VVV-Venlo wint van Helmond Sport door late goal Essanoussi

Na een teleurstellend resultaat in Volendam, waar VVV-Venlo in een matige wedstrijd met 2-1 ten onderging, stond vrijdag de wedstrijd tegen Helmond Sport op het programma. De ploeg uit Helmond begon dit seizoen niet overtuigend. Zij haalden pas zes punten, waardoor ze op de voorlaatste plaats van de Eerste Divisie staan.
Bij VVV ontbraken wederom Danny Post en Mitchell van Rooijen door blessures. Zij werden op het middenveld vervangen door Tristan Dekker en Levi Smans (die wel is teruggekeerd van een blessure). Voorin vond er ook een wijziging plaats, Erik Sorga begon op de bank en Joeri Schroijen startte in de spits.

VVV begon aardig aan het eerste bedrijf van de wedstrijd. Een grote kans bleef daardoor niet lang uit. Eén van de vele corners kwam via Yahcuroo Roemer terecht bij Kristopher Da Graca, die hem tevergeefs op de lat kopte. Na deze kans wist VVV het overwicht te behouden, met Roemer als meest dreigende man. Na een klein halfuur spelen kwam echter ook Helmond Sport in een kansrijke positie. De counter van Kattenmeppers, waar ze de gehele eerste helft op loerde, kwam uiteindelijk terecht bij Reith. Gelukkig werd zijn inzet keurig geblokt door Brian Koglin, waardoor de bal over het doel van Lukas Zima belandde. Op slag van rust kreeg VVV wederom een grote kans. Na een snelle hervatting van Zima en een goede rush van Tobias Pachonik werd uiteindelijk Roemer bereikt, die op zijn beurt Smans in stelling bracht, maar helaas wist hij keeper Havekotte niet te verslaan.

Kansen waren er in de eerste helft in ieder geval genoeg, maar de scherpte om deze af te maken ontbrak nog. In de rust volgde daarom de eerste wissel van Luhukay: Schroijen bleef in de kleedkamer achter en was Sorga zijn vervanger.
De tweede helft was echter het tegenovergestelde van de eerste helft. Beide ploegen creëerden weinig kansen en het spel was over het algemeen slordiger. En dit spelbeeld bleef aan tot aan de slotfase. In de laatste minuten lukte het VVV om wat meer druk uit te oefenen op Helmond Sport. In de 88e minuut wist Simon Janssen zijn duel te winnen, waardoor Carl Johansson, met zeeën van tijd, op kon dribbelen aan de linkerkant. Met een prima voorzet wist hij Wassim Essanoussi te bereiken, die voor het bevrijdende moment zorgde: 1-0 voor VVV! En waar afgelopen week de bierdouches – terecht – werden bekritiseerd, kreeg Essanoussi een bierdouche die ik eenmalig goedkeur.
En net als tegen FC Den Bosch weet VVV een wedstrijd in de slotminuten te winnen wat De Koel wederom deed ontploffen.

En dan staat VVV na 8 speelrondes op een gedeeld zesde plaats – een plek waar we mijns inziens tevreden mee mogen zijn. Met vijf (!) jeugdspelers in het eerste team zo’n resultaat neerzetten is alsnog knap! Het team is nog in ontwikkeling en laat zo nu en dan prima voetbal zien, met als belangrijkste factor: passie en strijd! Volgende week gaat VVV op bezoek naar De Herdgang, waar Jong PSV wacht. Op naar de volgende driepunter!

Opstelling VVV: Zima; Pachonik, Da Graca, Koglin, Janssen; Dekker, Munsters (63′ De Boer), Smans (64′ Essanoussi); Bastiaans (77′ Johansson), Schroijen (45′ Sorga) en Roemer.
Opstelling Helmond Sport: Havekotte; Reith, De Bie, van der Meer, van der Sluys (45′ Van Hove); Van Landschoot, Lion, Vereijken; Houttequiet (66′ Bosiers), Goselink (84′ Hendrikx) en Van Keilegom (’61 Seys).

