VVV-Venlo voor het eerst sinds 25 jaar weer kwartfinalist in de beker

Met drie wedstrijden in zeven dagen achter de rug en vier wedstrijden in negen dagen voor de boeg, zijn het drukke tijden voor VVV. De eerste in de komende serie van vier is Go Ahead Eagles, in de achtste finale van de TOTO KNVB Beker.

Maar liefst acht nieuwe namen stuurde Hans de Koning het veld in ten opzichte van de wedstrijd afgelopen zondag tegen SC Heerenveen. Alleen Gelmi, Janssen en Roemer mochten blijven staan. Voor de rest koos de oefenmeester voor nieuwe, verse krachten tegen zijn oud-werkgever.

De eerste tien minuten gingen redelijk geruisloos voorbij. Een poging van Coric aan VVV zijde en een eventuele strafschop aan de andere kant waren de enige wapenfeiten tot nog toe. Bij dat laatste geval wuifde scheidsrechter Martens de vraag om een penalty resoluut weg. En vanwege het feit dat er geen VAR aanwezig was deze avond, konden de Venlonaren gelijk rustig ademhalen.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Go Ahead Eagles. Het was middenvelder Brouwers die opstoomde en helemaal de achterlijn wist te bereiken. Hoewel Coric goed met zijn man meeliep, werd de Kroaat kinderlijk eenvoudig afgeschud en kon Brouwers de bal terugleggen op Mulenga. De oud-spits van FC Utrecht schoot de bal in de korte hoek, maar gelukkig voor VVV eindigde de poging op de paal. In de tegenstoot probeerde Arias het van afstand. Met het natte veld kon dit eventueel gevaar opleveren, maar de bal moest dan echter wel tussen de palen.

De volgende mogelijkheid was wederom voor VVV. Bastiaans, nog amper aan bod gekomen deze wedstrijd, kwam aan de linkerkant van het veld in balbezit en trok naar binnen. Hij leek zich vast te lopen, maar met een onverwachte beweging creëerde hij toch ruimte voor het schot. Met zijn mindere linkerbeen poeierde Bastiaans de bal achter Eagles-doelman Gorter. Een doelpunt die toch wel een beetje uit de lucht kwam vallen. Gelijk vanaf de aftrap kregen de gasten meteen de mogelijkheid om de stand alweer in evenwicht te brengen. Een voorzet vanaf de zijkant kon vrij worden ingekopt, maar D. van Crooij wist de bal over zijn goal te tikken. Ook enkele kleine kansjes daarna leverden geen doelpunt op, en zo zocht VVV met een 1-0 voorsprong de kleedkamer op. Het was een zeer matige wedstrijd waarin Go Ahead licht het overwicht had, maar dit niet uit wist te drukken in doelpunten. VVV kwam er zo nu en dan ook uit, maar had een fraai doelpunt van Bastiaans nodig om de voorsprong te pakken. Hopelijk konden de Venlonaren dit volhouden in de tweede helft.

De gasten uit Deventer begonnen voortvarend aan de tweede helft. Wéér was het de boomlange Mulenga die de bal op doel kon werken. D. van Crooij was op zijn hoede en sloeg de bal uit zijn doel. Ook de lage schuiver die daarna volgde was een prooi voor de vervanger van Kirschbaum. Maar de Eagles bleven aanzetten en waren nu echt nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker. Vooralsnog wisten de Venlonaren zonder al te veel moeite stand te houden.

Na precies een uur spelen ging De Koning voor de eerste keer wisselen. En niet te zuinig. Swinkels, Janssen en V. van Crooij verlieten alle drie het veld. Hun vervangers waren Da Graca, Post en Linthorst. Misschien dat dit het voetbal ten goede kwam. Het leek er niet op. Sterker nog, Go Ahead Eagles kreeg een reuzekans om de 1-1 te maken. Mulenga kwam oog in oog te staan met D. van Crooij, maar wederom was de Venlose doelman een sta-in-de-weg voor de spits. Ook in de daaropvolgende minuut moest D. van Crooij nog twee keer aan het werk. Het stond echter nog altijd 1-0 in het voordeel van de thuisploeg.

