VVV-Venlo wil meewerken aan vertrek Zima, Da Graca en Pachonik

Algemeen directeur Marco Bogers heeft tegenover Voetbal International laten weten dat VVV-Venlo mee wil werken aan het vertrek van grootverdieners Lukas Zima, Kristopher Da Graca en Tobis Pachonik.
Zowel Zima als Da Graca zijn vrij snel gepasseerd door Luhukay en worden nu dus alweer naar de uitgang gestuurd. Van Pachonik was al langer bekend dat beide partijen een vertrek wel zien zitten, maar de vertrekwens van de Duitse rechtsback is nog niet vervuld.

Eerder werd al gemeld dat VVV ook alweer afscheid wil nemen van Sorga. Ook dat wordt nu door Bogers bevestigt: “We zijn daarover in gesprek met D.C. United”.
Met het vertrek van deze spelers hoopt VVV ruimte te maken voor een diepgaande middenvelder en een rechtsbuiten. Hiervoor gaan ze, volgens Bogers, op zoek naar “buitenkansjes op de Nederlandse markt”.

51 Responses

 1. idderzienmeining

  Ik ben bang dat alleen verscheuren van contracten gaat leiden tot een afscheid van deze jongens. Daar zal weinig interesse voor zijn als er een afkoopsom moet worden neergelegd ….

  We gaan het zien, hopelijk worden eventuele aanwinsten ook echt spelers die iets toevoegen !

  Met name flankspelers zijn de laatste jaren amper voltreffers gebleken helaas

   1. Venlooow

    Van Pachonik was idd langer bekend. Beste rechterverdediger die wij in jaren hebben gehad.
    Zima vond ik te onzeker, ondanks zijn lengte steeds maar de ballen weg stompen. Hopelijk komt er nog een goede Nederlandse/Duitse keeper voor in de plaats.
    De Graca is voorbij gestreefd door Van Dijck. En communicatief vond ik hem ook.niet zo sterk.
    Van Sorga snap ik het alleen niet helemaal. Speelde zijn eerste wedstrijden goed en toen compleet uit de picture verdwenen?

   2. DeOtjes

    Pacho wil zelf weg. Sorga heeft wat interlands gehad en is geblesserd geweest waardoor hij minder inzetbaar is geweest.

 2. Leonardus

  Dit toont toch maar weer eens het onvermogen van Valckx. De ene na de andere buitenlandse misser staat op zijn conto.

  Daar komt ook nog bij dat VVV met name in de persoon van Valckx de ontwikkelingen in de lagere divisies in Nederland structureel heeft genegeerd.

  1. Grad

   Leonardus en Kuebke jullie vervallen steeds in herhaling, inmiddels kennen we jullie standpunt wel. Hebben jullie verder nog iets van andere toegevoegde waarde te melden?

 3. Oelie op zuid

  Pachonick is de beste rechtsback die we de laatste jaren hebben gehad. Vele malen beter dan die luchtdekkende Rutten. Hij heeft echter een te hoog salaris en vertrekt aan het einde van het seizoen ivm einde contract. Da Graca had ik meer van verwacht. Was zelfs kort international. Was niet te verwachten dat hij zou gaan falen. Kun je Valkcs niet de schuld van geven. Zima??? Is geen mooie keeper kwa stijl maar VVV had tot voor kort een van de minste tegendoelpunten. Scouten in de lagere divisie? Talenten die daar spelen hebben zich ook niet bewezen en kosten bakken met geld.

  1. Als je er in de voorbereiding al vier om je oren krijgt tegen Helmond Sport dan ben je gewoon niet zo’n hele geweldige keeper. De beste man zorgt alleen maar voor onzekerheid in de verdediging met zijn eeuwige getwijfel over wel of niet uitkomen.

   Da Graca is communicatief ook niet echt sterk. De scheidsrechter roept bij een inworp heel hard ‘Helmond bal’. Da Graca pakt de bal, en wil ingooien. Maar een Helmond speler wil natuurlijk de bal hebben. Heel opstootje, waarop hij doodleuk tegen de scheids zegt ‘I didn’t understand what you said, I thought it was our throw-in’

  2. rongo26

   Pachonik is geen schim meer van de speler die hij initieel was. Heel vreemd, maar goed voor beide partijen dat hij vertrekt.

