VVV-Venlo verliest Derby van Fortuna Sittard

VVV-Venlo heeft tijdens het hervatten van de competitie zeer slechte zaken gedaan om de koppositie van Jong PSV over te nemen. De Venlonaren speelde gisterenavond de eerste Derby van het seizoen tegen Fortuna Sittard in Sittard. Deze wedstrijd werd met 2-0 verloren. Het is alweer de vierde wedstrijd van het seizoen die de Venlonaren verliezen.

Door een langdurige blessure van Moreno Rutten begonnen de Venlonaren met een ietwat andere opstelling dan we gewend zijn aan de wedstrijd. In plaats van met Tristan Dekker op de rechterflank te beginnen schoof middenvelder Clint Leemans een plekje terug naar de defensie, waardoor Nils Röseler naar de rechterflank schoof. Dit experiment leverde meer voetballend vermogen op tijdens de oefenwedstrijd tegen EVV.

In de eerste minuten van de wedstrijd leek VVV dan ook het heft in handen te nemen en voetballend de zuiderburen kapot te spelen. Het overwicht was enorm en Fortuna was zeer, zeer slordig met balbezit. Het leek er dan ook op dat de Venlonaren snel de score zouden gaan openen. In minuut vier was er een enorme kans voor Johnatan Opoku die via de linkerflank werd bediend door Torino Hunte maar deze inzet werd goed opgeruimd door doelman Ter Wielen. Nog geen twee minuten later kon VVV door middel van een vrije trap van Clint Leemans de avond met een doelpunt maar ook deze inzet werd goed gepareerd door de doelman van Fortuna.

De Fortunezen waren gewaarschuwd, maar in plaats van in te zakken begon Fortuna juist steeds meer de aanval te zoeken. Hierdoor begon de wedstrijd echt te leven en golfde het spel heen en weer. Beide ploegen hadden het organisatorisch goed staan waardoor er niet echte kansen waren voor zowel Fortuna als VVV.

Fortuna begon steeds meer het heft in handen te nemen en waren voetballend zeer sterk. VVV kwam nog maar sporadisch toe tot aanvallen. Maar deze aanvallen werden wel gevaarlijk. Zo was er nog een kans voor Johnatan Opoku, maar hij had iets heel moois in gedachten maar in werkelijkheid was de inzet op doel niet krachtig genoeg en was er nog een kopkans voor Hunte, maar hij miste de bal. Voor Fortuna was er ook nog een kans om de score te openen maar de inzet van oud VVV-er Khalouta kwam op de bovenkant van de lat terecht.

Op de eerste tien minuten na was het een matte eerste helft van de Venlonaren. Er werden weer te weinig kansen gecreëerd en leken we weer in het oude verhaal terecht gekomen, waarbij Seuntjens en van Crooij amper in het spel voor kwamen. Hierdoor eindigde de eerste helft geheel terecht op een 0-0 tussenstand.

Het moest vele malen beter en geconcentreerder, maar direct na het fluitsignaal van de tweede helft was het Fortuna die er boven op klapte. Trainer Ben van Dael had het tactisch wat omgezet en daar werden de vruchten van geplukt. In minuut 48 zou de wedstrijd beslist worden in het nadeel van VVV. Oud Fortunees Roel Janssen – die voor de wedstrijd nog een mooie bos bloemen kreeg – ging grandioos in de fout. De linksback van VVV tackelde een aanvaller van Fortuna. De scheidsrechter floot na enige twijfel toch voor een penalty en bestrafte de verdediger met een rode kaart. In onze ogen is deze straf teveel aangezien we nu driedubbel gestraft worden. Maar de scheidsrechter mag de rode kaart trekken. Oud VVV-er Aziz Khalouta ging achter de bal staan en schoot deze perfect in de hoek, doelman De Fockert was kansloos.

De 1-0 achterstand kan gebeuren, maar dan moet je wel proberen zo snel mogelijk de gelijkmaker te forceren.Maurice Steijn greep enkele minuten na de openingstreffer in en bracht Evren Kormaz voor Leandro Resida, om de formatie te wijzigen en een doelpunten te maken. Dat gebeurde niet en VVV ging juist naar achteren lopen en werden geen enkel moment gevaarlijk. De Venlonaren waren echt onmachtig in het aanvallen en creëren van kansen.

Aan de andere kant was Fortuna gevaarlijker en effectiever. In de 64e minuut nam Van Hout afstand van de Venlose verdediging en schoof de bal achter doelman De Fockert: 2-0 voor de thuisploeg en het was duidelijk dat het een hele lastige zaak zou worden voor de Venlonaren. Wederom besloot Steijn in te grijpen op het middenveld met een frisse Receveur voor aanvoerder Post, na 70 minuten spelen.

