VVV-Venlo

Zwakke tweede helft kost VVV de kop in Rotterdam

Vrijdag stond de wedstrijd tegen koploper Excelsior Rotterdam op het programma. Zo’n 100 uitsupporters vertrokken naar het Van Donge & De Roo Stadion, in de hoop dat VVV de reeks matige uitwedstrijden recht kon zetten – tot dusver werd pas één uitwedstrijd gewonnen (0-1 tegen Dordrecht).

VVV kende voor het eerst dit seizoen géén afwezigen: Erik Sorga keerde terug van een interlandperiode en twijfelgeval Tobias Pachonik was alsnog fit genoeg om te starten. De opstelling van VVV bleef, ten opzichte van de wedstrijd tegen MVV, ongewijzigd: Zima; Pachonik, Koglin, Dekker, Janssen; Post, Essanoussi, Smans; Schroijen, Braken en Roemer.

VVV begon de wedstrijd vrij aardig; er werd goed, hoog druk gezet en Excelsior kwam er even niet aan te pas. Dit leidde ook al snel tot een kansje: uit een voorzet van Roemer wist Schroijen zijn voet niet tegen de bal te krijgen.
De eerste échte kansen kwamen echter van Rotterdamse kant. Zo was Koglin topscoorder Dallinga even kwijt, waardoor hij een-op-een met Zima kwam te staan. Gelukkig zorgde de paal ervoor dat de 1-0 uitbleef.
Na een klein halfuur spelen kreeg ook VVV een dot van een kans. Na een uitstekende actie van Braken – die heel erg teruggetrokken speelde – en Schroijen kwam de voorzet terecht bij Roemer. Zijn inzet werd helaas geblokt door een Kralingse verdediger.

Hierna volgde een langzamere, stroevere fase. Beide ploegen leden veel balverlies, wat de wedstrijd niet ten goede kwam, tot ergernis van spits Braken. Hij oogde gefrustreerd en had bij een corner van Excelsior een verhitte discussie met doelman Zima.
Vlak voor rust kwamen De Kralingers alsnog op voorsprong. Ruben Niemeijer won het duel van Koglin, waarnaar de middenvelder de bal, via Zima, in het doel kopte. 1-0…
In de rust bleef Roemer – mijns inziens niet de slechtste man van het veld – achter in de kleedkamer. Carl Johansson was zijn vervanger.

De tweede helft begon uiterst matig. Na slordig balverlies van Post kwam aanvaller Azarkan in balbezit die met een voorzet opnieuw Niemeijer vond, die hem (met hulp van het matige dekken van Pachonik en Smans) feilloos binnenschoot. 2-0.
Hierna was VVV het he-le-maal kwijt; geen enkele bal kwam meer aan en vrijwel elk duel werd verloren. De 3-0 bleef hierdoor niet lang uit. Een vrije trap van Niemeijer werd door Dallinga van richting veranderd, waardoor Zima kansloos was. En hoewel de tweede helft pas 10 minuten bezig was, bloedde de wedstrijd hierna vrij snel dood. Schroijen – die vrijwel als enige een degelijke tweede helft speelde – kreeg nog een aantal kansen, maar VVV kwam er niet meer aan te pas.

En zo verliest VVV alweer een uitduel, hoe kan dat toch? Het is logisch dat je in een seizoen waar je bouwt naar een nieuw team wisselvallige resultaten neerzet, maar het contrast met de thuiswedstrijden is wel érg groot. Waar de thuiswedstrijden met passie en wilskracht vaak gewonnen worden, zijn de uitwedstrijden qua spelbeeld en resultaat meestal erg matig. Maar goed, dit is nu eenmaal hoe dit seizoen gaat zijn.

Volgende week vrijdag staat de volgende tegenstander op het programma, dan komt De Graafschap op bezoek in Covebo Stadion – De Koel -. Hopelijk kunnen we dan onze goede thuisreeks voortzetten!