   Zima heb ik nooit begrepen. Ook het feit dat we 4 keepers hebben….

   Da Graca. Ook weer zo’n vreemd geval. Aardig CV, aardige start en daarna alleen maar minder. Zelfs in KKD is die nu niet stabiel.

 4. Heb er totaal geen moeite mee als deze spelers zouden vertrekken. Maar je kunt je alleen afvragen wie er op deze reserve – dan wel totaal uit vorm zijnde spelers zit te wachten….
  Hopelijk hebben ze hele goeie zaakwaarnemers….🙏

 5. Ievel Knievel

  Het wordt me hier vast niet altijd in dank afgenomen en je mag het soms zelfs niet zeggen, maar ik doe het toch.

  Deze post, met daarin de woorden van de beleidsbepaler Bogers zelf, doen mij toch ernstig de wenkbrauwen fronsen en dit is precies de reden waarom ik dhr. Bogers niet geschikt acht als algemeen directeur van VVV. En nogmaals, op basis van zijn eigen uitlatingen. Vaker dan eens.

  Bogers is degene die boven en naast Valkx staat en natuurlijk het beleid van Valkx moet goedkeuren, aanpassen of afkeuren. Je moet natuurlijk nooit iemand binnen je club de volledige vrije ruimte geven. Dat is vragen om problemen. Bij Valkx heb ik de indruk, hij moest er eerder voor weg bij PSV (alarmbellen zouden moeten afgaan) dat hij alleen zaken doet met een beperkt clubje aan zaakwaarnemers, waar wij de status niet van kennen (hoeft ook niet, dat is iets voor Bogers), zaakwaarnemers die dus een onevenredig grote invloed op ons technisch beleid hebben en daar ook nog financieel van meeprofiteren.

  Ik heb weinig tegen Valkx, het is een eer dat iemand met zijn status van dienst zich voor onze club wil inzetten, maar dan moet Valkx wel tegengas krijgen en in het belang van de club handelen. Nu spelen er misschien toch wat te veel andere belangen mee. Het is natuurlijk niet makkelijk voor Valkx en VVV om aan goede spelers te komen, dat vooropgesteld en dat wat wij zien op technisch beleid kunnen noodgrepen zijn, maar de conclusie is wel dat het niet wenselijke noodgrepen zijn voor de lange termijn-agenda van je club.

  Zeker als de trainer, waar je volledig voor gaat, niets met het aangetrokken spelersmateriaal van plan is te doen en de jeugdspelers een kans geeft. Waarom dan überhaupt weer een klein vreemdelingenlegioennetje aantrekken? Is toch zonde dan? Hoe zit het nu met die afstemming en evaluatie (waar we nooit meer iets over gehoord hebben) in de afgelopen zomervakantie, daar waar men onnodig weken/ maanden voor had uitgetrokken. Er is de afgelopen seizoenen letterlijk aan miljoenen over de balk gesmeten. Zelfs dit seizoen nog. Dat kan niet!

  De Graca is vorig jaar in degradatiestrijd gecontracteerd met als doel om hem ook voor dit seizoen aan VVV te verbinden, met daarin dus ook het risico op degradatie. Als deze speler zwaar op de loonlasten drukt, waarom is deze speler dan gecontracteerd voor een langere tijd? Als deze speler niet gemotiveerd genoeg is om op een lager niveau te acteren, is hem dan wel een juist (toekomst-)perspectief voorgeschoteld?

  Zima is bewust door Valkx aangetrokken. Als deze speler te zwaar op de loonlasten drukt en je komt daar na 6 maanden achter, dan voer je dus slecht beleid zonder enig perspectief. Vragen bij mij: Is er overleg geweest met Jos over de komst van deze speler? Is er afstemming en overeenstemming geweest. Was dit wel een type keeper dat Jos in zijn team wilde inpassen? Of is het een afspraak dat Valkx bepaalde spelers van bepaalde makelaars moet afnemen? Een soort van deal?

