VVV-Venlo wint moeizaam van FC Den Bosch en bekert verder

VVV-Venlo heeft zich verzekerd van de volgende ronde van de KNVB beker. Tegen FC Den Bosch ging het vooral in de eerste helft moeizaam, maar uiteindelijk wonnen de Venlonaren met 4-2 van de Brabanders en hadden we weer enigszins de mogelijkheid om een glimlach op ons gezicht te toveren.

VVV-Venlo moest het doen zonder Thorsten Kirschbaum (geblesseerd), Lukas Smitz (geblesseerd), Guus Hupperts (geblesseerd), Joshua John (vermoedelijk corona) en Christian Kum (geschorst). Daardoor kregen we een andere opstelling met Steffen Schäfer op linksback en een centraal middenveld met Ante Coric – Danny Post – Evert Linthorst. Twee aanvallende middenvelders in de vorm van Vito van Crooij en Zinedine Machach. Georgios Giakoumakis was de enige spits.

VVV-Venlo begon in een iets andere formatie dan wij wellicht gewend zijn de laatste weken. Er werd in de zogenaamde kerstboom-formatie gestart met een 4-3-2-1 formatie. Er werd daarbij gekozen om een centraal middenveld te vormen van drie spelers waarbij Coric het creatieve gedeelte voor zich nam en Linthorst weer veel meters kon maken.

Daarnaast werd er niet met 3 typische spitsen gespeeld, maar met een dubbele 10 met Machach en Van Crooij, waardoor de aanvallende kracht gewaarborgd bleef ondanks de andere opstelling. Giakoumakis bleef de enige spits in dit systeem.

FC Den Bosch speelde met een 4-4-2, waarbij er veel dreiging kwam van de twee spitsen Postema en Hornkamp. Een interessante tactische ontmoeting omdat niet veel clubs met een 4-4-2 spelen in de Eredivisie en daardoor er nog een element werd toegevoegd waar VVV-Venlo op moest anticiperen. In het eerste half uur was er geen groot gevaar voor de Venlonaren of de Bosschenaren, maar rond de 25e minuut wist Linthorst zich voor het eerst goed vrij te maken van zijn directe tegenstander en schoot van ongeveer 18 meter op het doel van Sikking – die kon redelijk eenvoudig redding brengen.

Na een kans van Vito van Crooij via een vrije trap, was het VVV-Venlo dat in de 37e minuut wederom dichtbij de voorsprong was. Pachonik kon weer zijn goede voorzet laten zien en aan het einde van die voorzet stond Giakoumakis, maar tot onze grote spijt werd deze kans niet geconverteerd tot een doelpunt en belandde de inzet op de lat.

Waar we af leken te stevenen op een 0-0 ruststand, bleek de realiteit anders. Een halve voorzet annex schot werd slecht gepareerd door doelman Van Crooij en daardoor kon FC Den Bosch via Postema profiteren: 0-1 voor de Bosschenaren net voor de rust. Opnieuw een mentale dreun voor VVV-Venlo en zij moesten in de tweede helft op jacht gaan naar doelpunten op de hoop op de volgende ronde levend te houden.

De tweede helft begon met een wissel aan Venlose zijde. Ante Coric verliet het speelveld en Simon Janssen was zijn vervanger. Veel beter gingen het aanvankelijk niet. VVV-Venlo had moeite met het spitsenkoppel en Hornkamp kon opnieuw gevaarlijk worden in de 51e minuut. De realisatie dat het anders moest om dit duel tot een goed resultaat te brengen viel pas rond het uur – eigenlijk veel te laat tegen de nummer 16 van de Keuken Kampioen Divisie.

VVV had behoefte aan speler met individuele kwaliteiten die een wedstrijd kan openbreken, daarom werden Coric en Machach aangetrokken vanuit Italië. Dit liet de laatste dan ook zien. Na een goede actie kon hij Giakoumakis op zijn wenken bedienen en onze Griekse scherpschutter wist daar wel raad mee: 1-1!

Hierna kwam Jafar Arias in het veld voor Machach en dat was een wissel die meteen impact had op de situatie in het veld. Er werd slecht uitverdedigd door FC Den Bosch waardoor per toeval de bal terecht kwam bij Arias. De aanvaller wist wel raad met dit buitenkansje en schoot resoluut die 2-1 tegen de touwen. Eindelijk had VVV de voorsprong te pakken.