Wedstrijdverloop: 1-0 Niemeijer, 2-0 Niemeijer, 3-0 Dallinga
Opstelling VVV: Zima; Pachonik, Koglin, Dekker, Janssen; Post (67′ Van Rooijen), Essanoussi, Smans; Schroijen, Braken (67′ Sorga) en Roemer (45′ Johansson).
Gele kaarten: Post en Koglin

19 Responses

 1. jason

  Ze weigeren gewoon om eens voorzetten te blokken. Bij de 1-0 mag de speler van excelsior die de voorzet geeft hem nog eerst even goed leggen. Niemand in de buurt en bij de 2-0 staan er zelfs 2 verdedigers bij degene die de voorzet geeft en ze doen allebei niks. Gaan zelfs met hun lichaam aan de kant want je zou eens die bal tegen je aan krijgen.

  Tja als je thuiswedstrijden met moeite wint (tegen ook nog eens zwakke tegenstanders) dan verlies je vaak de uitwedstrijden.

  Maar boeje volgende week weer naar het mooiste stadion van Nederland (samen met Go Ahead) !!

  Lang leve De Koel

 2. Was eindelijk weer eens live bij de wedstrijd, en het viel niet mee moet ik zeggen.
  Excelsior was het grootste gedeelte van de wedstrijd oppermachtig, en maakte uitstekend gebruik van de ruimtes die VVV weggaf. Had voorin twee zeer gevaarlijke, balvaste spelers die, als ze het vizier wat beter hadden afgesteld, VVV met een dikkere nederlaag terug naar Venlo had kunnen sturen.
  Spelers die mij opvielen:
  Zima: heeft misschien weinig ballen klem, maar had een aantal prima reddingen waardoor de nederlaag niet hoger uitviel.
  Dekker: zoals altijd genoeg werklust en inzet, maar tactisch niet erg sterk, en ik zou m daarom tegen dit soort sterke tegenstanders niet meer opstellen centraal in de verdediging.
  Post: vond ik niet zo slecht spelen zoals sommige hier op de site, maar werd terecht gewisseld omdat hij echt solliciteerde naar een tweede gele – en dus rode kaart.
  Essanoussi: wisselt geweldige technische acties af met bij momenten dramatische tactische tekortkomingen op het middenveld. Maar veel laten spelen om daar van te leren en hopelijk steekt de staf veel tijd in hem op hem tactisch verder bij te schaven. In potentie m.i. nog steeds een geweldige speler!
  Smans: viel mij een beetje tegen, veel inzet en werklust, maar bracht weinig voetbal op het middenveld.
  Van Rooijen: viel uitstekend in, voetbalt zo gemakkelijk, soms zelfs bijna op het nonchalante af.
  Ik zou hem de komende wedstrijden tegen de sterke tegenstanders naast Post in de basis opstellen.
  Braken: speelde wisselend. Raakt soms geïrriteerd als zijn acties mislukken, maar ik zou hem het vertrouwen geven als 1e spits. Brengt meer dan Sorga, die van geen meerwaarde is in dit soort wedstrijden als VVV weinig in de 16 meter komt.
  Schroijen: speelde zeer wisselend. Was de gevaarlijkste aanvaller met sowieso twee goede acties. Maar verder ook geregeld balverlies en snel geïrriteerd naar medespelers toe. Wilde zelf geregeld druk zetten op de verdediging van Excelsior, maar stond daar vaak alleen in.

 3. roermond

  Voordat er weer heel negatieve reacties komen, dit weten we. Jos is bezig met het opbouwen van een team. Het wordt een seizoen van vallen en opstaan…Volgende week weer met zijn allen schter onze ploeg en weer 3 punten in Venlo….zo komt er vanzelf zelfvertrouwen en gaan de uitwedstrijden oook steeds beter…Niet nölen en achter onze ploeg bllijven staan …come on Venlo…forza VVV.. .

 4. pavisto67

  Volgens mij ontbreekt het bij VVV (behalve aan centjes) al jaren aan wat creativiteit op het middenveld. Ik begrijp dat je moet bouwen aan een nieuwe jonge ploeg, en dat dit tijd kost. Toch durf ik wel voorzichtig eens een kritisch balletje op te gooien over het transferbeleid van Valckx. M.i. heb je een paar key positions in een team, en een creatieve voetballer op het middenveld is daar eentje van. Dit hebben we al jaren niet meer gezien in Venlo, huurling Machach uitgezonderd. Thuis wordt dit dan nog enigzins gecompenseerd met werklust, jeugdig enthousiasme en het publiek wat erachter gaat staan, maar uit is het maar erg pover tot dusverre. Ploeg in opbouw of niet, het lijkt er sterk op dat deze selectie wederom niet in balans is.

