VVV-Venlo verliest na penalty’s van NAC Breda

Afgelopen dinsdag stond de eerste TOTO KNVB-bekerwedstrijd van het seizoen op het programma. In het Rat Verlegh Stadion was NAC Breda de tegenstander.

Deze week vroegen we jullie, en de volgers op Twitter, wat jullie zouden doen: het volle eerste elftal opstellen, enkele spelers rouleren of met het tweede team starten. Hierin verschilden de supporters van mening met trainer Jos Luhukay. De supporters pleitten vrijwel allemaal voor het eerste team of roulatie van enkele spelers. Luhukay koos, daarentegen, voor een vrijwel geheel tweede team:
Van Crooij; Leliendal, Da Graca, Koglin, Pachonik; Dekker, Van Rooijen, De Boer;  Schroijen, Hajdaraj en Bastiaans.
En dat betekende dus 7 (!) wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd tegen De Graafschap.

VVV-Venlo zakte in het begin flink in. Hierdoor lieten ze het spel over aan NAC. De eerste kans was echter voor VVV: na een goede voorzet van Tobias Pachonik, schoot Mitchell van Rooijen de afvallende bal over het doel van Nick Olij.
Hierna was het spelbeeld lang hetzelfde: VVV liet NAC aanzetten en zakte terug in een 5-2-3-formatie (met Tristan Dekker centraal achterin). Dit kon de eerste grote kans van de wedstrijd helaas niet stoppen. Uit een voorzet schoot Ralf Seuntjens op doel, maar redde Delano van Crooij uitstekend.

Daarna probeerde VVV wat van zich af te bijten. In balbezit maakte de 5-2-3 plaats voor een soort 3-4-3 opstelling, met Pachonik en Yannick Leliendal als buitenspelers.
De eerstvolgende kans was desondanks voor NAC. Leliendal liet zich makkelijk uitkappen waarnaar middenvelder Van Schuppen de bal op de paal schoot.

Na een half uur spelen bereikte Van Rooijen, na een mooie aanval, Leliendal. De linkervleugelverdediger – die eigenlijk een ongelukkige eerste helft speelde – kapte naar binnen en schoot de bal, met rechts, snoeihard in de kruising. 0-1!
En na de goal van Leliendal is NAC het helemaal kwijt en is VVV ineens de betere ploeg. Hierdoor namen de ergernissen bij de Bredase spelers en supporters toe.

VVV begon, met dezelfde namen, ook prima aan de tweede helft. Met name de werklust was geweldig. Typerend hierin waren Joeri Schroijen en Aaron Bastiaans: beiden speelden voetballend niet geweldig, maar werkten zich allebei het snot voor de ogen.

Ondertussen werd, door het fysieke spel van VVV, de sfeer grimmiger. Een merkwaardig moment vond plaats toen Leliendal – die de tweede helft uitstekend speelde – geblesseerd op de grond lag, maar scheidsrechter Van Den Kerkhof weigerde dat de verzorging van VVV het veld betrad. Even later, na veel ophef, moest Leliendal er geblesseerd vanaf en was Simon Janssen zijn vervanger.

Even daarna kwam Schroijen, uit het niets, een-op-een met Olij. De stift van de Weertenaar werd echter gepareerd door de doelman. Dat was dé kans op de 0-2…
Maar ook NAC kreeg vlak voor tijd nog een dot van een kans. ‘The Seun of God’ verlengde, waarnaar Dekker de bal op de paal kopte.
Dit geluk moest toch op een moment ophouden. In een wat mindere fase, rond de 90e minuut, schoot invaller Tom Haye de bal van buiten de zestien knap raak. 1-1.

En dus kon VVV zich op gaan maken voor de verlenging. En dat werd nog een spektakelstuk. In de 103e minuut schoot Kees De Boer van 30 meter, maar nét naast, en slechts één minuut later kreeg ook NAC een gigantische kans. Adiléhou wist met een goed schot Van Crooij te passeren, maar gelukkig bood de paal redding.
Vlak voor tijd, in de 120e minuut, kreeg VVV nog één kans op de overwinning. Na een goede rush wist Levi Smans met zijn voorzet Sven Braken te bereiken, maar zijn inzet werd geblokt door een Bredase verdediger.

