VVV-Venlo

Wedstrijdanalyse: eerste vijf wedstrijden 2019-2020

De interlandperiode. Ik vind het persoonlijk altijd een van de vervelendse periodes in het seizoen, omdat er dus geen voetbal is in de Eredivisie. We moeten dus nog even wachten voordat VVV-Venlo weer gaat spelen, maar het geeft ons tevens ook de mogelijkheid om even te kijken naar het verloop van de eerste vijf wedstrijden.

Inmiddels zijn er dus al vijf wedstrijden gespeeld. In deze analyse kijken we voornamelijk naar de belangrijkste cijfers van die wedstrijden en concentreren ons daar op datgene wat uit het oog springt. In deze wedstrijden speelde VVV-Venlo tegen achtereenvolgens RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam, Ajax, FC Utrecht en ADO Den Haag.

Aanvallend

Gemiddeld heeft VVV 19 aanvallen per wedstrijd. 18,9% van die aanvallen leiden tot een schot. Daarentegen heeft VVV gemiddeld 2,4 counter-aanvallen per wedstrijd. VVV-Venlo heeft gemiddeld 8,2 keer geschoten in de eerste 5 wedstrijden. 34% van die schoten ging ook daadwerkelijk op doel. VVV-Venlo komt twee keer boven dat gemiddelde uit en dat zijn niet geheel toevallig de wedstrijd waarin er gewonnen werd, namelijk tegen RKC Waalwijk en tegen FC Utrecht.

Het gevaar dat VVV-Venlo uit op het doel van de tegenstander kun je op twee verschillende manieren meten. Dat kun je doen door het aantal schoten op doel te meten in cijfers, maar je kunt ook kijken naar de kwaliteit van de kansen die geboden zijn. Dit kun je doen naar de expected goals te kijken.

Hierboven zie je per wedstrijden hoeveel expected goals, dus het aantal verwachten doelpunten, er waren voor VVV-Venlo. Opvallend is dat na de gewonnen wedstrijden, we de grootste waarschijnlijkheid tot een doelpunt hadden in de thuiswedstrijd tegen Ajax, die met 1-4 verloren ging. Daarnaast kun je concluderen dat je in de wedstrijd tegen Sparta en ADO, te weinig grote kansen heb weten te creeeren.

Verder heeft VVV-Venlo gemiddeld 63 aanvallende duels gehad in deze wedstrijden. Denk hierbij aan kopduels en duels tegenover verdedigers. 38,7% van deze duels werden gewonnen door de Venlonaren.

Verdedigend

Als je drie wedstrijden verliest, dan is er verdedigend iets nog zo goed als zou moeten. Gemiddled kreeg VVV-Venlo 2,2 tegendoelpunten per wedstrijd. Dit komt grotendeels door de zware nederlagen tegen Sparta en Ajax (beiden 4 tegendoelpunten).

Gemiddeld krijgt VVV-Venlo 15,8 schoten per wedstrijd tegen. 39,2% van die schoten gaat daadwerkelijk op doel en wat opvallend is als je naar de cijfers kijkt is de wedstrijd tegen FC Utrecht. Die werd weliswaar gewonnen, maar we incasseerden wel 18 schoten. Wat dat betreft hebben we van geluk mogen spreken dat FC Utrecht niet scherper was voor het doel.

Gemiddeld had VVV in deze wedstrijden 43 onderscheppingen, 23,6 wegwerkingen en 10 overtredingen. Daarnaast wordt er veel gesproken altijd over de wil om te winnen en  agressief zijn. We hebben dit bekeken in de afgelopen wedstrijd met de defensieve duels.

Gemiddeld waren er 70,4 defensieve duels per wedstrijd. VVV-Venlo won 57,4% van die duels in de eerste 5 wedstrijden van dit seizoen. Wat vooral verontrustend was om te zien, was de wedstrijd tegen Sparta, daar werd maar de helft van de defensieve duels gewonnen.

Passing

VVV-Venlo maakte gemiddeld 292,6 passes per wedstrijd. Daarbij had het een gemiddeld nauwkeurigheidspercentage van 80,2%. De wedstrijd met het laagste nauwkeurigheidspercentage was tegen FC Utrecht met 73,05% en die met de hoogste was tegen RKC Waalwijk met 84,87%. Gemiddeld gingen er 109,6 passes voorwaarts, 43,6 passes achteruit, 101,4 passes breed en 45,4 waren lange ballen.

Interessant om te zien was het aantal passes naar de zogenaamde final third. De passes naar de laatste fase van de aanval, waardoor VVV in een belangrijke positie kwam om gevaarlijk te worden.

Dit zijn een aantal cijfers van de eerste 5 wedstrijden van VVV-Venlo dit seizoen. Mocht je meer willen weten over statistieken, analyses en tactieken – kun je het account @venlonarenstats volgen op twitter.

 

 

1 Response

Leave a Reply