West Ham United bevestigd samenwerking met VVV-Venlo

UPDATE: West Ham United heeft vanmiddag via de officiële kanalen bevestigd dat er een deal is met VVV-Venlo over een samenwerking. Algemeen directeur Marco Bogers over de samenwerking met WHUFC; “Ons doel is om te leren van de werkwijze van West Ham United. We hopen naast Sam nog meer spelers te kunnen huren. We willen terug naar de Eredivisie en het zou mooi zijn als een aantal West Ham-spelers hier in het eerste team kan gaan spelen.”

Lees hier de berichtgeving van West Ham United.


Afgelopen week kwam er opvallend VVV nieuws via Dagblad de Limburger naar buiten. De Engelse club West Ham United heeft interesse in een samenwerking met VVV-Venlo. Een delegatie van de Premier League club sprak afgelopen dinsdag met de leiding van VVV-Venlo over het uitwisselen van kennis en de manier van opleiden. Als onderdeel van die samenwerking zouden er spelers uit de jeugdopleiding van West Ham United naar VVV-Venlo komen.

Hoe zou zo’n eventuele samenwerking eruit kunnen zien?

West Ham is met een heuse metamorfose bezig. De club gaat na dit seizoen verhuizen van de Boleyn Ground (in de volksmond ook wel Upton Park genoemd) naar het Olympisch Stadion. Het is groter, beter en natuurlijk gaat de begroting omhoog. Dit brengt enorme kansen met zich mee en hier wil de Londense club uiteraard gebruik van maken.

Doelstelling West Ham United
De nieuwe doelstelling van West Ham is om structureel bij de beste 5 van Engeland te horen. West Ham United heeft een van de beste jeugdopleidingen van Europa en heeft een budget van meer dan 4 miljoen pond. Maar om door te kunnen breken in de grillen van de Premier League, hebben de spelers ervaring nodig met spelen van wedstrijden en voornamelijk in eerste teams. Dus een logische benadering is dan om de spelers uit te lenen naar clubs van lagere niveaus, waarin zij bijvoorbeeld veel aan het spelen komen. Wij vroegen de clubwatchers van whufcyouth.wordpress.com, die zich toe hebben gelegd op de jeugd, wat zij vonden van de mogelijke samenwerking tussen VVV-Venlo en West Ham United:

‘I think it will be a great way to give the youngsters playing time at a good level. Hopefully it will go through. Even if it doesn’t – I wish Venlo all the best and i’ll follow your results.’

Vooralsnog gebeurt dit uitlenen veelal aan clubs uit de Championship, League One, League Two en soms zelf de National League. Ze doen hier ervaring op, maar het een groot nadeel. Het spel in deze leagues is nogal fysiek en West Ham zelf zegt: ‘ Het is net rugby’.

Ze willen hun jeugd meer op technisch vlak bieden en dus gaan ze kijken naar landen waar dit kan. Nederland staat bekend om zijn technische talenten en aanvallend voetbal. De Nederlandse voetbalschool trekt hun aan. Volgens West Ham Stuff heeft dit ook te maken met de aard van het Nederlandse voetbal:

‘I think loaning to a Dutch club is better for us than sending them to lower league English teams. Because Dutch play more passing football, possession and keeping the ball. It was because of the succes of the partnership of Chelsea and Vitesse, that we looked for a Dutch club to do the same.’

Zodoende is er gekeken naar Nederlandse clubs die in aanmerking komen. West Ham United kwam hierbij door Wil Boessen bij VVV-Venlo (de relatie West Ham – Will Boessen is ons verder niet bekend). Namens West Ham United sprak hoofd opleidingen Terry Westley met VVV. Ook hoofd opleidingen van VVV, Roger Bongaerts was bij het gesprek aanwezig en zal bij een eventueel vervolg, nauw betrokken worden. Naast VVV heeft West Ham ook in Frankrijk bij FC Lorient gekeken en in Noorwegen bij SK Brann uit Bergen.

VVV-Venlo en West Ham United
Het lijkt op dit moment eenrichtingsverkeer vanuit Londen maar in de praktijk is dit niet zo. West Ham wil namelijk jonge talentvolle spelers uit de jeugdopleiding laten rijpen bij VVV-Venlo. Dat geeft natuurlijk een kwaliteitsimpuls aangezien al deze jongens uitkomen voor de geloofde jeugdelftallen van Engeland. Deze spelers zullen zonder kosten aan Venlose zijde, in Venlo gaan spelen. Dus VVV krijgt een kwaliteitsimpuls en het gaat niet om die spelers zonder werkvergunning, maar echt om jeugd uit Engeland zelf. Daarnaast krijgt de Koelclub een kijkje in de keuken van een Premier League club. Vooral voetbaltechnisch en voor onze jeugdopleiding kunnen er bepaalde technieken over genomen worden. Het is hierdoor voor jeugdtrainers voor beide clubs gemakkelijker om van elkaar te leren en hier uiteraard sterker van te worden.

De clubs willen de samenwerking vanaf de winterstop van start laten gaan, maar misschien komt de eerste speler al eerder naar de Koel. Denk hierbij voor het sluiten van de huidige transfermarkt. Dit kan gezien worden als het begin van een testfase voor zowel de Venlose club, als ook de Londense club.

Sam Westley
Wanneer de clubs eruitkomen, komt er mogelijkerwijs al een speler over voor het sluiten van de transfermarkt. De eerste speler die de tijdelijke overstap van Londen naar Venlo zou maken is Sam Westley.

