Willem Janssen vanaf komend seizoen Technisch Manager VVV-Venlo

VVV-Venlo heeft Willem Janssen aangesteld als nieuwe Technisch Manager. De voormalig speler van de Koelclub treedt per 1 juli 2022 in dienst van VVV. Janssen tekent een contract voor drie seizoenen en begint in Covebo Stadion – De Koel – aan zijn tweede carrière in het betaald voetbal.

Janssen begon zijn loopbaan als profvoetballer ook bij VVV, waarna hij voor Roda JC, FC Twente en FC Utrecht speelde. Inmiddels is Janssen een grote naam in het Nederlandse profvoetbal en is hij met 403 gespeelde wedstrijden zelfs de voetballer met de meeste Eredivisie-duels achter zijn naam in deze eeuw. Momenteel is de 35-jarige verdediger bij FC Utrecht bezig aan zijn laatste seizoen als actief voetballer. Na dit seizoen begint hij als Technisch Manager van VVV aan een nieuwe loopbaan binnen het betaald voetbal.

De aanstelling van Janssen is voor VVV de volgende stap in de nieuwe koers die is ingezet. Conform het strategisch strijdplan 2022-2025 en het nieuwe voetbaltechnische beleidsplan kiest VVV ervoor om één persoon hoofdverantwoordelijk te maken voor alle voetbaltechnische zaken. Van het eerste elftal tot aan de jeugdopleiding. Algemeen Directeur Marco Bogers is blij dat Janssen die rol vanaf volgend seizoen op zich gaat nemen. “Het huidige voetbal met alle ontwikkelingen vraagt om een ander type management en Willem past perfect in dat profiel. Willem staat natuurlijk aan de vooravond van een nieuwe carrière en hij heeft nog alles te leren, maar wij zijn ervan overtuigd dat hij met zijn achtergrond, karaktereigenschappen en zeer ruime ervaring als voetballer de juiste man voor deze functie is. Er wordt door ons een ontwikkelingstraject voorbereid waarmee Willem zich het vak eigen gaat maken met de steun van mij en andere ervaren mensen binnen de club zoals Jos Luhukay, Jay Driessen, Roger Bongaerts en Marc van Hintum.”

Belangrijke functie in nieuwe organisatie
Bogers ziet een belangrijke rol weggelegd voor Janssen in de vernieuwde organisatie van VVV. “Hij wordt verantwoordelijk voor het integrale voetbalbeleid en moet gaan dienen als klankbord voor de technische staf en de verbinding maken tussen de jeugdopleiding en het eerste elftal. Daarnaast kan hij ook een geweldige inspiratiebron zijn voor spelers. We denken dat we daarmee een zeer geschikte kandidaat hebben gevonden voor onze organisatie. VVV heeft al een aantal stappen gezet in de juiste richting en ik denk dat het voor Willem een mooie uitdaging is om samen met ons verder te bouwen. Ik ben blij dat Willem op deze manier behouden blijft voor het betaald voetbal, want ik ben van mening dat clubbestuurders zich sterk moeten maken voor ontwikkeling van spelers die na hun actieve loopbaan een rol zouden kunnen spelen in het management van een club. Willem Janssen is daar een goed voorbeeld van”, aldus Bogers.

Terug op het oude nest
Janssen stak zijn ambitie om in de voetbalwereld actief te blijven nooit onder stoelen of banken en is blij dat hij bij VVV de kans krijgt om als Technisch Manager aan de slag te gaan. “Het is een functie die me altijd al aansprak”, vertelt Janssen, die tussen 2004 en 2007 in het eerste elftal van VVV speelde. “Toen ik de kans kreeg om in deze functie aan de slag te gaan bij VVV, de club waar ik ook als voetballer ben begonnen, was het gevoel direct goed. Het is voor mij een geweldige kans om direct zo’n belangrijke functie te mogen bekleden. Zeker omdat ik kan beginnen in een warme en vertrouwde omgeving zie ik dit als de perfecte eerste stap in mijn nieuwe carrière.”

