helaas weer geen jackpot bij de oudejaarsloterij, anders was dit al opgelost.

   2. Ievel Knievel

    We zouden toch nog wel 7 keer kunnen winnen en 7 keer kunnen gelijkspelen (toch?) in de komende 18 wedstrijden? Vooral op het gebied van gelijkspelen is er nog wel wat winst te behalen lijkt me.

    Kom je zo op ongeveer 51 punten uit. Goed voor een 8e of 9e plek.

 9. FC VVV03

  Over huurspelers gesproken. Die Antonucci van Feyenoord mag verhuurd worden. Nu hebbe de Graafschap en Volendam interesse. Dat zou nou een nr 10 zijn die VVV nodig mist.

Leave a Reply