Het was bar en boos wat de Venlonaren lieten zien. De Koning besloot nogmaals in te grijpen en bracht Dekker voor Kum. De ervaren verdediger had het moeilijk op de rechtsbackpositie en de wissel was dan ook logisch. Ook de laatste wissel liet niet lang op zich wachten. Coric, toch niet echt overtuigend, had het 75 minuten volgehouden en werd vervangen door Machach. Het was nog een kwartier tegenhouden voor VVV, en wie weet konden de Venlonaren in de tegenaanval voor gevaar zorgen. Dit lukte ook nog bijna. Bastiaans kwam na een goede actie van Machach in balbezit en legde de bal panklaar op het hoofd van Arias. De kopbal ging helaas net over het doel van Gorter. Het was pas de eerste kans van de tweede helft voor VVV, en we zaten al in minuut 80. Even later kreeg Arias nog een kans na een handig balletje van Machach. Deze keer was het wel raak, maar ging ook de vlag omhoog voor buitenspel. Balen! Na het bekijken van de herhaling al helemaal, want het leek toch bij lange na geen buitenspel te zijn.

Intussen was het alweer een tijdje geleden dat Go Ahead gevaarlijk was en moesten de Venlonaren alleen nog de vijf minuten durende extra speeltijd zien door te komen. Zonder kleerscheuren lukte dit en zo voegt VVV zich sinds het seizoen 1995/1996 weer eens bij de laatste acht van het bekertoernooi.

Het was absoluut niet best wat VVV liet zien, maar de overwinning is binnen. Voetbal is een spelletje waarbij het draait om het scoren van doelpunten en daarin was VVV deze wedstrijd simpelweg beter. In deze drukke periode is het natuurlijk zeker niet gek dat het af en toe wat minder gaat. Daarnaast misten er ook een flink aantal basisspelers en is het feit dat er alsnog is gewonnen hoopgevend. Ook D. van Crooij verdient de complimenten. De doelman, vaak bekritiseerd de afgelopen tijd, keepte een uitstekende partij en hield de Venlonaren meermaals op de been. Afijn, VVV zit zaterdagavond in de koker en het is nu afwachten wie de tegenstander in de kwartfinale is. Wanneer we dat weten staat een dag later de volgende competitiewedstrijd alweer op het programma. In de Grolsch Veste is dan FC Twente de tegenstander.

VVV-Venlo-Go Ahead Eagles 1-0 (1-0)

Scoreverloop:

’35 Bastiaans 1-0

Opstelling VVV-Venlo: D. van Crooij, Kum (Dekker ’71), Gelmi, Swinkels (Da Graca ’60), Schäfer, Janssen (Linthorst ’60), V. van Crooij (Post ’60), Coric (Machach ’75), Bastiaans, Arias, Roemer

Opstelling Go Ahead Eagles: Gorter, Eersteling, Beukema, Veldmate (Bakker ’81), Kuipers, Lucassen, Eyibil, Brouwers, Rabillard (Botos ’78), Mulenga (Hendriks ’78), Ross (van Hoeven ’32)

29 Responses

 1. Goodie

  Een aantal spelers vielen me toch een partij tegen zeg. Maakt ook duidelijk waarom deze spelers zelden spelen.
  De spelers die imo een voldoende scoorden waren Roemer, Bastiaans, Delano v. Crooij en Schäfer. Lijkt me dan ook einde verhaal voor Hunte en Hupperts als je zelfs nu geen basisplek krijgt. Je ziet aan het doelpunt en de actie van Bastiaans waarbij hij met een stift 2 tegenstanders voorbij komt, dat er meer voetbal in deze jongen zit dan in Hupperts en Hunte.

  Uiteindelijk heeft HdK gegokt en gewonnen. Dan gaan we zaterdag Ajax, Nec, Heerenveen of Excelsior loten. We hebben dus gewoon serieus kans om de halve finale te bereiken.
  Nu op naar Twente (met een fitte selectie).

  1. supportertje

   Zeker Delano heeft zich goed hersteld van het debacle wat hij heeft mee moeten maken en ondergaan. Heeft goed het doel verdedigd met een paar hele sterke reddingen.