Enkele minuten later krijgt Receveur een goede mogelijkheid om de aansluitingstreffer te maken, maar helaas voor iedereen die VVV een warm hart toedraagt, raakte hij de bal volledig verkeerd en konden de Fortunezen de bal opruimen. Het was eigenlijk het verhaal van de wedstrijd, de Venlonaren konden maar niet doordrukken en het was voor Fortuna Sittard veel te gemakkelijk om overeind te blijven.

In de laatste minuten waren er nog halve kansen via Opoku, Röseler en Leemans. Maar deze troffen allen geen doel en ook de wissel van Sleegers kon niets meer betekenen. Het was tekenend voor de wedstrijd. Na 4 minuten extra tijd vond scheidsrechter Mulder het welletjes geweest en dat betekende een verliespartij in Sittard voor de Venlonaren.

Het was niet goed wat de geelzwarten lieten zien,  ze konden simpelweg geen vuist maken en waren niet bij machte om de Fortunezen pijn te doen. Het tactisch plan van trainer Ben van Dael werkte prima tegen de Venlonaren, die er niet goed op reageerde of anticipeerde. Een terechte nederlaag en het is nu heel belangrijk om te kijken hoe dit nu kan.

Het is alweer de 4e nederlaag voor VVV-Venlo in 10 wedstrijden. Dat is aan de hoge kant, vooral als je kijkt naar vorig seizoen toen er maar 7 keer werd verloren in 36 wedstrijden. Dat moet écht beter. Het enige ‘geluk’ is dat al onze concurrent ook een off-day hadden en we op de ranglijst nog steeds op de tweede plek te vinden zijn.

Volgende week vrijdag kunnen we laten zien dat we ons goed kunnen herpakken. Dan komt FC Den Bosch op bezoek in Stadion de Koel.

Fortuna Sittard – VVV-Venlo 2-0 (0-0)

Scoreverloop: 48. Khalouta (1-0), 64. Van Hout (2-0)
Gele kaarten: Ospitaliere, Khalouta, Kurt, Van Hout (Fortuna Sittard); Korkmaz (VVV-Venlo)
Rode kaarten: Janssen (VVV-Venlo)
Toeschouwers: 2.450

Opstelling Fortuna Sittard
Ter Wielen; Braun, De Regt, Hadziev, Askovski (12. Torunarigha); Mares, Briels, Van Hout (80. Dianessy), Ospitaliere, Kurt (90. Schuurs); Khalouta.

Opstelling VVV-Venlo
De Fockert; Janssen, Promes, Leemans, Röseler, Post (70. Receveur), Opoku (85. Sleegers), Van Crooij; Hunte), Seuntjens en Resida (53. Korkmaz).

16 Responses

1. RuiverCity

Terug van een beschamend avondje in Sittard. Zowel de technische staf als het team faalden op alle fronten. Hoe kun je als technische staf besluiten om Leemans als laatste man in te zetten? Hij is de enige speler die met een steekpass iemand vrij voor de keeper kan zetten. Een blunder van de eerste orde. Door het verplaatsen van Leemans naar de achterhoede moesten 3 spelers schuiven. Waarom niet gewoon Dekkers/Korkmaz op de plaats van de geblesseerde Rutten? Spelers spelen dan in het vertrouwde systeem!
    VVV had in de eerste 5 minuten op 0-2 kunnen, nee moeten komen! Daarna zakte de ploeg compleet in elkaar tegen een zeer zwak Fortuna! De rode kaart was overdreven maar kon je verwachten. Daarna liep VVV achter de feiten aan. Al vaker is hier aangegeven dat VVV het gogme mist om dan bijvoorbeeld te forceren dat Fortuna ook een rode kaart krijgt.
    Geen enkele speler van VVV haalde vandaag hoger dan een 2. Maurice Steijn kan roepen wat hij wil over ons als supporters, maar met zulke wedstrijden als tegen Helmond en Fortuna moet hij misschien eens in de spiegel kijken! Ik had afgelopen week al willen reageren op de 3 dagen vrijaf die de spelers hebben gekregen. Ze waren moe!!! Echt van 1.5 uur per dag trainen. Ik zal maandag mijn baas eens bellen en zeggen dat ik door die 50-urige werkweek van afgelopen week erg moe ben en 3 dagen niet zal komen werken! Te zot voor woorden want vanavond werd VVV zowel fysiek als op conditie door Fortuna afgetroefd en dat had niks met een man meer situatie te maken!

