VVV-Venlo Eredivisie Vrouwen naar Eindhoven

De Koel2Op 5 juni 2012 heeft de KNVB besloten om twee nieuwe clubs toe te laten voor de onlangs opgerichte BeNe League (met clubs uit Nederland en België). Deze twee clubs zijn Ajax en PSV/FC Eindhoven. VVV-Venlo staat achter beide beslissingen: zowel de BeNe League als de toetreding van deze clubs wordt door VVV-Venlo als een noodzakelijke ontwikkeling in het belang van het vrouwenvoetbal gezien.

Het totaal aantal Nederlandse clubs in de BeNe League komt daarmee op 9. Gezien het kwalitatieve speelsterspotentieel binnen de huidige BVO’s eigenlijk een te groot aantal. Toch heeft ook VVV-Venlo zich op 5 juni opgegeven voor deze competitie. Een logische stap, zeker gezien de recente resultaten in de competitie en de behaalde bekerfinale door de VVV-Venlo Eredivisie Vrouwen.

De toetreding van met name PSV/FC Eindhoven brengt evenwel de positie van VVV-Venlo in het gedrang. De Eindhovense club is ambitieus en ziet de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal als een logisch onderdeel van het landelijke Centrum voor Topsportontwikkeling in Eindhoven. Gelet op het imago van PSV/FC Eindhoven willen zij in het eerste seizoen een kampioenswaardige selectie samenstellen. Om dit te verwezenlijken willen zij onder andere speelsters bij andere BVO’s halen, waaronder bij VVV-Venlo.

Overschrijvingen van speelsters dienen vóór 15 juni geregeld te zijn. Clubs zouden dus slechts enkele dagen hebben om de eigen selectie weer op peil te brengen. Een welhaast onmogelijke opgave. Op 8 juni volgde daarom een spoedoverleg tussen de clubs en de KNVB om voornoemde problemen met elkaar te bespreken en op te lossen. VVV-Venlo heeft toen het voorstel gedaan om met PSV/FC Eindhoven het gesprek aan te gaan om te onderzoeken of een samenwerking tot de mogelijkheden behoorde.

Op 11 juni hebben beide clubs dit met de KNVB besproken en hieruit zijn de volgende conclusies getrokken:

– VVV-Venlo wil de verantwoordelijkheid blijven nemen voor de verdere doorontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland
– VVV-Venlo vindt het van groot belang dat clubs als Ajax en PSV/FC Eindhoven hier deel van uitmaken
– VVV-Venlo respecteert het streven van PSV/FC Eindhoven om vanuit hun imago een kwalitatieve selectie samen te stellen die meedoet om het landskampioenschap
– VVV-Venlo realiseert zich dat de club in een directe concurrentiestrijd komt met PSV/FC Eindhoven vanwege zowel geografische, kwalitatieve als kwantitatieve redenen

Naar aanleiding van deze conclusies hebben VVV-Venlo en PSV/FC Eindhoven besloten om haar elftal met ingang van het seizoen 2012|13 uit de competitie te halen ten faveure van PSV/FC Eindhoven. Alle betrokken partijen hebben afspraken gemaakt en regelingen getroffen waardoor de overgang soepel zal verlopen.

VVV-Venlo begrijpt dat voor velen dit besluit verrassend en teleurstellend is, zeker voor de direct betrokkenen. VVV-Venlo is er echt van overtuigd dat er nu een keuze gemaakt moet worden, dat zij haar verantwoordelijkheid moet nemen en trachten te voorkomen dat er vanaf komend seizoen slechts een rol in de marge wordt gespeeld met alle teleurstellingen van dien. VVV-Venlo is er daarnaast van overtuigd dat het beter is om op het juiste moment, vanuit eigen kracht, te stoppen dan mogelijk een jaar later, vanuit noodzaak en teleurstelling.

Bron: VVV-Venlo

Leave a Reply