VVV-Venlo gaat trainen in De Kraal

Ruim 48 jaar nadat de laatste wedstrijd er plaatsvond, keert VVV-Venlo weer terug op Stadion de Kraal. Niet dat de club Covebo Stadion – De Koel – verlaat. De geelzwarten nemen het oude stadioncomplex in gebruik als trainingsveld.

Met een capaciteit van 18.000 toeschouwers diende De Kraal vanaf 1903 eerst als thuisbasis van VVV (tot 1966 ). Daarna werd de clubnaam omgedoopt tot FC VVV. Het stadion aan de Kaldenkerkerweg, op een steenworp afstand van de huidige Koel, was het eerste stadion waarin VVV speelde. De naam “De Kraal” is aan het stadion gegeven, omdat het aangrenzende café-restaurant dezelfde naam draagt.

In de loop van de Tweede Wereldoorlog werden het veld en de tribunes zwaar beschadigd. Een grondige renovatie was hierdoor noodzakelijk, waarbij in 1948 een nieuwe houten zittribune werd geplaatst. Deze houten tribune is bij een brand in 1980 in vlammen opgegaan en niet meer herbouwd. Restanten van de tribunes zijn echter nog terug te vinden.

In De Kraal werd op 6 februari 1972 (FC VVV-Eindhoven, 1–0 ) de laatste competitiewedstrijd gespeeld, waarna De Koel in gebruik werd genomen. In het begin van het nieuwe millennium nam VVV-Venlo het Kraalcomplex in gebruik voor trainingen van het eerste elftal en de jeugd. Toen er in Covebo Stadion – De Koel – kunstgras kwam, was die uitwijk niet meer noodzakelijk.

Nu wordt op het complex van De Kraal het voormalige hoofdveld ingezaaid zodat naast de nieuwe natuurgrasmat in De Koel en op ‘Koel 2’ (het trainingsveld naast Stadion de Koel), er nu een derde natuurgrasveld verschijnt waarvan de Venlonaren gebruik kunnen maken. Een noodzakelijke uitwijkmogelijkheid om het trainingsveld ‘Koel 2’ structureel te kunnen sparen.

VVV-directeur Marco Bogers: “Wij zijn bezig om te kijken of we het terrein kunnen huren met een optie tot koop. Daartoe hebben we dinsdag jl. een heel goed gesprek gevoerd met de erfgenamen die eigenaar zijn van De Kraal over de toekomst van het complex. Dat gesprek krijgt binnenkort een vervolg. Eén van onze kernwaarden is namelijk ‘traditie’. Een terugkeer past natuurlijk perfect in dat plaatje. Cultureel cluberfgoed, zoals De Kraal, is van groot belang voor onze club. Daarom huren wij De Kraal al jaren van de eigenaren. Nu we alles gaan aanpakken, gaan we ook zorgen dat alle historische elementen die nog aanwezig zijn, in ere worden hersteld en worden ‘uitgelicht’.

Momenteel zorgt het bedrijf Top Sport en Groen ervoor dat het veld wordt geprepareerd om er weer op te gaan trainen zodat we over twee locaties kunnen beschikken. Dat is noodzakelijk omdat er afgelopen maanden hard gewerkt is om de bestaande kunstgrasmat in De Koel op te ruimen en er een prachtig natuurgrasveld neer te leggen. Maar bij slechte weersomstandigheden moeten we natuurlijk wel kunnen uitwijken. Zeker in de winter. Naar verwachting is het veld op z’n vroegst begin oktober speelklaar.”

Bron: VVV-Venlo

7 Responses

 1. chretien

  Is leuk, maar ik ben ook verbaasd. We konden tot kort geleden echt gras niet betalen en gaan we nu een tweede echt gras veld aanleggen? Zijn we dan nu een rijke club geworden, zodat we ons zelfs twee trainingsvelden met echt gras kunnen veroorloven? FORZA VVV!

  1. Ievel Knievel

   Er is een pot met geld voor clubs die weer op echt gras gaan spelen. Waarschijnlijk is dat bedrag toereikend genoeg om ook de trainingsfaciliteiten hiervan deels te financieren/ onderhouden. Ook, omdat men weet dat je op een wedstrijdveld van echt gras niet intensief kan trainen. Waarschijnlijk koop je ook een totaalpakket bij de grasleverancier van trainingsveld en wedstrijdveld. Ook heeft VVV meen ik wat extra sponsoren weten aan te trekken. VVV heeft zijn vrijwillIgerspoule voor onderhoud uitgebreid/ sterker gemaakt.

   Verder wordt de Kraal nu niet gebruikt. De eigenaren verdienen er nu niet aan, VVV is jaren trouw huurder geweest. Waarschijnlijk speelt sympathie hier een grote rol en is er een gunstige deal gemaakt. Ook vanwege de historie en het erfgoed. Sef Derkx heeft daar laatst een column aan geweid. Niet toevallig heeft hij daarmee iets aan gezwengeld. Misschien is er zelfs een lokale of landelijke subsidie beschikbaar voor behoud van erfgoed.

 2. robvvv

  Nu nog een legertje vrijwilligers aantrekken om de lange staantribune aan de Kraal weer toegankelijk te maken zodat bezoekers de trainingen vanaf die tribune kunnen bekijken. Wie doet er mee ?

Leave a Reply