  1. Ik denk dat Essanoussi dat kan worden, je ziet bij vlagen dat hij het in zich heeft met subtiele steekpassjes, maar hij heeft nog een lange weg te gaan. Op dit moment ontbreekt het inderdaad aan creativiteit op het middenveld, dat klopt inderdaad.
   Ik weet dan Van Rooijen meer een vervanger en type Post is, maar zoals hij gisteren inviel, zie ik toch ook dat hij meer in zijn mars heeft, maar misschien was het maar een momentopname…

 5. eagle

  Denk dat van rooijen gewoon weer eens een basisplek moet krijgen. (Hij is weer zo goed als fit toch?)Een middenveld met smans en essa is gewoon te licht. En was voor deze tegenstander veel te aanvallend.

 6. RuiverCity

  Ziet niemand dat VVV fysiek enorm te kort komt?! De jeugdspelers die vaak gebruikt worden, zijn buiten Stan van Dijk, iel en komen in de duels te kort.
  Hierdoor verlies je de slag op het middenveld en kom je stootkracht naar voren te kort. In het huidige voetbal kun je niet drie jaar wachten totdat ze eindelijk zo ver zijn.
  Op deze manier raak je de aansluiting met de top snel kwijt.

  1. supportertje

   Denk dat we van alles zien RuiverCity, en we zien ook dat het allemaal beter kan. Maar laten we ze de tijd geven, Vito kwam ook te kort en het begin, maar deelde later de beuken uit. Laat Jos zijn gang maar gaan. Dit is wat we in huis hebben en beter gemaakt moet worden. En dat kan zeker, want ze potentieel genoeg de jonge spelers. En RuiverCity, je kunt wel van alles willen, maar daar is veel geld voor nodig, en zo lang dat niet voorradig is, is dit wat we hebben. Ik ben meer als tevreden. Ik ga eindelijk weer met goede zin naar het voetbal, mede door het feit dat die jongens alles geven wat binnen hun vermogen ligt. Ga ook zo’n beetje alle uitwedstrijden mee, en zie dat ook daar meer mensen bij verschijnen en de moeite nemen om hun club te zien voetballen. De mannen geven alles, ook al gaat het mis, of voetballen soms tegen zichzelf omdat het gewoon niet lukt. Tot nu toe meer plezier gehad dan in de voorgaande jaren. En als jij ideeën hebt om hier verbetering in aan te brengen, zou het mooi zijn als je ze zou delen met de juiste personen, om zo het rendement te verhogen. Ik vind het belangrijk dat er nu mensen op het veld staan die er voor knokken, contact zoeken met het publiek, zo goed mogelijk proberen te voetballen, trots zijn op het shirt wat ze dragen, en er voor willen knokken. Dit team wat er nu staat heeft in de afgelopen weken meer losgemaakt, en goodwill gekweekt dan de voorgaande jaren. De steun die zij hiervoor mogen ontvangen, zie je aan de steun die zij tijdens de wedstrijden mogen ontvangen. Heel lang heeft het stadion niet geleefd zoals het nu leeft. Menig KKD club is jaloers op VVV waar zoveel supporters hun club steunen. En ik weet dat omdat ik bij iedere uitwedstrijd zie wat er zit op de tribunes daar. Dus geef ze de kans, de meeste van ons weten allang dat ze niet spelen voor de top 3. En dan kunnen we wel kritisch zijn, maar de meeste staan gewoon achter hun kluppie en kijken het wedstrijd voor wedstrijd aan. En we weten het, Jantje lacht, Jantje huilt en zo is het.

   1. Goodie

    Ik ben het wel met Ruivercity eens. Je kunt niet met en Smans én Essanousi spelen op het middenveld. Te weinig stootkracht naar voren, verdedigend compleet overlopen.
    Janssen doet het prima als linksback, maar ik zie ‘m toch liever langs post staan. Probleem is alleen de backpositie, Dekker? Leliendal?