Toekomst Stan Valckx
De komst van Janssen als Technisch Manager betekent ook dat de rol van Manager Voetbal Stan Valckx vanaf volgend seizoen gaat veranderen, zo verklaart Bogers. “We hebben hierover uitgebreid gesproken met Stan. Momenteel denkt hij na over zijn toekomst, die zowel binnen als buiten VVV kan liggen. Wellicht grijpt Stan dit moment aan om nog een nieuw buitenlands avontuur aan te gaan, maar de kans is ook aanwezig dat hij bijvoorbeeld als scout bij ons actief blijft. We hebben heel veel respect voor Stan en zijn hem erg dankbaar voor wat hij allemaal heeft betekend en gedaan voor VVV. Hij is een echte clubman, een boegbeeld en een fijn persoon om mee samen te werken. Als we een beroep kunnen blijven doen op zijn kennis, ervaring en netwerk dan zullen we dat zeker doen. Over de precieze invulling daarvan zal op een later moment meer duidelijkheid komen.”

31 Responses

 1. Ievel Knievel

  Deze zag ik niet aankomen, vanwege het interview in VI laatst, waarin Janssen aangaf zijn hart aan Utrecht (en FC Utrecht) verpand te hebben en met zijn gezin in Utrecht wilde blijven wonen. Ook was er sprake van dat FC Utrecht een functie voor hem in het verschiet had.

  Van de andere kant, misschien hoef je als technisch manager niet 6 dagen in de week in Venlo te zijn om je werk te kunnen doen. Ook schemerde in dat interview al door dat VVV hem meerdere keren benaderd had voor een functie. Kennelijk is VVV toch vrij doortastend en ambitieus geweest en heeft men Janssen een heel goed voorstel gedaan, mooi.

  Overigens, aangezien Valkx over zijn toekomst aan het nadenken is, zijn mijn vermoedens toch een beetje bevestigd dat het technisch beleid een zooitje was en dat men bij de club het anders wil. Dat bleek al uit de komst van van Hintum natuurlijk.

  1. DeOtjes

   Kan natuurlijk ook gewoon ambitie vanuit Valkx zijn kant zijn. De winterversterkingen zijn niet meer dan prima gebleken. Dat heeft het technisch hart gewoon goed gedaan.

 2. rongo26

  Ben benieuwd. In combinatie met van Hintum, die veel ervaring heeft, kan het best werken.

  Breken met het halen van “pareltjes ” uit het buitenland, lijkt me alleen maar goed.

 3. Koelie

  Stan Valckx wordt dus aan de kant geschoven. Wellicht terecht, maar wel weer erg vaag gecommuniceerd. Je kunt ook zeggen dat de afgelopen seizoenen op technisch gebied minder zijn verlopen en dat ze nu kiezen voor nieuwe TD.

  Willem Janssen zonder ervaring mag spelers gaan halen. Een risicovolle keuze en ben ook erg benieuwd hoe hij met mindere middelen een beter topsportklimaat en professionele organisatie kan gaan neerzetten. Videoanalisten kosten ook geld. Hij zal de komende zomer veel gaan leren, of we als club daar ook de tijd voor hebben is maar de vraag.

  1. Grad

   Koelie , hoezo Valckx aan de kant geschoven dat maakt de media en jij ervan. Ik lees dit nergens terug in het persbericht van VVV. Kan ook gewoon zijn , dat dit in overleg met Valckx is gebeurd, omdat hij mogelijk heeft aangegeven na dit seizoen te willen stoppen en naar wat anders uit te kijjen.

   1. Koelie

    Dat staat nergens. Alleen dat de toekomst van Valckx onbekend is. Meestal is dat hetzelfde als de wacht aanzeggen. Ik vind het dat het beter gecommuniceerd had kunnen worden. Stan Valckx is wel een VVV icoon. Willem Janssen bij lange na niet.

 4. chretien

  Niet eerder over gehoord:

  “het strategisch strijdplan 2022-2025 en
  het nieuwe voetbaltechnische beleidsplan”.