En dan nu, na 130 minuten speeltijd, moet VVV het gaan beslissen met penalty’s.

De eerste penalty aan Venlose kant wordt genomen door Braken, die hem koelbloedig binnenschiet. Nadat NAC ook hun tweede penalty benut, legt Brian Koglin aan voor de zijne. Zijn inzet wordt echter gepareerd door Olij. 2-1. De volgende twee penals (Stan van Dijck aan Venlose kant) worden binnengeschoten, waardoor De Boer moet aanleggen. Hij begint zijn aanloop… En ook zijn penalty wordt, in dezelfde hoek als die van Koglin, gestopt.

En dus, na 120 minuut bloed, zweet en tranen, verliest VVV in de eerste ronde van de KNVB Beker. Daarbij is de teleurstelling natuurlijk groot, maar de trots overstemt de teleurstelling snel. VVV heeft zich echt he-le-maal kapot gewerkt, complimenten zijn dus op zijn plaats. Ook hebben een aantal wisselspelers (met Van Crooij als uitblinker) zich uitstekend laten zien.
Vrijdag staat de volgende wedstrijd alweer op het programma – en niet de minste. Om 20:00 trappen we in De Oude Meerdijk af tegen FC Emmen. Forza Venlo!

Opstelling VVV: Van Crooij; Leliendal (69’ Janssen), Da Graca, Koglin, Dekker, Pachonik (75’ Munsters); De Boer, Van Rooijen (114’ Smans); Schroijen (114’ Van Dijck), Hajdaraj (75’ Braken) en Bastiaans (58’ Roemer)

Gele kaarten: Bastiaans, Schroijen en Da Graca

Wedstrijdverloop: 33’ 0-1 Leliendal. 89’ 1-1 Haye.

20 Responses

 1. chretien

  Mooi, zo snel al dit verslag!

  Goede wedstrijd gezien, die ook in ons voordeel had kunnen aflopen.
  Enkele spelers hebben zich nadrukkelijk laten zien.
  Het zal Luhukay niet zijn ontgaan.
  Blij dat we niet meer met een compleet vreemdelingenlegioen spelen.
  Ook menige jeugdspeler van her en der ziet dat hij wellicht bij VVV meer kansen krijgt dan bij de club waar hij nu zit.
  FORZA VVV!

 2. Gerardus

  Jammer voor de nederlaag en bedankt voor het snelle verslag!

  Dit team zou eigenlijk zo veel mogelijk wedstrijden moeten spelen zodat zo veel mogelijk spelers zo snel mogelijk ervaring op doen. Zonde dat we er daarom uitliggen.

  Ik vond VVV de tactiek van Luhukay wel interessant deze wedstrijd, met een 5-2-3 opstelling het proberen te doen. Niet eens geheel onlogisch aangezien je 3 fatsoenlijke en basisplaatswaardige verdedigers hebt. VVV speelde eigenlijk weer eens zoals afgelopen jaar en na een wat mindere beginfase begonnen ze de wedstrijd toch eigenlijk vrij simpel te controleren zonder echt super gevaarlijk te worden aangezien de spits nog erg jong is en vgm helemaal geen spits is en ook niet bepaald geweldig speelde. Wel hele lekkere goal voor Leliendal die niet al te veel gespeeld heeft en verder een prima pot op de mat legde. Eigenlijk bijna niets weggegeven maar helaas heeft Haye toch de individuele klasse om van afstand zo’n bal erin te leggen en mist Schrooijen die mega kans die hij moest maken.

  Schrooijen heb ik overigens nog niet een wedstrijd goed zien spelen en was vandaag ook weer veruit de zwakste schakel. Speel dan maar weer met Essanousi of Bastiaans als rechts/linksbuiten maar voorlopig maar even niet meer met Schrooijen. Ondanks zijn misser vind ik Koglin toch veruit de beste transfer van afgelopen zomer, behalve de 4 punten die zijn vrije trappen hebben opgeleverd werkt die man toch ontiegelijk veel ballen weg achterin. Ook nog een pluim naar van Crooij, die stond behoorlijk te keepen en kwam zelfs hoge ballen uit zijn doel, die keepte een voortreffelijke wedstrijd.