  Had Pachonik niet op een gunstiger moment verkocht moeten worden, toen er wel interesse was. Nu heb je te maken met kapitaalverlies en een steeds minder gemotiveerde speler die zich allesbehalve doorontwikkeld. hij blijft op een kwalitatief lager niveau steken inmiddels, waardoor een goede transfer er niet meer inzit. Maar goed, dat risico zit er altijd wel in.

  Bij Sorga bedenk ik me dat het natuurlijk zo zou kunnen zijn dat deze international juist 1 van de spelers was die dwars lag in de selectie, omdat hij natuurlijk een bepaalde status heeft, bij een redelijk grote club in de VS speelt en wellicht geen zin heeft om bij een klein clubje uit de middenmoot op het 2e niveau weinig te spelen. Ergens wel logisch. Heb je dus niks aan in je selectie. Hadden de mensen aan de knoppen ook wat scherper op kunnen zijn.

  Het beleid moet er dit jaar op gericht zijn om financieel het jaar door te komen, al moeilijk genoeg en om 8e of 9e te worden, het liefst met deelname aan de play offs en volgend seizoen op een 5e 6e positie te mikken met een zekere deelname aan de play offs. Het financiële en spelersbeleid dat gevoerd is na de evaluatie van afgelopen seizoen en vanaf afgelopen zomer staat haaks op de woorden van onze beleidbepalers die na de degradatie geuit zijn. En daar kan je ze wel degelijk op afrekenen. Zeker als er geen verbetering zichtbaar is en over en over exact dezelfde fouten gemaakt blijven worden.

  1. Koelie

   Helemaal mee eens.

   Het enige positieve is dat ze ook inzien dat er gerepareerd moet worden om dit seizoen niet als een nachtkaars uit te laten gaan.

   Da Graca, Pacho en Zima hebben ze lange contracten gegeven, omdat ze daarmee meer transferinkomsten wilden genereren. Door ze zo in de markt te zetten gaat dat deze natuurlijk niet meer lukken. Als je geen ander verdienmodel hebt en transfers vallen tegen dan heb je wel een probleem. Benieuwd of de investeerders nog gegarandeerd rendement is toegezegd, misschien speelt dat ook wel mee om nu uitverkoop te houden.

  2. supportertje

   Vooral het laatste stukje over het financiële en spelersbeleid roept ook bij mij vragen op. Maar ze hebben toch raad van commissarissen die hier op moeten letten, en indien nodig ingrijpen. Of hebben die geen zicht op het doen en laten, of soms wat zand uit de Koel in hun ogen. Lijkt mij toch logisch dat ze hier wat van vinden.

  3. Grad

   Het is gemakkelijk achteraf praten wat fout is gegaan en welke spelers niet goed (meer) functioneren, of gefunctioneerd hebben. Bovendien schijnt niet iedereen hier op de hoogte te zijn wat de organisatiestructuur van VVV is en wie aan wie verantwoording verschuldigd is en/of goedkeuring moet vragen, want ook Bogers en Valckx hebben te maken met een bestuur en raad van commissarissen.

   1. Ievel Knievel

    1) Het is vaak helemaal niet makkelijk achteraf praten. Al is het maar omdat je dan dergelijke flauwe commenraren om je oren krijgt. Net zoals clubman helemaal onderaan doet.

    2) Je kan vaak pas achteraf conclusies trekken. Dat geeft je ook de mogelijkheid dingen anders te doen. Je beleid herzien als het niet werkt.

    3) We hebben het er niet achteraf over, dit gesprek is al zeker vanaf mei 2021 bezig op Venlonaren en mijn conclusie is bijv. steeds dezelfde geweest.