 2. idderzienmeining

  Nou, dat was een zwaarbevochten overwinning. Wat VVV gisteren in balbezit liet zien was mijn inziens toch wel ERG armoedig. Weinig beweging zonder bal, weinig mensen die de bal in de voeten wilden hebben, veel ballen die zomaar naar voren werden gerost … met andere woorden: voetbal op basis van toeval i.p.v. voetbal met een idee !

  De opstelling was door Hans de Koning compleet overhoop gegooid. Naar mijn mening trouwens TE veel want een club als VVV kan niet zomaar even 8 spelers wisselen en dan verwachten dat het nieuwe elftal de baas op het veld is … persoonlijk had ik het middenveld niet gevormd met deze drie mensen en had ik van de twee buitenspelers er minimaal eentje laten invallen en gestart met Torino Hunte.
  Daarnaast zijn twee backs van het kaliber Kum en Schafer in combinatie met Gelmi en Swinkels als verdediging op zich prima verdedigers maar in balbezit is het echt niet geweldig wat betekent dat er van achteruit nooit een fatsoenlijke inspeelpass komt en VVV dus aan het voetballen komt. Echt een slechte keuze vond ik dat en mede de reden van het verloop van de wedstrijd op deze manier !

  Go Ahead Eagles heeft grote delen van de wedstrijd het spelbeeld bepaald, de meeste kansen gehad en eigenlijk amper iets weggegeven.
  Maar goed: na afloop stond 1-0 op het scorebord en dus zitten we in de kwartfinale en laten we eerlijk zijn –> uiteindelijk is DAT wat telt in bekervoetbal.

  Op naar zondag als we gaan starten aan een nieuwe zware week in de Eredivisie met drie lastige opponenten … FC Twente, Vitesse en Fortuna Sittard. Benieuwd hoeveel punten we uit deze 3 wedstrijden uit het vuur weten te slepen !

 3. Donderspeech

  Dat was niet heel bijzonder gisteren… Kan me niet heugen dat er ooit 4 zulke trage verdedigers opgesteld stonden. Gelukkig stonden we bijna continu op eigen helft te verdedigen zodat snelheid niet nodig was. Vanaf dat Machach in viel kwam er meer voetbal in de ploeg. Delano keepte een puike wedstrijd. Op naar de laatste 8. Kortste weg naar Europees voetbal. Is ons in 1986 ontkomen in de halve finale in zuid Limburg. We hebben nog iets te goed….

 4. VVV 4ever

  We hebben met een fantasie-opstelling de kwartfinales bereikt, en neem aan dat we de die wél serieus gaan nemen?…..
  Machach brengt inderdaad veel meer voetbal in het elftal, een speler waarvoor ik naar het stadion kom!…
  Prachtige goal van Bastiaans, met z’n chocolade been rost ie m er ffkes lekker in zeg…
  Roemer een groeibriljantje, zeker met onze spelopvatting een zeer bruikbare speler!…

  Forza VVV!!!

  1. Ievel Knievel

   Als VVV laat zien dat het zich de komende tijd veilig kan spelen, dan kan je jezelf daarna ook vol focussen op de beker.

   Dan moeten er gewoon zo snel mogelijk, zo veel mogelijk (als kan) punten gepakt worden in de competitie. Onze concurrenten moeten onderling nog vaak tegen elkaar spelen, dus die laten zeker punten liggen. Winnen wij van directe concurrenten en pakken we tussendoor nog af en toe wat bonuspunten (gelijke spelen) tegen hoger geklasseerde ploegen mee, dan ben je veilig.

   Het voordeel van veel wedstrijden in een korte tijd is dat je enorme sprongen kan maken op de ranglijst, zeker als de concurrentie het laat afweten.

   Dan even qua omdenken. Als je met met zulk voetbal, zo makkelijk doorkomt in de beker, waarom vlogen we er de afgelopen 25 jaar dan steeds zo snel uit? Ook al is het niet om aan te gluren, dan zijn we alsnog beter dan soms zelf denken.