  Hopelijk niet te veel pijntjes aan deze wedstrijd over gehouden en op naar een resultaat in Emmen, daar hebben ze nog wat recht te zetten na afgelopen jaar!

 3. Hakkentrik

  Prima pot met voor wat mij betreft toch wel Leliendal als uitblinker. Met de komst van Braken ontstond er veel meer dreiging voorin, terwijl ook Roemer de verdediging van NAC aardig bezig hield. Pijnpunt blijft de spelhervattingen, met name de corners, die allemaal tekort of te laag zijn. Dat was tegen de Graafschap een drama en gisteren niet veel beter. Jammer van de gemiste penaltys die eigenlijk gewoon goed ingeschoten werden, maar door de keeper van NAC uitstekend gepakt werden. Maar niet getreurd, op naar Emmen.

 4. Koelie

  Een spannende, maar voetballend heel zwakke wedstrijd gezien waarin VVV zwaar onder druk stond en met 6-1 had moeten verliezen. Met dank aan paal, tijdrekken en Delano gebeurde dat niet. Heel veel inzet, maar nauwelijks een kans gecreëerd.
  Pluspuntjes naast Delano waren Koglin (onze enige succesvolle aanwinst), Da Graca en Pachnonik. Dik verdiende overwinning voor NAC .

  Voor vrijdag vrees ik het ergste. Dat wordt met dit spel een afstraffing. Als we toch gaan counteren start dan met Sorga in de spits, Roemer gewoon op rechts, Johansson op links en Schroijen thuis.
  Middenveld is een probleem, daar maakt eigenlijk niet uit wie speelt. Ze verliezen allemaal te snel de bal.

 5. Godfried

  Apart om te lezen hoe mensen de wedstrijd compleet anders gezien hebben dan ik…

  Hierbij enkele statistieken op een rij:

  VVV kreeg 32 schoten te verwerken deze wedstrijd, waarvan 22 binnen de 16 meter
  Had zelf een gemiddelde passnauwkeurigheid van slechts 64%
  Slechts 12% van de voorzetten kwamen aan!
  VVV heeft 235 keer het balbezit verloren
  Er stond 6 keer iemand buitenspel van VVV
  Heeft zelf in 120 minuten 4 keer op goal geschoten

  Nou, dat vat het spelbeeld wel aardig samen dacht ik zo. NAC was heer en meester. Vooral tegen het eind van de wedstrijd was het kans op kans voor de mannen uit Breda. Dat het 1-1 stond was een klein wonder.

  Maar goed, niet erg. Het is maar de beker. Maar vraag me wel af waarom Johansson niet bij de selectie zat en waarom Sorga geen minuten mag maken. Naar mijn inziens toch twee basisspelers binnen deze groep.

  Nu rusten en hopen op een beter resultaat tegen Emmen vrijdag.

  1. Godfried

   Oja, waar ik me echt elke week enorm aan erger… corners en vrije trappen… man man man.

   Nu wil ik zeker niet negatief doen. Maar kom op he. Op de laatste corner na is werkelijk alles vanuit een dode spelhervatting verprutst. Telkens komt de bal niet eens in de buurt van een VVV’er. Corners halen de rand 16 niet eens. Dit snap ik écht niet. De gemiddelde amateur kan vanaf de cornervlag een bal op de 11 meterstip leggen. Maar VVV lukt het simpelweg niet.

   Goed, nu vermoed ik dat het een tactiek is om de bal bij de eerste paal neer te leggen en deze dan door te koppen. Maar ik denk dat je nu zo onderhand wel mag stellen dat dit trucje niet werkt. Slinger die bal toch gewoon tussen de 11 meterstip en de 16. Veel gevaarlijker. Hup, train hierop!