    4) Als je een trainer hebt waar je als club vol voor gaat, en logisch ook, die een compleet andere route richting de toekomst uitstippelt dan de technische man in charge doet, dan gaat er toch echt iets goed mis op bleidsterrein bij de club. Als je na een paar maanden er al achter komt dat net nieuw gehaalde spelers eigenlijk te duur zijn, voer je een beleid van lik me het vestje. Dan voer je zelfs geen toekomstgerichtbeleid, maar handel je hap-snap. Opportunisme.

    5) Een raad van bestuur/ raad van toezicht handelen op afstand en kijken alleen naar de grote lijnen. De financiële positie en hoe deze te versterken is daar wel onderdeel van. Overigens kan je gewoon de jaarverslagen lezen en zelfs zien hoe het werkt en aan wie verantwoording wordt gelegd. De algemeen directeur en het personeel zijn verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken en voor het uitwerken van de zelf voorgestelde beleidslijnen (aan de raden) tot in detailniveau. Dat betekent dus dat de dagelijkse leiding verantwoordelijk is en dus ook afgerekend kan worden op het nemen van onverantwoorde risico’s. Deze aanstaande wintertransfers kan je daar best wel onder scharen. Op technisch EN financieel vlak.

    6) Het beleid van het afgelopen half jaar staat haaks op enkele uitgesproken woorden van de algemeen directeur in juni. Zijn eigen woorden die hij, WEDEROM, niet waarmaakt. En dat gebeurd geregeld het afgelopen decenium. In meerdere hoedanigheden.

    7) Rondom de Koel, huisvesting, wordt slecht beleid gevoerd. Iedere 3 jaar vanaf 2008 hangt de vlag er anders bij. Er is geen enkele lange termijnvisie. Plannen zijn altijd niet realistische luchtkastelen gebleken zonder degelijke financiēle onderbouwing. Daaar is in minstens 2 externe rapporten op gewezen.

    8) Gaat dan alles mis bij de club onder de huidige beleidsbepalers? Nee, zeker niet. Het inwinnen van lange termijn advies was verstandig. Voor Jod gaan is verstandig. Rust is verstandig. Ik heb vertrouwen in de 2e seizoenshelft onder Jos. Maar we hebben het al weer veel te lang over beleid dat verkeerd gaat bij de club》 al weer 3,5 seizoen. De ondoordachte komst van Maaskant heeft het balletje compleet verkeerd doen rollen. Zeker ook weer het snelle ontslag daarna. Valkx en Bogers zijn daar 100% voor verantwoordelijk. Je zou het een beleid van lik me het vestje kunnen noemen. Net als het zaken doen met bepaalde makelaars waardoor de club weet ik wat aan spelersmateriaal aangeleverd krijgt. Spelers die in een constante carroussel van spelersmakelaars zitten en op de vreendste plekken op 2e niveaus ergens in de wereld terecht komen. Dit zijn geen goed doordachte keuzes voor de toekomst, dit soort spelers. Dat is verkooppraatje, brochure, youtube en er maar achter komen wat je binnenhaalt als de groep aan het werk gaat. Het valt tot nu toe wel heel erg tegen qua mentaliteit, karakter en discipline. Al seizoenen lang. Sterker nog, dit was DE reden dat we verleden seizoen gedegradeerd zijn. Bij ander beleid was dit wellicht niet gebeurd of was de kans kleiner.

 6. lucien1978

  Ik heb al 2 mooie opties als flankspelers die niet duur hoeven zijn en zeker haalbaar. Daarbij zeker aanwinsten voor dit VVV.

  John Yeboah huren van Willem 2
  Fernando Lewis weghalen bij de amateurs. Was een prima rechtsbuiten/back bij Az en bij Willem 2.

 7. RuiverCity

  Valckx blijft grossieren in het aantrekken van onbeduidende buitenlandse spelers door zijn vaste makelaarskliekje. Er zaten inderdaad 2/3 betere spelers tusssen, maar ja hij heeft er dan ook een stuk ok 25 gehaald de laatste jaren.
  Zet eens een goed scoutingsapparaat op! In de lagere divisies lopen betere spelers dan nu in de selectie van VVV (o.a. Dekker, Van Crooij) zitten.