   1. Goodie

    Wanneer de concurrenten tegen elkaar moeten gaat er ook 1 vd 2 punten pakken.
    De komende 8 wedstrijden heeft VVV een lastig programma:
    Twente, Vitesse, Fortuna, Sparta, Utrecht, AZ, Vitesse, Feyenoord. De kans dat we onze opgebouwde voorsprong van 6 punten kwijt zijn na dit programma is redelijk aanwezig.

   2. Ievel Knievel

    Ja, maar het is, afgaande op de 1 seizoenshelft, niet 1 team dat er met kop en schouders boven uitsteekt. De kans is dus groot dat directe concurrenten de komende periode dus punten laten liggen.

    VVV zou un dit wat moeilijkere programma 4, 5, 6 of misschien 7 punten kunnen pakken. Dan hoef je daarna (als het meezit he; en daar heeft de technische staf een flinke hand in) nog maar 13 t/m 10 punten te pakken om je zo goed als veilig te spelen (naar verwachting dan). Daar heb je dan nog 9 wedstrijden de tijd voor. Maar dan moet je wel in je sterkste opstelling spelen. Spelers laten “voetballen” en je tactiek en wissels moeten kloppen.

   3. Ievel Knievel

    Je moet dan dus eigenlijk wel van Fortuna winnen. Niet makkelijk, maar dat moet eigenlijk als je de ambitie hebt om niet te willen degraderen. Bonupunten tegen de rest, waarbij het vooral tegen Utrecht en/ of Sparta mogelijk zou moeten zijn om een punt te kunnen halen. Misschien zit er daarna nog een verrassing in het vat. Zeker, omdat onze topscorer zich wil laten gelden?

  2. Real VVV

   Roemer heeft me inderdaad erg positief verrast de afgelopen wedstrijden al was hij gisteren de tweede helft wel grotendeels onzichtbaar. Het sterke aan Roemer is toch wel dat hij 8 van de 10 keer gewoon een prima voorzet aflevert. Korte versnelling en voortrekken de bal. Het lijkt heel simpel, maar er zijn maar weinig spelers die het kunnen. Is veelbelovend. Die Bastiaans heeft ook potentie voor VVV-begrippen. Hij is doelgericht en heeft een prima techniek. Dat is toch al aardig wat. Leuk om te zien dat de laatste tijd de eigen jeugd van zich laat horen. Dat is toch ook jarenlang anders geweest.

   1. supportertje

    Heb nog even het doelpunt van Bastiaans gezien, wat een beauty. Zet daarbij toch aardig wat verdedigers op het verkeerde been. Zijn wending vooraf was iets wat de verdediging niet bij kon houden. Echt het bos in gestuurd.

   2. ponnie veag oet de pan

    Als roemer nu ook nog de actie naar binnen trekken en dan die bal in de kruising mikken (ala robben) in de trucendoos heeft kan hij een hele leuke en verassende speler worden!

   3. Dat zou inderdaad mooi zijn…
    Joshua John probeert dit al steeds meer, is absoluut een wapen als je zowel buitenom als binnendoor je actie kunt maken…
    Maakt het voor een verdediger van de tegenstander een stuk lastiger!

 5. roeljenssen

  Trouwens ook wel eens mooi om complimenten uit te delen aan je (collega) supporters van GAE voor het prachtige spandoek wat ze gisteren in ons mooie stadion hadden hangen!

   1. supportertje

    “Chefdoek” kan wel eens flink teleurgesteld zijn, maar is een persoon die heel veel doet voor de club VVV en de supportersvereniging. Is er altijd bij zo wel uitwedstrijden als thuiswedstrijden en zijn maatje, en samen doen zij heel veel in de aanloop hier na toe. En is een door en door supporter van VVV met het hart op de goede plek.

 6. chretien

  Wedstrijd tegen Go Ahead gewonnen met tweede garnituur. Heb de indruk dat het voor VVV niet zo hoefde? Gegokt en gewonnen. Ja dan heb je het goed gezien.
  Weekend slecht spelen tegen Twente en dan in de laatste seconde stiekem een winnend 0-1 doelpunt maken? Van mij mag het. Het zal wel een heel zware wedstrijd worden.
  Volgens de site van VVV heeft Romer een amateurcontract en Bastiaans zijn contract loopt einde seizoen af. Klopt hopelijk niet..