   2. DeOtjes

    Ben het qua verdeging eens dat er iets meer power op het middenveld mag. van Rooijen of de Boer ipv Essa of Smans geeft meer bosy daar.

    Vrijwel alle aanvallen gingen over links. Onze back was daar nauwelijks te zien. Dus qua positiespel cq verdedigend zat het niet goed in elkaar daar.

    Daarnaast zag ik ook 2 wissels qua positie. Schroijen met Roemer en Dekker met Koglin. Met buitenspelers die naar binnen knijpen maak je het veld erg smal. Een rechtsback die je cv zet zal zich minder comfortabel voelen op die kant (is mijn gevoel).

    Dan nog een keeper die weinig pakt maar alles stompt. Hij overtuigd mij echt niet.

    Ik geniet idd wel meer maar zoals deze wedstrijd is verlopen deed me meer denken aan vorig jaar dan enig andere wedstrijd die ik tot nu toe heb gezien.

   3. @De Otjes: maar Dekker speelde toch al als CV deze wedstrijd, geen rechtsback? Dus die positiewissel heb ik niet gezien. Maar ik ben het inderdaad eens met je constatering dat als de buitenspelers naar binnen knijpen veel te veel door het midden gaat. De enkele keren dat VVV echt gevaarlijk was deze wedstrijd, was als een speler de achterlijn haalde en een voorzet gaf. Daar valt dus meer te halen.
    Verder had Simon Janssen het net als tegen Volendam verdedigend moeilijk.
    Je ziet gewoon dat tegenstanders doorhebben dat hij geen echte linksback is en ze dus een snelle speler tegenover hem zetten die een actie in huis heeft, waardoor veel gevaar van die kant komt.
    Bovendien komt er soms ook nog een back overheen van die kant, en als Schroijen dan niet meeverdedigt heb je een probleem…

   4. supportertje

    Ik ben het ook eens met RuiverCity, er komt ook goede kritiek van zijn zijde, echter schieten we er niets mee op. Dit is wat VVV ons heeft te bieden en we moeten er met zijn allen wat van maken. Dus bekijk ik het liever van de positieve kant, zonder iemand te kort te willen doen..

  2. DeOtjes

   Dekker speelde dit keer als linker cv. Vorige keer als rechter cv. Dat is wat ik bedoelde.
   Als Schroijen niet meeverdedigd moet je hem niet opstellen als je denkt dat je onder druk komt te staan ( en dat kun je wel verwachten als je naar de koploper gaat). Net zo min als dat je in een dergelijke situatie met 2 jeugd aanvallende middenvelders begint.

   1. Nu snap ik wat je bedoelt m.b.t Dekker. Ik vind m sowieso niet op zijn plek als c.v., maar dat terzijde…
    Helemaal mee eens .m..b.t. de invulling op het middenveld. Zoals ik al een eerder hier schreef, zet Van Rooijen eens een keer naast Post en dan Essanoussi
    voor de creativiteit, kijken wat dat wordt…

 7. beek

  Ik ga nu met plezier naar het stadion. De laatste jaren was het vaak waardeloos om naar te kijken. Geef de jongens maar een kans zich te ontwikkelen. Ik zie veel potentie.
  Liever dit dan 20% balbezit in de eredivisie met 80% passes naar de verkeerde kleur.

 8. supportertje

  2️⃣5️⃣0️⃣ 𝗣𝗼𝘀𝘁 𝗴𝗲𝗵𝘂𝗹𝗱𝗶𝗴𝗱 𝘃𝗼𝗼𝗿𝗮𝗳𝗴𝗮𝗮𝗻𝗱 𝗮𝗮𝗻 𝗩𝗩𝗩-𝗩𝗲𝗻𝗹𝗼 – 𝗗𝗲 𝗚𝗿𝗮𝗮𝗳𝘀𝗰𝗵𝗮𝗽. En dat mag ook wel als je zo lang de club vertegenwoordigt, en vooral hoe.

Leave a Reply