  1. Noordsupporter

   Ja. Klopt. Het niveau van Vvv is het niveau van o.a. Dekker en van Crooij. Prima dat de jeugd een kans krijgt. De eerste afrekening volgt pas in de loop van volgend seizoen. We zijn supporter van vvv en dat is geen topclub in Nederland. De (financiele) realiteit niet uit het oog verliezen.

 8. Oelie op zuid

  Toen Zima werd gecontracteerd was Jos al werkzaam bij VVV en ook onze keeperstrainer is hier ook al langer dan begin van het seizoen. Hoezoo is het alleen de schuld van Stan als een aankoop niet succesvol is?????. Hou toch allemaal op met orakelen en begin maar met je taak als supporter , en dat is je club steunen ipv steeds maar weer dezelfde mensen proberen af te branden.

  1. Ievel Knievel

   Er wordt hier niemand afgefakkeld. Er worden terechte vraagtekens geplaatst. VVV blijft dezelfde fouten maken. Seizoen in en uit. Over en over. Daar mag ik zeker iets van vinden. Zeker, omdat het zo niet echt op schiet bij de club. De uitgesproken ambities passen vaak helemaal niet bij de harde dagelijkse werkelijkheid. Ik zie liever nuchterheid, eerlijkheid en bescheidenheid.

   Verder sta ik als supporter juist achter Jos en VVV. Ik erger me juist aan alle noäl commentaren bij een slechte of verloren wedstrijd die geen rekening houden met een langer proces in de selectie. Dat is pas negativitet waar je niks mee opschiet, maar waarmee je wel de sfeer onder supporters erg negatief mee beïnvloedt. Wederom opportunisme.

   1. DeOtjes

    Dat is jouw conclusie. Je fakkelt wel degelijk af door jezelf van argumenten te bedienen die je niet kunt staven (bevriende makelaars en Valkx doet alles alleen) Het vervolgens terecht noemen doe je ook zelf.

    Niemand zegt dat je niks mag vinden. Maar doordat je het vindt is het niet meteen waar. Zeker als de argumenten discutabel zijn

   2. Ievel Knievel

    Nee hoor. Ik fakkel niemand feitelijk af. Dat is puur en alleen jouw interpretatie.

    Ik heb zelfs, en uit zelfs, respect voor Valkx (dat hij zich met zijn status inzet voor onze club).

    En ik zeg ook nog dat de beleidsmakers niet alles verkeerd doen. Ook Bogers doet dingen goed.

    Verder baseer ik me alleen op feiten. Uitspraken die ik zelf verneem via de eigen communicatiekanalen van VVV, gedaan door o.a. de betrokkenen zelf. Maar laten we alles laten zoals het is. Er zit ook helemaal geen verval in VVV. Helemaal geen sprake van verval op sportief gebied, helemaal geen verval op financieel gebied. Zo door gaan lijkt me echt een goed idee! (Cynisme modus uit).

    Wat ik wel een goed idee vindt is gaan voor de eigen jeugd en in alle rust bouwen, zoals gezegd, dus Jos mag van mij van de beleidsbepalers alle steun krijgen. Dit gaat goed.

    Verder is het een feit dat de vele buitenlandse spelers uit de koker van het Oost-en Zuid-Europese netwerk van Valkx komen. Hoe denk je anders dat VVV bij al die spelers uit al die competities terecht komt? Valk heeft vanuit Polen en Griekenland een bepaald netwerk. Daarnaast had hij al Servische connecties bijv. in zijn PSV-tijd.

    Dat jij dat niet wenst te geloven of niet weet, maakt het nog niet minder waar.

   3. DeOtjes

    VVV heeft een tijd in de duitse vijver gevist. Goede vijver maar wel een dure als je ziet dat een 4e divisie daar betere salarissen kan bieden dan VVV in de KKD. Dat betekent dus ook dat je elders moet kijken. Ook daar komen andere landen om de hoek kijken. Ja in Nederland lopen betere spelers rond maar ook die zijn vrijwel niet haalbaar cq te betalen. Dat betekent dus of elders vissen of bouwen op de eigen jeugd. Het tweede heeft ook mijn voorkeur maar ze worden nu echt voor leeuwen gegooid en vervolgens worden ze oa hier op de site afgerekend. En dan wordt er gewezen op het nivo Dekker / van Crooij. Op dit moment vind ik beide beter dan Levi, Essa en Jansen. Maar dat is maar mijn mening.