  2. Gerardus

   Nou ik heb meer een wedstrijd gezien zoals vorig joar waar redelijk de controle was, uiteraard in de periode rond de winter waar alles goed ging en niet die periode daarna waar letterlijk niks goed ging. De statistieken liegen uiteraard niet maar kun je deels ook nuanceren. NAC heeft maar een schot meer op doel gehad dan VVV. Dat zegt natuurlijk veel over de schoten van NAC. Overigens had je die 37% balbezit ook wal mogen benoemen 😀

   Overigens heeft NAC eigenlijk ook niet heel erg veel grote kansen gehad. Op die knappe kopbal na en de bal die bijna in de kruising verdween van die donkere verdediger in de verlenging. Niet dat VVV er meer had, maar het was dan ook niet zo dat NAC fatsoenlijke 100% kansen kregen. Ik weet niet hoeveel schoten van hun richting het dak van de tribune verdwenen, maar dat waren er ook wel wat.

   Johansson kreeg vrijdag op het laatst nog een tik op zijn voet waardoor hij niet meer helemaal verder kon en Kees de Boer die laatste vrije trap moesten nemen die hij eigenlijk niet wou nemen en ook niet goed nam uiteraard. Dat is toch wel het grootste puntje van kritiek. Aangezien ze die met een variant nemen zullen ze daar wel op trainen, maar dat mogen ze trouwens wel een flink stuk opschroeven dan.

   Persoonlijk vind ik aan Sorga helemaal niets, hij doet mij heel erg denken aan Platje. Die voegde ook niets toe aan het team, maar het is simpelweg een speler die in de 16 moet staan en dan op de een of andere manier die bal voor zijn voeten krijgt en ze erin schiet, zoals hij deed in de eerste wedstrijd tegen Almere. Al lijkt hij mij wel een stuk verder dan Hajdraj en zou hij gisteren ook meer toegevoegd hebben dan hem denk ik. Maar goed, der Jos beslist en daar kunnen wij verder niets aan doen.

   1. Godfried

    Zo zie je maar dat iedereen de wedstrijden anders beleefd. Ik zag namelijk geen controle. Nul. Af en toe op goed geluk een counter kunnen plaatsen. Verder 120 minuten achter de bal aangelopen en was het veelvuldig alle hands aan dek achterin.

    Vwb Sorga. Ik ben van mening dat je hem ook niet als enige diepe spits moet opstellen, maar juist om Braken heen moet laten spelen. 433 met twee ‘centrumspitsen’. Om en om een flank vrij laten voor opkomende backs en Roemer flink van flank laten wisselen.

    Als je dan de bal blind wegrost naar voren staan er in ieder geval twee mensen die de bal kunnen opvangen. Braken als aanspeelpunt die de bal teruglegt of diep kopt op Sorga. Die al met al toch de topscorer is van VVV.

    Ik lees hier ook dat van Crooij een betere indruk heeft achtergelaten dan Zima. Mwa… Hij kan waarschijnlijk beter meevoetballen en deed het gisteren inderdaad naar behoren. Maar ik heb Zima absoluut al een paar keer punten zien pakken dit seizoen voor VVV. Een op een is hij uitstekend en heeft uitmuntende reflexen. Daarnaast redelijk imponerend voor de tegenstander. daar loop je niet op door in ieder geval.

   2. Gerardus

    “Godfried, dat klopt. Ik vond de counters toch af en toe vrij goed en simpel uitgespeeld, en met uitverdedigen vond ik dat regelmatig de rust redelijk bewaard werd, niet altijd natuurlijk. Maar NAC heeft niet echt een uitgespeelde kans gehad, dat bedoelde ik dus vooral met controle. Dat achteruit lopen dat zal allemaal wel, als ze maar niet gevaarlijk worden 🙂

    Maar zoals je zegt iemand kan het volledig anders gezien hebben en dat maakt ook niets verder. Feit is dat ze niet hoefden te verliezen iig.

    Met je andere punten ben ik het wel mee eens. Alleen heb ik zelf mijn twijfels over Sorga, vind het ook niet zo’n technische speler maar vooral een doelgerichte speler. Daarnaast helpen die interland periodes steeds ook niet mee terwijl onze competitie doodleuk verder gaat.