Nu was het zaak om door te pakken en de voorsprong uit te breiden. Dit werd dan ook gedaan. Evert Linthorst werd in de 16-meter neergelegd en daardoor kreeg VVV-Venlo een penalty in de 72e minuut. Giakoumakis ging uiteraard achter de bal staan en faalde niet: 3-1 voor de Venlonaren! Hiermee leek de overwinning binnen, maar VVV zou VVV niet zijn als het niet onnodig spannend gemaakt zou worden.

Een kleine 10 minuten later – na drie wissels aan Brabantse zijde – wist FC Den Bosch opnieuw te scoren. Postema liet zijn waarde opnieuw zien voor FC Den Bosch en de 3-2 scoorde. Het was de voorbode voor een nieuw offensief van FC Den Bosch om de 3-3 te forceren, maar gelukkig kwam het niet tot een gelijke stand. Sterker nog, Tobias Pachonik gooide het duel definitief in het slot in de 89e minuut en daardoor stond de 4-2 eindstand genoteerd.

Goed was het zeker niet en het oogde hier en daar zeker nog kwetsbaar wat de Venlonaren lieten zien, maar het belangrijkste is dat er gewonnen is en dat VVV-Venlo in de volgende ronde van de beker zit. Op naar de volgende wedstrijd tegen FC Groningen!

VVV-Venlo – FC Den Bosch 4-2 (0-1)
Scoreverloop: 43. Postema (0-1), 57. Giakoumakis (1-1), 59. Arias (2-1), 72. Giakoumakis (3-1), 81. Postema (3-2), 89. Pachonik (4-2)
Gele kaarten: Mulders (FC Den Bosch)

Opstelling VVV-Venlo: D. van Crooij, Pachonik, Gelmi, Swinkels, Schäfer, Linthorst, Post (75. Hunte), Coric (46. Janssen); V. Van Crooij (90. Roemer), Machach (58. Arias), Giakoumakis (74. Bastiaans).

Opstelling FC Den Bosch: Sikkel, Deijl, Lambert, Sturing, Van Hedel (53. Van Zutphen); Bolsius (77. Bongiovanni), Mulders (78. Soumaoro), Moreo Klas (64. Van Moorsel), Meerveld (79. Lambert); Postema en Hornkamp.

Wil jij het nieuwste nieuws van Venlonaren in je e-mail inbox ontvangen? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief: https://venlonaren.substack.com/

26 Responses

 1. chretien

  Ik heb niks gezien, dus over de wedstrijd kan ik niets zeggen, maar ben blij met de overwinning, natuurlijk. Hopelijk kregen wat jonge spelers een kans om zich te laten zien. Tegen kkd club kun je eigenlijk alleen maar verliezen. Zie Twente thuis verliezen van Graafschap.

 2. Dat je zelfs tegen de nr. 16 uit de eerste divisie in een bekerwedstrijd niet zo maar even 1-2-3 wint begrijp ik, zeker na een 0-13 zeperd maar als je dan hoort hoe slecht en moeizaam het ook vandaag allemaal weer allemaal ging dan ben ik bang dat je de wedstrijd tegen Groningen waarschijnlijk beter schriftelijk kan afdoen want zoals al eerder gezegd door sommigen hier was de mega-nederlaag zondag toch echt geen incident maar een bevestiging dat VVV gewoon belabberd bezig is momenteel.

   1. DeOtjes

    Hoe snel kan het gaan. In de wedstrijden voor Ajax was Delano nog een prima stand in voor Kirschbaum volgens mensen op dit forum. Nu kan hij er niks meer van. Ja hij heeft hier een grote fout gemaakt. En tegen Ajax ook 1. Maar hij heeft er tegen ajax ook 10 tegen gehouden.

    Ik vind hem nog steeds een prima reservekeeper. Achteraf gezien vind ik het juist goed dat VVV achter kwam. In mijn ogen viel en valt de keeper van VVV weinig te verwijten aan het AJAX debacle. Wel de spelers. De spelers hebben nu moeten opstaan om de overwinning eruit te halen.

    Mentaal wel een opkikker dat het hun is gelukt.

   2. Grad

    Delano is een goede lijnkeeper, maar hij moet ook de baas zijn/heersen in het doelgebied en op dit onderdeel scoort hij een onvoldoende . Dit maakt de achterhoede onzeker, want ze weten niet of hij wel komt bij een voorzet, of een pass. Check maar eens hoeveel doelpunten van Ajax werd gescoord door een speler, die in het doelgebied stond.