    Het gegeven dat jij eerst vraagtekens plaatst bij dingen die VVV betreft is prima. Dat je het betitelt als terecht is een gevalletje slager keurt zijn eigen vlees.

    En nee er is geen verval bij VVV. De resultaten zijn wel minder dan gewenst op het veld. Er is een onbalans in het team die bijgewerkt moet worden en er wordt te zwaar geleund op de jeugd. En bepaalde spelers brengen op coaching gebied minder dan gehoopt / verwacht.

   4. Ievel Knievel

    @ DeOtjes

    Ik durf niet te zeggen of VVV betaalt op het niveau van de Duitse 4e divisie. Lijkt me sterk dat de buitenlandse gehaalde jongens zo weinig verdienen.

    Verder; het dingetje met feiten is dat het feiten zijn. Zeker als ze uit de monden van de mensen zelf komen. Daar plaats ik vraagtekens bij ja. Dat gaat dus ook over hoe ik het zie en daar geef ik mijn mening over. Nogal het idee van de relatievelden hier. Jij ziet dat anders. De vraag of ik iets terecht zie of niet is niet per sé aan jou. Je mag er wel wat vinden.

    Mijn argumenten zijn verder helemaal niet discutabel, want gewoon te verifiëren. Elkaar tegensprekende uitspraken van de algemeen directeur, al jaren op rij, kan je gewoon terugvinden. Keuzes die gemaakt worden op technisch en financieel vlak zijn gewoon voor ons waar te nemen.

    Ik zie een trainer die voor de jeugd kiest en een technisch verantwoordelijke (Valkx) die iets anders doet in de spelers die hij haalt. Zien we allemaal trouwens. Loze aankopen en huren derhalve en rechtstreeks geld over de balk smijten. Je had het in je zak kunnen houden als er een bepaald soort beleid was geweest en er keuzes waren gemaakt.

  2. Ievel Knievel

   Verder snij je een terecht punt aan. Waarom is Zima gehaald? Is er afgestemd tussen Jos, Valkx, de keeperstrainer/ rest technisch staf en evt. met van Hintum? Is er wel goed naar het financiële plaatje gekeken?

   Uiteindelijk is Valkx met Bogers altijd de eindverantwoordelijke voor het technisch en financieel beleid.

   Zij moeten intern met de club de neuzen dezelfde kant op krijgen en verantwoord beleid voeren. Dat betekent ook Jos aansturen, bijsturen of soms afkappen. Maar ook luisteren en eventueel zijn lijn volgen.

 9. clubman

  “Laat ons maar degraderen en dan fijn in alle rust bouwen aan een nieuw team en lekker ballen in de KKD”

  Dat was zo ongeveer de algemene strekking bij vele näölers afgelopen seizoen. Nou hier zijn we dan: lekker ballen en bouwen in de KKD.

  Leuk hè? 🤔

 10. Ievel Knievel

  Niks mis met rustig ballen in de KKD. En bouwen aan een nieuw team. Vind ik wel leuk eigenlijk. Ruikt naar de toekomst. Het publiek kwam.ook massaal toen het nog kon.

  Mijn commentaar hier gaat iig heel ergens anders over.
  Niet over het ballen en bouwen in de KKD. Dat is leuk en past bij VVV. Zeker in dit stadium.

   1. chretien

    Hebben we echt niks aan. Kost alleen maar veel geld. Liever jonge vent met potentie kopen, liefst gratis.

 11. spits

  Nee hoor. Wordt weer een goede test voor de anderen.
  Gelukkig hebben we niet zoals vorig jaar een aantal nieuwelingen gehaald. Alleen Venema en dat lijkt me een prima speler.

Leave a Reply