   3. DeOtjes

    Ik heb enkel de eerste helft gezien (en een klein stukje van de 2e helft) en VVV werd eigenlijk gewoon overlopen. Leliendal had het lastig maar toch vind ik het een sterkere back dan Simon. Lijkt fysiek wat sterker en wat wendbaarder.

    van Crooij komt wat zelfverzekerder over in het doel. Het is iig niet alleen maar leunen op de reflexen en bij iets moelijkere ballen gewoon wegstompen 9met de nodige risico’s. En ja Zima heeft een paar goede reddingen gehad maar heeft ook een paar blunders gemaakt. Ik heb niet het gevoel dat er een keeper staat die de verdedigers rust geeft. Iets wat ik bij van Crooij wel heb. In dat opzicht dat je de zwakke plekke van van Crooij kunt verdedigen. Bij Zima zijn die zwakke plekken te onvoorspelbaar waardoor je als verdediger met teveel factoren achter je rekening moet houden.

    Voor de rest vond ik Schroijen en Bastiaans tegenvallen. Veel energie maar weing rendement op die posities. Waarbij Schroijen eigenlijk continu zijn acties te ver doordrijft met balverlies als gevolg.

  3. RuiverCity

   @Godfried. Je hebt helemaal gelijk. Over de gehele wedstrijd 4x (!) op doel geschoten en dan zijn er op dit forum nog mensen dat VVV een prima pot heeft gespeeld. Er waren enkele goede combinaties te zien, maar dat is natuurlijk veel te weinig. NAC is, net als de Graafschap niet in goede doen.
   Dat de VVV spelers hard werken, lijkt mij een eerste vereiste anders ben je het geel-zwarte shirt niet eens waard.
   De 1-1 komt door het niet meeverdedigen van Joeri Schroyen. Hij laat die Haije gewoon van hem weglopen.
   Delano van Crooij wordt hier ook als uitblinker gezien. De reddingen die hij had kwamen bijna allemaal recht op hem af en drie keer stond de paal een tegengoal in de weg. Als je na twee strafschoppen toch merkt dat ze allebei door het midden gaan, denk je bij de derde dan niet eens: “verrek laat ik eens blijven staan!” John Roox had hem daar ook attent op kunnen maken!!! Wel een compliment voor Delano van Crooij voor zijn uitkomen! Daar zit eindelijk vooruitgang in!!!
   Leliendal gaat hopelijk meer minuten maken, dan kan hij Simon Janssen eindelijk aflossen op die plek.
   Koglin en Da Graca speelden goed. Als Roemer fysiek sterker was en meer lef had gehad, was hij gisteravond drie keer alleen op de keeper kunnen aflopen.

   Seuntjens blijft toch een heerlijk aanspeelpunt, waardoor het middenveld van NAC constant kon aansluiten.

 6. twiggy11

  NAC heeft verdiend gewonnen maar waar ik mij wel aan heb gestoord waarom heeft hij schrooijen zolang laten staan iedere bal verspilde hij of kwam niet aan hij miste een gigantische kans op 0-2 maar dat deed hem volgens mij niet zoveel hij stond erna gewoon met de tegenstander te praten of het een vriendschappelijk potje voetbal was normaal ben je doodziek als je zo een kans heb verpruts.Meschien had luhukay Zima op doel moeten zetten toen de strafschoppen reeks eraan kwam met die lengte was het meteen een stuk moeilijker geweest voor de tegenstander

 7. RuiverCity

  @Twiggy11.
  Helemaal met je eens wat betreft Schroyen (lijkt wel of het allemaal wat minder boeit) en het wisselen van de keeper voor de penalty’s. Die ballen heeft Luhukay blijkbaar niet, daar waar Van Gaal die wel had.

 8. clubman

  Achteraf is mooi wonen.
  Had Luhuhay Zima ingebracht voor de penalties en had hij er geen gepakt, dan zou hij het helemaal verkeerd gedaan hebben omdat Van Crooy zo lekker in de wedstrijd zat (of welke andere reden dan ook).
  Dit soort commentaar is te makkelijk. Net zoals ik na de lotto-trekking ook altijd moeiteloos de 6 goeie cijfers weet in te vullen.