2. J@ski

Waar zijn wij mee bezig? is er iemand die echt en serieus de illusie heeft om naar de eredivisiee te willen, zo ja WAARMEE? Verliezen van dit soort tegenstanders geeft aan dat VVV daar nig niets te zoeken heeft….. en dan zal ik wel weer negatief zijn, of realistisch

3. ger

Nou ik dacht laat me ook eens van de goede kant zien en reis eens af richting Fortuna om VVV een steuntje in de rug te zijn.
    En ik moet zeggen dat het uitvak toch goed gevuld was.
    Maar was ik maar gewoon thuis gebleven, het was een trieste aanblik wat niet eens voetbal genoemd mag worden.
    De eerste helft is Fortuna niet eens op de helft van VVV geweest op èèn kans na die ook nog bijna in het doel zat.
    Maar dat je daar niet eens een doelpunt uit kunt creëeren is wel heel erg.
    De tweede helft wil ik eigenlijk niet eens over hebben, zoals Sittard begon had VVV moeten beginnen, gewoon gas erop.
    Maar nee, ze laten over zich heen lopen, het was zeer triest, jammer.
    Maar zo gaat de koel niet vol komen.

4. RuiverCity

Als Steijn gisteravond goed heeft gekeken, heeft hij een geweldige back bij Fortuna zien rondlopen. Die is voor een prikje op te halen. Het Sittardse publiek werd helemaal gek als hij aan de rechterkant opkwam. Een type Huub Vercoulen (de Koes) uit lang vervlogen VVV hoogtij dagen. Zijn naam: Christopher Braun. een pareltje voor te toekomst.

5. sultana

Sluit me aan bij de bovenstaande reacties. We hebben een periode titel met dank aan Jong PSV en omdat we het geluk hadden om tegen een zwakke tegenstander als Achilles te spelen op dat moment. Na meer dan 24 jaar mee naar uitwedstrijden te zijn geweest hou ik het vanaf dit seizoen voor gezien, heb er tot nu toe geen spijt van. Op deze manier raakt de Koel niet voller en het uitvak al helemaal niet, wat een wanvertoning is Sittard! We staan gelukkig nog steeds tweede omdat alle concurrenten ook verloren hebben maar vraag me af hoe lang we nog tweede staan. Ik vind dit VVV op dit moment zeker niet beter dan vorig seizoen, technische staf moet hand eens in eigen boezem steken, ik ben er van overtuigd dat er uit deze spelers groep meer valt te halen dan er op dit moment gebeurd! Leemans zet je nooit laatste man!!

6. mats

Ik had ook het idee dat we dit seizoen een nóg betere groep hadden dan vorig seizoen… en ik geloof nog steeds dat dat zo is maar wedstrijden als tegen HS en FS… blijkbaar heb ik het toch mis. Het ontbreektbdeze groep iig aan wilskracht en een vechtersmentaliteit. Zeker jammer aangezien ik had gehoopt dat dit jaar de Koel weer vol zou gaan lopen.

Overigens is het hele niveau van de Juup zwaar dramatisch als je je bedenkt dat dit VVV tweede kan staan.

Sterker, als je op dit moment nog niet met 30 uit 10 met kop en schouders boven iedereen uitsteekt dan moet je gewoon in je handjes knijpen dat de rest blijkbaar nóg slechter is.

Forza VVV
    (Op naar een Berdenvrije toekomst)

1. marcel

mijn onbegrepen/cryptische opmerking van een tijdje terug blijft staan (niet wie de meeste wint, maar de minste verliest). Desondanks lijkt wat ik bedoelde weer te kloppen wat met wat er afgelopen vrijdag weer in de juup gebeurde. de nivellering ten top. Er is niemand die schijnbaar veel gaat winnen dit seizoen. (zeker nog niet op dit moment). Iedereen laat karrevrachten punten liggen. wie de minste??????? als het op deze manier door blijft gaan, zijn er 5 wedstrijden voor het eind nog 10 kanshebbers op de titel.

7. jason

Zeer goed begin van vvv. Fortuna stond nog niet goed, echter dat er dan geen 100 % kansen worden gecreerd is toch echt slecht. 2e Helft begint echt dramatisch. Binnen 2 minuten een goede kans voor Fortuna en vervolgens die penalty situatie. Wat de trainer vervolgens doet is mij natuurlijk weer een raadsel. Hunte en (weer) vito totaal niet in de wedstrijd en toch weer resida wisselen, die in de 1e helft nog de gevaarlijkste creatieve aanvaller was, voor een back. daarna wist je gewoon dit vvv gaat niet meer scoren. Teveel van hetzelfde voorin zonder creativiteit want dat was naar de bank verwezen. Al met al zeer matig van trainer en spelers.

