Waarom Ton Lokhoff VVV ook niet gaat redden

De Koel2De volgende die een plekje krijgt op het trainerskerkhof te Venlo is Ton Lokhoff. De voormalig trainer van NAC Breda zat zonder werk nadat hij bij Red Bull Salzburg was vertrokken. Lokhoff kon de lokroep vanuit Limburg niet weerstaan en had ineens altijd al een ‘zwak gehad voor VVV’. Zo werken die dingen in de voetballerij. Als je ergens wordt aangesteld, ben je stiekem al een beetje fan van die club geweest. Vinden de supporters leuk.

De oefenmeester is erin gestapt omdat hij VVV een soort van parel voor de voetbalwereld vindt, stadion De Koel zo lekker kneuterig aan voelt en hij de mix van Nigeriaanse egoïsten en Nederlandse middelmatigheid gewoon erg kickûh vindt. ”Ik heb VVV-Venlo in mijn tijd als speler en later als trainer altijd een fijne club gevonden en dat gevoel had ik ook nu weer tijdens de gesprekken. Ik kijk er naar uit om te beginnen aan deze uitdaging, al ga ik eerst even genieten van de feestdagen en mijn verjaardag vieren. Daarna lekker aan de slag.” Vrij vertaling: ‘Ik was een werkloze trainer en nu is er een club die mij een baan heeft aangeboden. Helemaal toppie.’

Lokhoff is zich wel degelijk bewust van de tweesplitsing in de Venlose selectie, maar tilt daar niet al te zwaar aan. ”Een moeilijke klus? Dat heb ik in mijn carrière vaker gehoord”, aldus de trainer in het Algemeen Dagblad. ”Hopelijk pakt de groep snel op welke richting ik op wil. Dan kan de omslag snel komen. […] Zou er dan geen enkele trainer meer naar VVV toe moeten? […] Het heeft geen zin terug te kijken. Dan rakel je slechts negatieve zaken op. Ik ken de selectie en er zit zeker kwaliteit in.” Tot zover de verplichte woorden aan de werkgever die je in moeilijke tijden een baan heeft gegeven.

Nu door, naar waarom het allemaal niet gaat werken. Sociale cohesie is tamelijk belangrijk in een teamsport. Dat zal Lokhoff als doorgewinterde trainer ook moeten weten en laat dat nu net een probleem zijn in Venlo. De tweesplitsing tussen de exotische en de Nederlandse spelers is een groot probleem. De buitenlanders voetballen met hun eigen agenda en zijn vooral bezig een fatsoenlijke YouTube-compilatie samen te stellen. ‘Kijk deze actie heb ik toen gemaakt en die en die’, en dan het fragment afkappen bij de vierde man die je niet voorbij komt. Dat soort werk.

De Nederlanders zien de zaken iets anders. Die willen vooral wedstrijden winnen. Dat verschil in instelling kan je binnen een paar maanden niet veranderen. Ahmed Musa, Michael Uchebo en Uche Nwofor hebben altijd gevoetbald met het gevoel dat hun teamgenoten een noodzakelijk kwaad zijn. Die mindset verander je niet in een half seizoen, dat zit diep in hun hersenpannen gecodeerd. Dat is een proces waar een aantal jaren over heen gaat. De bezem zal eerst door de selectie moeten, voordat VVV weer als een team door het leven kan gaan.

Ach, misschien lukt het Lokhoff ook wel. Mocht hij het team wel aan de praat krijgen, schuilt er in elk geval een behoorlijke amateur-psycholoog in hem. Ton, we wensen je veel succes. Als je er iets van dat gierennest weet te maken, ben je een certified baas!

Bron: Schwalbe United

Leave a Reply