 9. Er worden in de commentaren van de volgers op deze site een aantal zaken benoemd waar ik het helemaal mee eens ben…
  Van Crooij keepte een prima wedstrijd.
  Onze 1e keeper weet dat er een prima reserve keeper op de bank zit en dat zal hem scherp houden…
  Er is best wel wat aan te merken op het centrale verdedigingsduo Koglin en Da Graca, maar ik zou ze de komende tijd lekker laten staan zodat ze lekker op elkaar ingespeeld raken en weten wat ze aan elkaar hebben.
  Liliendal: ik ben fan van zijn technische kwaliteiten. Hij speelde net als in de 1e wedstrijd tegen NAC ook nu heel wisselend. Soms denk je, kan hij wel verdedigen? Andere momenten zie je een opkomende back met veel potentie en alle kwaliteiten die tegenwoordig van een moderne back gevraagd worden.
  Bovendien bleek uit de cijfers dat hij in de 1e helft de meeste intercepties had van alle spelers…
  Maar hoe is het met zijn mentaliteit en hoe ligt hij in de groep? Ik heb natuurlijk geen idee, maar mijn gevoel zegt dat daar misschien wel het probleem ligt ook omdat Luhukay hem eigenlijk niet opstelt…
  Post heb ik gisteren niet gemist.
  De Boer heeft een mooie techniek, maar lijdt nog steeds te veel balverlies, ook gewoon bij eenvoudige passing naar medespelers.
  Van Rooijen speelde volgens mij een prima wedstrijd voor zover ik het kan beoordelen…
  Schroijen: valt mij al de hele tijd tegen.
  Is enerzijds soms de gevaarlijkste aamvaller, maar veel acties mislukken en hij lijdt ontstellend veel balverlies, en ik heb een hekel aan al dat misbaar van hem, wat mij betreft voorlopig even banken…
  Roemer: viel goed in, stichtte veel gevaar, maar moet nog veel leren om meer rendement uit zijn acties te halen, dus veel laten spelen en alles nabespreken met de staf.
  En in het algemeen, hier al eerder genoemd: graag veel trainen op vrije trappen en hoekschoppen, want daar is veel meer uit te halen, is nu echt ondermaats. Sowieso moet die bal verder het strafschopgebied in spelen zodat Braken überhaupt bereikt wordt…

  1. Godfried

   “De Boer heeft een mooie techniek, maar lijdt nog steeds te veel balverlies, ook gewoon bij eenvoudige passing naar medespelers.”

   Dit bedoel ik met “mensen zien de wedstrijd anders”. Uit statistieken blijkt namelijk dat de Boer (na Dekker en Da Graca) juist het minste balverlies leed. 73% van zijn passjes kwamen aan. (da Graca 74% en Dekker 80%).

   Belabberd in dit opzicht waren Hajdaraj (50%), Janssen en Pachonik (52%). Smans was hierin nóg slechter met 40%, maar hij stond maar heel even op het veld, dus dat percentage is niet representatief.

   Bron: sofascore.com

   1. Goodie

    Bij dit soort statistieken moet je natuurlijk wel altijd een slag om de arm houden. Intercepties zijn intercepties, daar kun je niet omheen. Maar je kunt Pachonik die in een wedstrijd 5-10 voorzetten geeft niet vergelijken met de Boer.

 10. Maar ik zie die wedstrijd en zie inderdaad ook dat veel passes van de Boer wel aankomen natuurlijk, maar toch verspeelt hij nog te veel simpele ballen. Kun je nagaan hoe zijn percentage zou zijn als hij dat uit zijn spel zou kunnen halen…

 11. Goodie

  Een aantal spelers vallen in een team met wisselspelers compleet door de mand, waar andere zich wel positief laten zien. Ik zou toch eens graag de volgende opstelling zien:

  Zima
  Pachonik–Koglin–Da Graca–Dekker/Leliendal
  —Post–Janssen—
  –Smans/Sorga–
  Roemer–Braken–Johansson

  – Janssen heeft het goed gedaan als linksback, maar ik mis hem naast Post.
  – Sorga is een goede speler, maar als diepste spits kom je daarmee niet aan voetballen toe, kan fysiek niet op boksen tegen 2 CV’s.

Leave a Reply