Wedstrijdverloop: 88′ 1-0 Essanoussi

26 Responses

 1. Gerardus

  Hartstikke leuke wedstrijd gezien met vooral veel inzet en de wil om naar voren te spelen. De tactiek van Jos is duidelijk al zichtbaar al lijkt het af en toe een beetje heel erg op een kamikaze tactiek. Constant 1 op 1 spelen vraagt natuurlijk heel veel van de spelers en dat zag je wel de tweede helft. Roemer heeft na de 75e minuut bijvoorbeeld niets meer gedaan, die was bekaf.

  Het was deze wedstrijd wel heel erg zonde dat de kansen niet werden afgemaakt in het begin van de wedstrijd, anders had je doodleuk met 5-0 gewonnen. En wie had dat gedacht na de oefenwedstrijd tegen Helmond. Munsters, Roemer, Janssen en Da Graca waren voor mij wel de uitblinkers van de avond.

  Ik heb genoten in ieder geval! En mij geen moment verveeld ondanks dat niet alles goed was. Een verademing ten opzicht van de Eredivisie!

 2. Godfried

  Top jongens! super resultaat. helaas niet aanwezig kunnen zijn en de moed zakte eerlijk gezegd in mijn schoenen op het laatst. maar he, venlo ligt bij in Duitsland. last minute victorie. wederom. Waan!

  1. wuilus

   Leuke eerste helft. Verschrikkelijke tweede helft.
   Waarom schrooien wisselen als sorga erin komt? Dan heb je juist schrooien nodig lijkt me.
   Wel terecht gewonnen uiteindelijk, maar goed was het zeker nog niet.
   Hopelijk de volgende wedstrijd beter spel, maar goed, met zulke jonge jongens snap ik dat het niet altijd goed kan zijn

 3. spits

  Het plan van Jos wordt steeds duidelijker. De jonge spelers een kans geven en de wedstrijden met enorme energie spelen. Ik vond da braca de beste speler. Zima moet leren uitkomen maar had eigenlijk weinig te doen.
  We krijgen weinig doelpunten tegen.

 4. LJ

  Wat een support weer vanavond. Geen seconde stilte op de tribune. Dat werd in de business lounge wel 3 keer nadrukkelijk genoemd door Jos Luhukay in de persconferentie. Dankzij onze supporters hebben we de wedstrijd gewonnen sprak Luhukay.

 5. beek

  De jonge spelers deden het weer prima! Schroyen heb ik vaak beter gezien.
  Da Graca wisselt goede met slechte momenten af. Af en toe houd je je hart vast.
  Sorga gaat het niet maken vrees ik.
  De Boer was niet fel genoeg.
  De keeper is niet sterk bij hoge ballen. Meevoetballen moet hij nog leren.
  Al met al genoten ook van de sfeer.

  1. Rossie

   Sorga is prima maar is klein en wordt totáál verkeerd gebruikt! In de voet aanspelen aub, hij verliest ieder luchtduel (zéker van die aanvoerder van Helmond Sport die letterlijk een kop groter was). Ok, je wint nog (heerlijk!) maar ze hadden natuurlijk Stan van Dijck met z’n lengte en fysiek moeten brengen als stormram einde wedstrijd (of is die geblesseerd?).

   1. supportertje

    Eens met jouw conclusie, denk vooral maar eens aan de twee eerste doelpunten van hem voor VVV. Dat is ook de wijze waarop hij in het verleden ook veel heeft gescoord bij andere ploegen.

  2. zuid1

   De Boer viel juist goed in met slimme ballen Munsters werkt hard maar is geen speler die het spel openbreekt met een pass.

   In de eerste helft speel je zonder spits en krijg je legio kansen, in de 2e helft speel je met spits en creëer je zo goed als niets. Vreemde keuze om niet met Sorga te beginnen.