Sam Westley is een verdediger die zowel link als rechtsback kan spelen, maar hij heeft het afgelopen jaar voornamelijk op de rechtsback positie gespeeld bij West Ham United U21.

‘He plays right-back, he’s pretty fast and is a strong tackler’ Aldus whufcyouth.wordpress.com.

Sam Westley is de zoon van Terry Westley, de hoofd opleidingen van the Hammers. Terry kwam in de zomer van 2014 naar West Ham United om daar de bovengenoemde functie te gaan vervullen met zoon Sam in zijn kielzog.

Pic by Arfa West Ham Training at Chadwell Heath 22-06-2015 Sam Westley

17 Responses

 1. spits

  Ja wat moeten we daarmee. Ik vind het geen logische stap om een filiaal van een Engelse club te worden.
  Kunnen we niet beter de krachten binnen onze eigen regio te bundelen.

  1. Antwoord op je vragen: De intentie van de eventuele samenwerking is om van elkaar te leren. West Ham United heeft een van de beste jeugdopleidingen in Europa en de eventuele samenwerking gaat VVV helpen om de Venlose jeugdopleiding naar een hoger plan te tillen. Het is waarschijnlijk niet de intentie om een West Ham United 2 te worden. Ik denk dat dit gewoon een buitenkans is, die je niet laat schieten. Als je benaderd wordt door een grote club uit buitenland. Inderdaad er is nog niks over te vinden omdat deze samenwerking nog niet rond is zoals in het artikel vermeld wordt. Er hebben een aantal gesprekken plaats gevonden en het is nu afwachten wat er verder gaat gebeuren. Zoals vermeldt willen ze vanaf de winterstop van start gaan maar het kan zomaar zijn dat de eerste speler nog gaat komen voor de transferdeadline, als een soort testperiode.

   De samenwerking met BMG en Hertha. Er hebben inderdaad gesprekken plaats gevonden. Maar op dat moment was Luhukay trainer bij Hertha, de enige connectie met Venlo werd een aantal weken later daar ontslagen, dus lijkt me dat deze gesprekken hierna zijn uitgelopen op niets. De samenwerking met BMG was volgens mij meer op bestuurlijk en organisatorisch gebied. Er is wel gesproken met een of meerdere spelers maar heeft dit niets opgeleverd.

 2. Meuske

  Begrijp niet hoe je hier negatief op kan reageren want ik denk dat je in de handjes mag knijpen als zo een grote club VVV benaderd en op gebied van jeugd wilt samenwerken.. Dat geneuzel over de regio en talenten halen uit de omgeving daar ben ik ook wel klaar mee. Denk als er in de regio ergens een talent rond huppelt dat dit echt wel opgepikt word door VVV of aan word gedragen door iemand. Dat West Ham ook nog spelers wil gaan stallen bij ons dat moet je toch toejuichen want wat heeft VVV te verliezen? Denk als er Venlose jongens stage in Engeland kunnen lopen dat ze daar niet dommer van worden en andersom hetzelfde. Financieel is dit op het moment ook gunstig voor de club want het risico is laag.

 3. supportertje

  Naar mijn mening is dit een win, win situatie voor VVV. En mogen we ons gelukkig prijzen als deze samenwerking werkelijk van de grond komt. Het kan zo maar zijn dat VVV daardoor in een positieve flow komt, ook gezien het voetbal wat er nu al vertoont word. Als daar Engelse talenten aan toegevoegd kunnen worden, wat VVV ook nog weinig of geen financiële risico’s met zich meebrengt, dan is dat alleen maar een zeer positieve ontwikkeling die VVV een stap vooruit kan helpen.

  1. supportertje

   Zou kunnen, maar de hoop koesteren dat het wel gebeurt is niks mis mee. Gebeurt er niets, dan staan we waar we staan. Gebeurt er wel iets mee, dan profiteert VVV hiervan.

 4. Venlooow

  Ik vind dit erg positief nieuws.
  Hopelijk kunnen beide clubs hier flink van profiteren.
  Het is trouwens wel erg stil op de berg vandaag. Ik hoop dat er nog iets komt aangezien we een vrij smalle selectie hebben (weinig echt basisspelers)

  1. Voorafgaand van dit seizoen is er gecommuniceerd dat de selectie ingekrompen ging worden. Dit is gebeurd! Vorige week liet Trainer Maurice Steijn geen spelers meer te gaan halen. Dus in principe is VVV klaar deze transferperiode. Maar zoals we gisteren hebben gemeld kan het zo zijn dat er een speler van WHUFC komt. Maar tot op heden is het nog niet rond.

 5. Meuske

  Denk ook dat VVV klaar is op transfer gebied en nu tot de winterstop gaat kijken wat West Ham wilt en dan nog eventueel een speler van hun toevoegde. Die rechtsback dat is aardig maar niet echt prioriteit op dit moment naar mijn mening al is het een zoon van.

 6. Meuske

  Fijn dat het nu officieel is en het samenwerkingsverband een feit is. Ben wel benieuwd wat het ons gaat brengen want ik ben bang dat West Ham ons meer kan brengen dan wij hun. Toch een mooi stukje dat ze uiteindelijk bij os VVV uitkomen. De toekomst ziet er wat mij betreft toch echt weer een stuk rooskleuriger uit met dat positieve nieuws van de laatste tijd. Forza VVV

Leave a Reply