VVV-Venlo niet ingedeeld door licentiecommissie

De licentiecommissie deelt VVV-Venlo vooralsnog niet in, omdat de commissie een specifiek onderdeel van hun halfjaarcijfers nader moet onderzoeken. De eerstvolgende publicatie van de indeling van VVV-Venlo is waarschijnlijk bij de totale publicatie van de categorie-indeling op basis van het eerstvolgende meetmoment in juni 2014.

De licentiecommissie van de KNVB stelde de indeling samen op basis van de ingediende halfjaarcijfers 2013/’14. Zeventien clubs scoren voldoende en zitten in categorie 2. Door publicatie van de categorie-indeling ontstaat transparantie over de financiële condities van de Nederlandse clubs, meldt de voetbalbond.

De KNVB meent dat transparantie bijdraagt aan het waarborgen van de continuïteit van de Nederlandse competities, omdat het de aandacht en inzet voor een gezonde financiële huishouding vergroot.

Categorie-indeling

Categorie 1: De Graafschap, Excelsior, FC Twente, Fortuna Sittard en NAC Breda.

Clubs in categorie 1 moeten werken aan financieel herstel, licht de KNVB toe. “Zij zijn daar zelf verantwoordelijk voor en bepalen zelf op welke wijze zij dit doen. Daartoe maken de clubs een plan van aanpak dat er op is gericht de club binnen maximaal negen meetmomenten (een termijn van drie jaar) structureel naar categorie 2 of 3 te brengen.”

“Gedurende het traject houdt de licentiecommissie de clubs strikt aan de gemaakte afspraken in het plan van aanpak. Als de club daar zonder toestemming vanaf wijkt, kunnen sancties volgen variërend van een waarschuwing tot winstpunten in mindering. Fortuna Sittard zit met ingang van augustus 2012 in categorie 1. De overige clubs met ingang van november 2013.”

Categorie 2: ADO Den Haag, FC Den Bosch, FC Dordrecht, FC Eindhoven, FC Emmen, FC Groningen, FC Utrecht, FC Volendam, Helmond Sport, MVV Maastricht, N.E.C., PEC Zwolle, RKC Waalwijk, Roda JC, SC Cambuur, Vitesse en Willem II.

Categorie 3: Ajax, Almere City FC, AZ, FC Oss, Feyenoord, Go Ahead Eagles, Heracles Almelo, PSV, sc Heerenveen, Sparta Rotterdam en Telstar.

Voor de meest zuivere vergelijking is bovenstaande indeling het best te vergelijken met de categorie-indeling van hetzelfde meetmoment vorig jaar. Op basis van de ingediende halfjaarcijfers 2012/’13 behoorden destijds drie clubs tot categorie 1, drieëntwintig clubs tot categorie 2 en acht clubs tot categorie 3.

Van de clubs die destijds in categorie 1 zaten, zit alleen Fortuna Sittard daar nog in. ADO Den Haag en FC Emmen zijn gestegen naar categorie 2. AZ, Feyenoord, Heracles Almelo, Sparta Rotterdam en Telstar zijn ten opzichte van de halfjaarcijfers vorig jaar nieuw in categorie 3.

Met ingang van het seizoen 2013/’14 nemen amateurvereniging Achilles ’29 en de beloftenteams van Ajax, FC Twente en PSV in de vorm van een pilot deel aan de Jupiler League. Als amateurvereniging wordt Achilles ’29 niet opgenomen in de categorie-indeling. Ten aanzien van de beloftenteams is de categorie-indeling van toepassing voor de club als geheel en is er dus geen aparte categorie-indeling voor het beloftenteam.

Bron: ELF voetbal

1 Response

Leave a Reply