   Ik ben nog niet overtuigd van al onze jeugdspelers naar mijn mening is 5 teveel om mee te beginnen ben benieuwd wat er gebeurd als Post en Braken weer fit zijn. Ook zou Schroijen wel eens als linksbuiten mogen beginnen start iedere week niet op zijn eigen plaats dan is het ook moeilijk om je te bewijzen.

   1. Grad

    De eerste helft waren er inderdaad legio kansen, als Sorga in spits had gestaan had het zeker 1, of 2 kunnen staan. Persoonlijk vond ik het een tactische fout van Luhukay om weer met Schroijen in de spits te beginnen. In een eerdere wedstrijd faalde hij ook volkomen op deze positie. Schroijen is het meest effectief als hij van de vleugel kan komen. Bij MVV heeft hij op deze manier zijn beste wedstrijden gespeeld en doelpunten gemaakt. Mogelijk was de opzet van Luhukay, dat hij steeds van positie zou wisselen met Bastiaans, maar dit kwam er niet uit.

 6. supportertje

  Vanavond weer een team gezien die maar voor een ding ging. En dat was de overwinning, vraag niet hoe, of dat het mooi was, maar knokken tot het einde samen, en dan bedoel ik ook samen, om de punten te pakken. Iets wat we lang niet gezien hebben, maar ook iets om voor op te staan, en dat deden we ook. Pure vechtlust en inzet, daar hebben ze de wedstrijd mee over de streep getrokken. Complimenten voor iedereen.

 7. FC VVV03

  Wat een ontlading na de 1-0 op een overvolle Oosttribune. Lang geleden dat ik bij VVV een hele tribune compleet uit hun plaat zag gaan na een doelpunt. Prachtig! VVV leeft …

 8. DeOtjes

  Geen idee waar ik naar heb zitten kijken. Eerste helft genoeg kansen maar de goal bleef uit. Tweede helft was niet om aan te zien maar wel een gelukkige goal. Op basis van de hele wedstrijd verdiend maar het zag er echt naar uit dat er een gelijkspelletje uit zou rollen.

  – Roemer was weer zeer dreigend en terecht motm. Samenwerkung met Pachonik gaat ook steeds beter. Daartegenover staat dat er vrijwel niks over links gebeurd. VVV wordt hierin wat voorspellend.

  – Zima: Ik hou mijn hart nog steeds vast. Onder druk staan bij terugspeel ballen vind hij duidelijk niet leuk. Uitkomen schat hij ook verkeerd in. En hij heeft weinig ballen meteen klem.

  – Dekker ook degelijk op een positie die niet direct de zijn is. Brengt ook wat voetbal in de ploeg.

  – De Boer. Gezien het verbandje om zijn hand vermoed ik dat hij er recent niet bij is geweest vanwege een blessure. Wilde heel veel tegelijk doen maar vergaloppeerde zich. Vond het geen gelukkige invalbeurt.

  – Corners. Continu 2 man bij de bal. Er kan er maar 1 hem trappen. Bij een counterploeg als Helmond zou ik zeggen ga dan zo staan dat je de afvallende bal kunt oppakken of de counter eruit kunt halen.

  Overall vond ik ze vermoeider ogen dan in eerdere wedstrijden.

  1. Koelie

   Eens met bovenstaande observatie. In DDL stond ook een analyse van gemaakte doelpunten. Conclusie was dat we veelal met geluk scoren (van afstand) en heel weinig uitgespeelde kansen creëren. De eindpass is er niet. Daar moet Jos en co nog aan werken. Als dat lukt kun je nog stijgen op de ranglijst naar de playoff plekken.

   Het was een beetje warm vandaar ook de drinkpauze halverwege. Wellicht daarom ook meer vermoeidheid.

  2. Goodie

   Wat betreft de corners is dit toch puur tactiek? Geloof dat zo’n beetje 90% van de teams dit doet. Je dwingt hiermee de tegenstander op er 2 spelers bij te laten zetten voor als die corner kort gaat.

 9. Zeker wete

  Lekkere pot werklust weer!

  We missen creativiteit in de aanval.