 3. roeljenssen

  Zo hopelijk de laatste wedstrijd van Delano in ons tenue, niets te zoeken op dit niveau!

  Jens Craenmehr aub zaterdag onder de lat Hans.

  PS: volgens radioverslag was Arjan Swinkels ook in vorm om volgend jaar bij Kwiek in de 5e klasse te gaan ballen.

  1. De Koel

   Is bijna iedere wedstrijd hetzelfde verhaal. Eerste helft bakken ze er niets van, pas in de tweede helft gaan ze beter voetballen.
   Maar wat me het meeste zorgen baart, is dat er niets meer over is van de solide verdediging die we onder Maurice Steijn hadden. Dat gaat nog een groot probleem worden.

   1. Koelie

    Klopt. Dan hebben we op mentaliteit toch de verkeerde spelers gehaald. Of komt het doordat Hans en Jay veel te voorzichtig willen beginnen zonder geen enkele aanvallende intenties?

   2. Leonardus

    Precies. De verdediging staat te veel met de kont tegen de eigen goal. Daardoor heeft de tegenstander zeeen van ruimte. Als je dan een vlot combinerende tegenstander zoals Ajax of AZ hebt wordt je volledig scheel getikt en lijkt het alsof men het niet kan belopen.

    Tegen Heerenveen speelde VVV meer aanvallend en dan zie je dat de tegenstander in een kleinere ruimte moet voetballen.

 4. Rossie

  Samenvatting inmiddels gezien. Onze verdediging, echt niet om aan te zien! Hoe Swinkels (en Gelmi trouwens ook) staat te verdedigen, dat kan gewoon echt niet op dit niveau: steeds te laat, te ver er vanaf, etc. Jongen jongens wat missen we Röseler…

 5. idderzienmeining

  Dóór naar de volgende ronde en na de zeperd tegen Ajax verwachtte ik ook géén makkelijke avond voor VVV …

  Ook ik maak me zorgen over de manier waarop onze verdediging momenteel speelt … nooit in de duels, nooit met de lopende mensen mee en te vaak apathisch !

  De onneembare vesting die we waren zijn we dit seizoen nog niet …

  1. Rossie

   Wat ik wel vreemd vind eigenlijk: op Röseler en Janssen na zijn het dezelfde spelers. Zou het vertrek van die twee dan zóveel verschil uitmaken. Kan ik me bijna niet voorstellen…

  1. Gerardus

   Als je had opgelet heeft de Koning meerdere malen gezegd dat hij met een blessure binnenkwam en opgetraind moest worden. Dat is nog op de supportersavond gezegd en ook voor de wedstrijd met ADO en AZ.

 6. chretien

  Ja, Coric is inderdaad toch als een vedette in spe aangekondigd. Ben benieuwd wat er met hem aan de hand is? Immers, één vedette er bij en je speelt wellicht ineens een heel andere wedstrijd. Ik vraag me sowieso af wat er aan de hand is? Niemand speelt lekker, behalve onze topscorer. Ook vreemd, volgens mij scoren we wel meer doelpunten dan vorig seizoen, of klopt dit niet?

 7. Rossie

  Ik héb opgelet en ook gehoord wat onze trainer heeft gezegd. Maar tegen AZ viel hij in, tegen Ajax deed hij helemáál niet mee en tegen Den Bosch één helft…noem je dat optrainen? Waarom laten ze hem tegen AZ dan wel invallen? Ik zeg je dat er meer aan de hand is.

  1. Gerardus

   Omdat hij dan rustig gebracht moet worden zoals de Koning aangaf. Als je met 4 0 achter staat tegen Ajax waarom zou je dan iemand inbrengen met de kans op een blessure terwijl er niets op het spel staat? Op dat moment dan…

   Tegen Den Bosch zal het waarschijnlijk zijn eerste echte test zijn geweest en zal hij langzaamaan meer minuten gaan maken verwacht ik. Dat noem ik en de trainer dus rustig opbouwen van wedstrijdritme.

 8. idderzienmeining

  74e minuut invalbeurt Bastiaans …
  Die heeft zijn schorsing er dus op zitten zonder dat VVV O21 heeft gespeeld ?

  Niet dat we daar de mist in gegaan zijn 😩

Leave a Reply