  In ieder geval goed dat er wordt nagedacht over de toekomst van onze club. Niet iedereen kan blijvend op zijn plaats blijven zitten.

  FORZA VVV!

 5. De Koel

  Verrassende zet van VVV. Ik denk dat het goed is dat er eens een frisse wind waait binnen het technisch hart van VVV. Als je de balans opmaakt van de periode Valckx, dan is het toch allemaal vrij matig geweest. Een paar fantastische aankopen zoals Giakoumakis en Mlapa, maar verder vooral matige spelers gehaald. En natuurlijk de blunder om Maaskant aan te stellen, waarmee de neergang is begonnen. Ik hoop dat Willem het beter gaat doen.

  1. Koelie

   Stan Valckx heeft het prima gedaan. De aanstelling van Maaskant en De Koning was niet goed en ook de meerderheid van de aankopen afgelopen twee jaar minder. Maar de periode daarvoor was meer dan goed, met Steijn VVV opgebouwd en kampioen geworden en drie jaar eredivisie kunnen houden (afgebroken seizoen tel ik niet mee). Dat is toch zeker niet matig te noemen.

   1. De Koel

    De vraag is of dat door Valckx kwam of door Steijn. Tekenend is dat het na het vertrek van Steijn alleen maar bergafwaarts is gegaan. En werkelijk ieder seizoen werd er aan de competitie begonnen met een veel te zwak elftal. Zonder Corona waren we al een seizoen eerder gedegradeerd.

   2. Gerardus

    Hoe kun je nu zeggen dat we dat seizoen gedegradeerd waren terwijl we in een flow zaten, 13e stonden en de nummer 17 en 18 nog 10x zo slecht waren en al bijna zeker waren gedegradeerd. Een aantal andere clubs zaten juist in een slechte periode toen.

    En als het aan Steijn ligt, dan ligt het toch ook aan Valckx? Als Valckx juist daarvoor verantwoordelijk is. Daarnaast heeft Valckx het in de Eerste Divisie gewoon geweldig gedaan na de degradatie, dus die man verdient ook iets meer krediet en respect. Nota bene heeft hij op pro deo basis nog voor VVV gewerkt. Dat zie ik veel mensen hier nog niet doen.

   3. DeOtjes

    De aanstelling van Maaskant was niet goed gematched met de selectie die was opgesteld in de voetbalfilosofie van Steijn. De Koning heeft ons toen weten te behoeden voor degradatie maar in het seizoen erna was het prut. Ik leid eruit af dat de Koning minder sterk is in het samenstellen van een selectie maar wel in staat is een goede selectie aan de praat te krijgen.

    Steijn was sterk in het neerzetten van een team en defensief blok maar hoeveel kritiek heeft Steijn gekregen doordat bepaalde talentvolle spelers geen kans kregen onder hem of verkeerd gebruikt werden. Dan is het goed gescout van Valkx. Meest opvallende voorbeeld vind ik wel van Ooijen. Die kon echt wel voetballen.

    Ook vind dat Valkx veel meer credits verdiend

 6. Je kunt uit deze switch wel opmaken dat de balans is opgemaakt en dat er een nieuwe wind gaat waaien op transfergebied de komende tijd.
  De winteraankopen en gehuurde spelers blijken allemaal versterkingen en misschien zit Van Hintum hier wel achter en trekt iedereen daar zijn conclusies uit, al is dat pure suggestie van mijn kant.
  Er staat duidelijk dat Stan Valckx evt. kan aanblijven als scout, maar als technisch manager komt Willem Janssen Stan Valckx vervangen.
  Ook mooi, een jongen die zijn oorsprong bij VVV heeft en onze club verkiest boven FC Utrecht, dat is toch een echte subtopper in de eredivisie! Maar ik lees dat FC Utrecht hem een managementfunctie had aangeboden, dat kan natuurloijk van alles zijn. Bij ons wordt hij technisch manager, ik denk dat daar ook het verschil ligt en dat dat de doorslag heeft gegeven bij zijn keuze voor VVV…