Verder hoop ik dat onze lieve suppoosten eindelijk eens gaan optreden tegen al die racistische opmerkingen die er gemaakt worden door tokkies van zowel jonge als oudere leeftijd in het uitvak. Blijkbaar treden ze wel op als er iets (kleins) fout gedaan wordt maar niet als er dingen geroepen worden waarvoor je normaal gesproken gewoon opgepakt wordt. Maar blijkbaar mag je in een voetbalstadion alles roepen.

Lang leve De Koel

8. wuilus

Een zeer zeer terechte nederlaag. Al vind ik dit wel de eerste terechte nederlaag. Daar waar de achterhoede normaal niks weg geeft, waren ze vandaag compleet de weg kwijt. Zou ook kunnen komen door een enorme jonge en nog meer onzekere keeper. Het tweede doelpunt…… je mag uit het 5meter gebied komen hoor als keeper. Hoop dat van crooij snel eens een kans krijgt en de competitie.

9. Ben

Ik hou van VVV, ik ben fan van VVV. Altijd geweest en dat zal ik altijd wel zo blijven. Daarom onthoud ik mij van enig commentaar aangaande wedstrijd.
    Toch wil ik wel iets zeggen: Of ze hebben dit keer het verkeerde pilletje geslikt, of de Chinezen zijn weer bezig. Beide wijs ik categorisch af. FORZA VVV, op naar de wedstrijd tegen Den Bosch, wordt een makkie!

10. supportertje

Blijf VVV supporter in hart en nieren, maar potverdomme wat ze vrijdag lieten zien was niet best. Ik had mij verheugd op een leuke partij voetbal, maar kwam van een koude kermis thuis in Zitterd. Kan niet anders zeggen dat Fortunezen zeer verdient gewonnen hebben, en veel, maar dan ook veel speelden dan VVV. Vooral mentaliteit en inzet waren bijzonder te noemen van Fortuna. Helaas komt Seuntjes veel te kort dit seizoen en ik vraag mij af wanneer er ingegrepen gaat worden om het tij te keren. Hij mist alle scherpte en bijna iedere bal vliegt van zijn voeten. Vito werkt erg hard en stoort goed maar ook hij mist scherpte. Maar hopelijk herpakken ze zich.

11. socrates

Vierde nederlaag in tien wedstrijden, 12 verliespunten. Maar toch tweede staan. Nivellering op een bedenkelijk niveau, maar dat biedt ook kansen. Als er dan een seizoen is waarbij je met veel geluk en iets minder wijsheid kan promoveren is het deze wel. Het potje in Sittard bewijst wel dat VVV moet nadenken over een alternatief voor Seuntjes. Nu is het aanvalsspel te voorspelbaar en daardoor krachteloos omdat de grote grijze slungel hopeloos uit vorm is. Maar er is vooralsnog geen alternatief voor handen. Te hopen valt dat Stan Valkx nog een list weet te verzinnen. Dit is toch het jaar dat we uit deze bodemloze en door de KNVB verwaarloosde put kunnen kruipen.

12. Louis van Gaal

Ik denk dat het tijd wordt om Seuntjens eens te passeren en Opoku in de spits te zetten. Zou ook voor Van Crooy een goede zet zijn ( hij speelde op de plek in de thuiswedstrijd tegen jong Utrecht en speelde daar de beste wedstrijd van het seizoen ). Blijft bitter om te zien dat we al zoveel onnodige punten hebben laten liggen… VVV had al een straatlengte uitgelopen kunnen zijn..

13. beek

Ondanks de belabberde partijen tot nu toe, toch maar weer naar de Koel vrijdag. Het grote probleem is het totaal gebrek aan creativiteit.
    Als je een ploeg tegen hebt, die wil voetballen, lukt het nog wel., (NAC, Cambuur,..), maar owé als de tegenstander een verdedigende instelling heeft.
    Je kunt Seuntjens de schuld niet geven, hij speelt behoorlijk, maar hij krijgt te weinig bruikbare ballen, zowel van de vleugels als van het middenveld.
    De creatieve man zou Leemans zijn, maar hij valt me ZWAAR tegen. Zet Receveur er maar in! Of die Japanner.