  1. supportertje

   Denk dat Bastiaans de volgende groeibriljant kan zijn en gekoesterd moet worden. De wijze waarop hij speelt en de inzet mogen er al zijn. Vooral dat lobje en zichzelf vrijspelen met daarna een zeer goede voorzet mocht er zijn. Duid in mijn optiek dat er een behoorlijke voetbal intelligentie aanwezig is. Ook oog hebben waar je de bal heen stuurt als je hem hebt is belangrijk om kansen te creëren.

   1. supportertje

    Daar zie ik Bastiaans toch niet bij staan. Dus werk aan de winkel voor VVV voordat dit talent gaat verdwijnen.

   2. Mee eens! Mooi doelpunt, ook nog een paar goeie acties, niet alles lukt maar hij is pas 18! Inderdaad contract ASAP verlengen!

   3. supportertje

    Kreeg van mijn voetbalmaat door dat hij nog tot juni vastligt met een optie voor nog een jaar. Net als heeft gezegd, openbreken en voor een paar jaar vastleggen.

 7. YowVVV

  Gelukkig was GAE zwak ik de afwerking en was Delano MOTM. Reserves hebben zich niet echt laten zien. Wel mooi van de kwartfinale, alleen dan wel een basiselftal opstellen, iedere ronde is toch ook goed voor de kas. Halve finale zou mooi zijn, wat te denken van tegen ajax in de finale, dan heb je gewoon Europees voetbal. Maar, zo ver is het nog lang niet. Post hopelijk zondag beter, wat viel hij slecht in, had met rood (2x geel) van het veld kunnen gaan. Passie en tomeloze inzet waardeer ik aan hem, maar soms zo onbesuisd.. Machach viel erg sterk in.

  1. Ievel Knievel

   Helaas mag je als verliezend finalist Europa niet meer in als de winnaar al verzekerd is van Europees voetbal. Het ticket gaat dan naar de eeerstvolgende hoogste op ranglijst, meen ik.

 8. pierre

  2 oud-VVV-ers verlaten Willem 2
  John Yeboah wordt volgens Tilbo.com verhuurd aan Almere Citu
  Kokkinis heeft een contract getekend bij Ergotelis FC 2e niveau Griekenland.

  1. dekoel

   Helaas, de dag die een keer komen zou, we blijven VVV, de dag dat wij gaan promoveren komt ook weer, met 6-10 miljoen voor Giakomakis, Jos aan het roer en Stan en Marco en andere blijven, al zal er gekrompen moeten worden, maar volgens mij krijg je als degradant wel iets van een overbrugging van de KNVB. Laten we vvv niet wegzetten als een amateurvereniging, zoals sommige nu doen. Kijk het stadion en rondom het stadion, laatste jaren ziet het er toch steeds beter uit. Qua team afgelopen jaren veel strijd gezien, die de kwaliteit hoger maakte dan ie was. Dit jaar, een geweldige spits, ook dit is werk van VVV, kijk eens wat een x-som. Top! Verder achterin, toch te oud, traag of onervaren gebleken. Keeper, prima, maar zou hij kunnen blijven. Middenveld, Post jaren top, enorm bedankt voor alle jaren, kon het allemaal niet compenseren dit jaar, in helaas ook niet individueel zijn beste jaren, verder ontbrak er creativiteit en diepgang op het middenveld. Nooit constante factors. Voorin, een goudhaantje. Vito sterk in het begin van het seizoen, in januari en nu op het einde, overall viel het mij toch wat tegen. Hij is een van de mannen die zijn verlies moet nemen en nu vvv mede verder kan helpen, maar wil hij zelf nog. Post, leider, clubman, bijna een standbeeld waard. Ik gun hem een lucratieve stap, bijv. in de zandbak. Scherven rapen, leren, veel Nederlandse inbreng volgend seizoen, enkele huurlingen en vertrouwen op de vvv leiding. Want blijft deze, dan zullen wij weer floreren, bedankt voor de afgelopen jaren. Op naar nieuwe avonturen en durf te investeren want directe terugkeer binnen 1-2 jaar is denk ik wel noodzakelijk. Forza VVV

Leave a Reply