 7. hanskazan

  In elke organisatie moet je naar verloop van tijd vernieuwen. Lijkt me geen toeval dat VVV zoveel bij jong Utrecht heeft geshopt en de aanstelling van Willem Janssen nu…

 8. RuiverCity

  Willem Janssen mag zich als technisch manager gaan bewijzen. Ik laat me verrassen. Janssen is natuurlijk een bekend gezicht in het Nederlandse voetbal. Dat zou wel eens een voordeel kunnen zijn en onlogische, dure buitenlandse spelers zoals Zima kunnen voorkomen.
  Valckx heeft een paar keer een voltreffer gehad (Giakoumakis, Unnerstall), maar het overgrote deel waren toch miskleunen (Hupperts, Leliendal, Sorga, gebroeders Donis, Shabani, Schäfer, Swinkels, S’rifi, etc.).

  Wellicht dat Janssen EL Azrak en Venema binnen kan halen. Zou achterin een verademing zijn als Sem Dirks langer kan blijven. Dat wordt een hele grote in de toekomst.

  1. Helemaal mee eens.
   En wat betreft de laatste alinea: het zou mooi zijn als we El Azrak en Venema kunnen binnenhalen, maar ik denk dat vooral El Azrak iets te prijzig zal zijn voor onze portemonnee…
   Maar alles in het werk stellen om de optie van Sem Dirks te lichten en binnenhalen die gast! Hij is nog super jong en heeft zoveel talent als centrale verdediger, ik denk ook gewoon op eredivisieniveau. Dus van daaruit kunnen we dan een elftal gaan bouwen, met Van Rooijen en Sedlacek op het middenveld hebben we een mooie basis!

 9. DeOtjes

  Deels met je eens. Leliendal en Sorga zijn 2 spelers waar van ik denk dat er meer in had gezeten. Sorga met interlands en blesssures weinig kunnen spelen. Leliendal heeft zijn proefperiode succesvol doorlopen maar daarna is het misgegaan. Waarom geen idee. Maar dat lijkt me meer op het conto van de staf te schrijven van op het conto van Valkx. Daarnaast waren Thy en Mlapa ook gewoon goede aankopen. van Ooijen, Kirschbaum en nog enkele gewoon bruikbare spelers (maar wellicht verkeerd gebruikt)

  Het is dus meer dan alleen maar kijken naar miskleunen vs topaankopen.

 10. goalkiller

  Een gewaagde keuze geboren uit financieel onmacht. Een actieve voetballer die weliswaar over 8weken stopt, die men een pak geeft en managertje mag spelen. Het is te hopen dat de leiding hem genoeg steun geeft en dit een onverwacht succes wordt. De tijd zal het leren.

  Verder afwachten wat de rest van Marco’s peristorka inhoudt tussen 2022-2025.

  1. Leonardus

   Dat ben ik zeker niet met je eens. Kijk in het verleden naar Ernest Stewart en Mohamed Allach. Beiden stopten met voetballen en werden direct TD. Dat pakte prima uit. Allach promoveerde zelfs kort daarop met VVV in 2007.

   15% van de spelers en trainers die Valckx haalde waren top. 85% was flop. Een dikke onvoldoende dus. Dan ben je niet goed genoeg en is het terecht dat hij moet vertrekken.

   1. Hakkentrik

    In het verleden behaalde resultaten zijn zeker geen garantie voor de toekomst. Wat dat betreft met goalkiller eens. Moet nog maar eens zien dat deze baan bij Janssen past. Wel helemaal top dat iemand gehaald wordt die club kent, en past in de cultuur van de club. Dat kan nooit verkeerd zijn. Dus Janssen krijgt van mij het voordeel van de twijfel. Liever Janssen dan een of andere blaaskaak uit de Randstad of uit het buitenland….

 11. Piet Verbong

  NAC en De Graafschap zwaar onderuit. Met dank aan Helomond en de Sjengen. Als VVV zaterdagmiddag van Emmen wint, zitten we weer dicht tegen nacompetitie aan. FORZA VVV!

Leave a Reply