  Mij valt ook Dekker en Koglin op. In positieve zin.
  Werken heel hard. Dekker lijkt nu een ‘volwassen’ speler. Koglin is een slimme speler en poetst veel weg achterin.

 10. VVV 4ever

  Op basis van de eerste helft een dik verdiende overwinning….
  Tweede helft had Helmond het beter staan en had VVV meer moeite….
  We missen duidelijk een killer voorin…
  Sfeer en inspanning was weer TOP!…

  Forza VVV !!!

 11. Rossie

  Heerlijke overwinning, maar er moet écht nog een goede, creatieve nr. 10 bij, dat is wel duidelijk nu. Eindpass is dramatisch, iedere wedstrijd opnieuw. En een échte killer voorin zou ook fijn zijn, maar misschien is Braken dat als-ie terug is. Of Sorga als je ‘m in de voeten aanspeelt en niet steeds alleen maar door de lucht.

  1. Godfried

   dat de eindpass dramatischis, vind ik wel meevallen. volgens mij creerde vvv genoeg kansen. net als tegen Jong az. het afronden is een ander verhaal. maar ja, telkens begint sorga op de bank en je eerste spits is nog geblesseerd.

   pas als we helemaal geen kansen creëren moeten we ons zorgen gaan maken.

   1. Rossie

    Luhukay geeft zélf in interview aan dat het nog teveel aan de juiste eindpass ontbreekt, dus zo vreemd is mijn constatering blijkbaar niet. Er waren inderdaad wat kansen, maar niet heel veel hoor. Kijk de wedstrijden nog maar eens terug, de laatste actie, de eindpass, etc, dáár gaat het vaak fout. Er wordt best aanvallend gespeeld en af en toe ook heel aardig, maar het rendement is echt veel te laag. Dat ligt aan die vaak slechte eindpass en inderdaad ook, zoals jij zegt, aan de scherpte in de afronding.

   2. Godfried

    Jij zegt dat je de eindpass dramatisch vindt. Luhukay zegt dat het vaak beter kan. Dat zijn toch wel twee compleet verschillende meningen.

    Ik telde afgelopen wedstrijd alleen in de eerste helft al 4 á 5 uitgespeelde kansen, waarvan er zeker 3 tussen de palen moeten. Het ontbrak dus voornamelijk aan een goede afronding.

    Neemt niet weg dat als er over het algemeen iets nauwkeuriger wordt omgegaan met mogelijkheden, er zeker meer dikke kansen ontstaan. Maar ja, als je enkel onervaren tieners voorin zet, dan is dat logisch. Als zij alle ballen perfect voorgaven, dan speelde ze niet bij VVV. Maar ook daar zie ik een rol voor de spits. Je moet wel weten hoe je jezelf moet opstellen om de bal te ontvangen namelijk..

    Nu is het vooral zaak om de spits weer fit te krijgen, eventueel met Sorga erachter op 10 en je hebt twee redelijk ervaren goalgetters in het veld.

 12. FC VVV03

  Daar kan van Rooijen spelen als die nog fit wordt dit seizoen. Het middenveld is momenteel de ren je rot show met enorm veel inzet en weinig voetballend vermogen.

  1. Rossie

   Die hele beker boeit natuurlijk echt 0,0. Vorig seizoen halve finale gehaald, maar achteraf gezien hebben we er eigenlijk alleen maar last van gehad. Ik zie het nu vooral als een of meerdere extra wedstrijden om het elftal weer meters te laten maken en te laten groeien/ingespeeld te raken. Niet meer en niet minder.

   1. Godfried

    Sorry, maar dat vind ik écht zwak.

    Of je speelt om te winnen, of je doet gewoon helemaal niet mee. Maar niet dit vrijblijvende amateurisme. Het zijn topsporters, die moeten altijd willen winnen. En nee, we gaan de beker inderdaad niet winnen nee. Maar ja, we worden ook nooit Nederlands Kampioen. Bij promotie dan maar lekker in de KKD blijven?

Leave a Reply